Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 16 głosów - średnia: 3.31
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wieś w centralnej Polsce, w której zatrzymał się czas

- Z mleka robimy sobie masło i maślankę, śmietanę odkładamy np. na sos, robimy ser, mamy swoje mięso - gęsi, indyki. Takie rzeczy jak klapki na lato też sobie robimy - wylicza Dorota Kobiela, mieszkanka wsi w centralnej Polsce, w której życie toczy się jak w ubiegłym wieku. Rodzina kobiety żyje w drewnianym domu, w którym brakuje tak podstawowych rzeczy, jak ciepła woda czy prysznic.

Znaczna odległość dzieli rodzinę nie tylko od szkoły, ale też sklepu, dlatego zakupy robi się hurtowo. W gospodarstwie jest tak dużo pracy, że pomagać muszą także dzieci - a państwo Kobielowie mają ich dziesięcioro. Nie ma zbyt wiele czasu na przyjemności, ale jak podkreśla Dorota Kobiela, dzięki temu rodzina jest zgodna.

(RC)

Filmik:  http://onet.tv/i/news/wies-w-centralnej-...zas/bjqx6c

"Quicquid Latine dictum sit, altum videtur."
"Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat."
  <th_to_clue>

Odpowiedz

Mało chyba Polskę znają, bo takich domów i wsi jest cała masa na Mazurach ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Większość wakacji spędziłem na wsi więc dla mnie to nic nowego. Kiedyś to było coś, teraz jednak nawet natej mojej wsi, coraz mniej ludzi ma krowy czy kury, nie ma też już tych pijaków pod sklepem. Polska wieś traci klimat.
Odpowiedz

Ej,Organista ogarnij się.Też żem wieśniak.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Lipno to nie wieś ubawa2
A poza tym, ten tekst nie jest Organisty, no i jeszcze poza tm, gdzieś organistę też wcięło.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Organista poszedł grać.ubawa2

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Doskonale Mu to wychodzi, ta gra na moich nerwach ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

No, w końcu jest specjalistą od grania. Prawda? :lol:

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Nie na temat ale wspomnę, że napisałam do Niego maila z ochrzanem, może się pojawi. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Mieszkam na wsi i krowy ani widu ani słychu. Świnki też. Do sklepu 200 m. Jakaś dziwna ta wieś.

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości