Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 18 głosów - średnia: 3.06
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bułgaria

(30-04-2018, 1:55 )karbon napisał(a):  To fakt można się pomylić. Mówią niby tak a głową kiwa że nie. Czy może odwrotnie?...
Boni jedź i podziel się z nami wrażeniami to może bym w przyszłym roku się wybrał. Plaże mają fajne więc chyba nie będzie tak źle jak to niektórzy opisują.

Boldusia napisał(a):Nie byłam, ale jeszcze nic straconego.
Bułgaria wchodzi do strefy euro. My też moglibyśmy do Eurolandu wejść, spełniamy cztery z 5 kryteriów Maastricht.

Wejście do strefy euro wiąże się z wyższymi cenami. A to duże utrudnienie. Zwłaszcza dla tych mniej zamożnych. Po kilku latach się wszystko normuje i są jakieś korzyści z euro. Z drugiej strony nie wiadomo jak ta waluta będzie reagować na sytuacje w UE. Osobiście z dużym dystansem podchodzę do wejścia w strefę euro. Zresztą jest kilka krajów w UE gdzie mają nadal swoją walutę i nie są jakoś tym faktem zasmuceni.

To nie jest prawda.
Jesteśmy dosyć stabilną gospodarką, z ewentualnym wzrostem cen poradziła sobie Słowacja, podając ceny w obu walutach.
Niedawno sygnatariusze wysłali list otwarty wraz z "Rzeczpospolitą" do premiera Morawieckiego, by wstąpić do strefy euro.
Perspektywa unijnego budżetu po 2020 roku mówi, iż pierwszeństwo w otrzymywaniu dotacji z Funduszu Spójności, będą miały kraje strefy euro.
Jedną z zalet euro jest eliminacja ryzyka walutowego między przedsiębiorstwami, dostęp do kapitału niezbędnego do finansowania wzrostu gospodarczego( stopy procentowe strefy euro są niższe) 
Dodam jeszcze, iż raport NBP przygotowany jeszcze za czasów prezesa Sławomira Skrzypka ocenił bilans przyjęcia euro jako pozytywny,
byłby wyższy o 7 pkt proc. w przypadku pozostawania przy złotym.
Nie spełniamy tylko kryterium kursowego, to wymaga dwuletniego uczestnictwa w europejskim mechanizmie kursowym,
trzeba wzmocnić kurs złotówki w stosunku do euro, to się da zrobić.
Odpowiedz

Oj Boldusiu, niech On powie kogo będzie stać i na co z tym 7%, bo dziś w złotówkach ludzie mają problem
a w euro ceny pójdą w górę około 4x wyżej. Nikt nie da rady, chyba że Ci najbogatsi ale Ci najbogatsi, staną
się jak dzisiejsi biedni a biedni... do piachu.

Nikt mi nie powie, że euro jest dobre. Byłam w Niemczech w tych latach jak wchodziło euro, to był jeden wielki
koszmar dla każdego i do dziś nie ma tam nikogo zadowolonego lub co jedynie obojętni na to wszystko.

To samo będzie w każdym kraju, bo to są ogromne wymogi zwłaszcza dla przeciętnego człowieka.
Politykom dobrze jest się mądrzyć, jak zarabiają po 30 tyś. dniówki.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Odniosłam się do postu Karbona.
Świat nie stoi w miejscu idzie do przodu, nie zatrzymał się. Nie o politykach pisałam, o ekonomii.
O wzmocnieniu złotówki w stosunku do kursu euro też pisałam. Ponadto, przystępując do UE- zobowiązaliśmy się do
przyjęcia wspólnej waluty.
Pan Sławomir Skrzypek był prezesem NBP 2007- 2010 (nie żyje) Smoleńsk 10 kwietnia 2010.
Odpowiedz

Myślę że przestępczość w Bułgarii może wynikacoś z biedy.
Koleje w Polsce poczynily spory postep, część pociągów to już luksus, ale zostało trochę dziadostwo.
Nie wiem jak jest w Bułgarii ale podobno dworce wyglądają fatalnie.
Chciałbym wyladowac w Sofii zwiedzić ja a potem pojechać nad morze. To by było coś.
Odpowiedz

No to co, że odniosłaś się do posta Karbona, Boldusiu?
A ja odniosłam się do Twego posta, nie mogę? ubawa
Wiem o czym pisałaś ale to politycy rządzą, nie my zwykli ludzie i to od nich zależy
czy pogrążą ludność w jeszcze gorszej biedzie, bo ich to nie interesuje co się z nami stanie, bo
oni śpią na grubej forsie.

Boni, jedź i sprawdź, co Ci zależy ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(30-04-2018, 18:51 )hogan napisał(a):  No to co, że odniosłaś się do posta Karbona, Boldusiu?
A ja odniosłam się do Twego posta, nie mogę? ubawa
Wiem o czym pisałaś ale to politycy rządzą, nie my zwykli ludzie i to od nich zależy
czy pogrążą ludność w jeszcze gorszej biedzie, bo ich to nie interesuje co się z nami stanie, bo
oni śpią na grubej forsie.

Boni, jedź i sprawdź, co Ci zależy ubawa2

Możesz.
Nie chcę o politykach.
Wiosna, jest pięknie.
Odpowiedz

Boni jedź. Opisz jak jest.
Mam coraz większą chęć na Bułgarię ale wygrywa z nią Grecja, Hiszpania itd.
Obecnie jak szukałem wycieczki na lato to do wyboru zostało mi Hiszpania, Albania i Grecja. Żona wybrała Albanię ale nie chcę tam jechać mimo że patrząc na ofertę to najlepsza opcja, Hiszpania znów żonie nie pasuje (zresztą jak i Włochy). Nie wiem dlaczego, nie wnikam. Nie to nie. Uważam że urlop to relaks i jak komuś miejsce nie odpowiada to nie ma co się pchać. Ja ciekawy jestem kolejnych kierunków ale niech relaks będzie kreował kierunki wypoczynku. Uwielbiam Grecję za wspaniałą kuchnię ale kolejne wakacje już gdzieś w innym miejscu. Grecja już pięć czy sześć razy Chorwacja ze cztery... Ile można? Choć nie wykluczone że właśnie Chorwację zrobię w przyszłym roku. Ale jeszcze nie wiem. Nie chce mi się ale może bym zabrał rodziców żony i mamę. W sumie nigdy nie byli zagranicą. Dom wynająć jest tanio a im może by frajdę zrobiło. Tak chyba zrobię. Muszę to przemyśleć ale po głowie mi już ze dwa lata taki pomysł chodzi.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Już zakupiłem bilety lotnicze do Burgas (niestety tanie nie były jak myślałem, ale cóż) i to w lato więc myślę, wypoczac na plaży i przy okazji po zwiedzać to co jest przy wybrzeżu Bułgarii jak Varna. Może być fajnie znalazłem, fajne miejsce jakaś miejscowość Bałczik.
Odpowiedz

Po co Ty się nas pytasz, jak Ty już plan masz i realizujesz? :lol:

Fajnie, jedź, wypoczywaj, zwiedzaj, bo jak to mówią, w życiu wszystko można stracić ale to co
zobaczysz, nikt Ci nie odbierze. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Co prawda niekoniecznie na temat ale 2 dni temu pojechałam na Słowację. Przekraczasz granicę, dojeżdżasz do pierwszej miejscowości i widać prawdziwą biedę... Smutne to, komuna aż krzyczy a do tego jak weszło Euro to już zupełnie polegli. Jedyne co można im przyznać to jest czysto ale tak naprawdę. Jakoś to Euro niczego dobrego im nie przyniosło, oczywiście pomijam Bratysławę i inne większe miasta bo to tak jak u Nas, porównać Warszawę czy Wrocław z małą pipidówką. Nie jesteśmy bogatym krajem i oberwiemy jak tylko wprowadzą tę nieszczęsną walutę. Znajomi jeżdżą do Bułgarii co roku ale w inne miejsca, grupą nawet 20 osób także oni są bardziej pewniejsi niż 2-3 osoby które jadą w ciemno i wychodzą później jakieś dziwne "kwiatki". Chyba po prostu trzeba znaleźć kogoś kto jest ogarnięty w takich wczasach i wtedy ewentualnie się wybrać ubawa
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości