Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 34 głosów - średnia: 2.91
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Co sądzisz o tym zdjęciu/ posągu

(03-02-2024, 0:02 )Traf napisał(a):  Nie ma takiej opcji, że ktokolwiek ludzi zaprojektował, bo jeśli jesteśmy projektem świadomej inteligencji, to jesteśmy projektem niezbyt dopracowanym.
Wystarczy spojrzeć na szympansa- czemu ktoś miałby zaprojektować dla szympansa większą siłę, niż zaprojektował dla ludzi? Czemu nie zaprojektował pamięci bardziej trwałej?
Po co to zapominanie i przekręcanie tego, co kiedyś się widziało? Są ludzie z fotograficzną pamięcią, czemu wszyscy jej nie mamy? Przecież doskonała pamięć przyspieszyłaby wykładniczo proces naszego uczenia się...
-Bo sympansowi potrzebna większa siła w łapach do łażenia po drzewach. ubawa
-Przeszukiwanie zbyt dużej bazy danych, mogłoby powodować opóźnienia,
i chwiejność decyzyjną.
-A ci z fotograficzną , to jakoś się wyróżniają in plus? Ja jakoś nie zauważyłem.
-Proces zakuwania by przyśpieszyła. 
Wystarczy zrozumiieć, wtedy nie ma potrzeby zaśmiecać głowy większością żeczy .

Człowiek jest idealnym , optymalnym kompromisem.
Jak każde zwierze w swojej niszy eko. ubawa

Ale nikt tego nie projektował, to tak samo ze siebie się zrobiło  .  ubawa

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

(03-02-2024, 0:29 )uii napisał(a):  Wystarczy zrozumiieć, wtedy nie ma potrzeby zaśmiecać głowy większością żeczy .
Może i wystarczy zrozumieć, ale przecież złe zapamiętanie rodzi właśnie błędy w zrozumieniu... Przez to jakie pamięć nam płata figle mamy całą masę języków i przez to problemy z porozumiewaniem się. To nie służy rozwojowi...
Odpowiedz

Uii, jesteśmy jako ludzkość.
A po technicznej są ślady, choćby słynny komputer.

Traf, nie ma takiej opcji, Twoim zdaniem.
Jeśli zapisy Anunaki są prawdziwe, powtarzam JEŚLI, to zostaliśmy przez nich stworzeni nie po to abyśmy
zawładnęli Światem ale po to aby ich wyręczyć w pracy a takim bez rozwiniętego mózgu łatwiej jest
skupić się na pracy. Natomiast zwierzęta, to 'produkt' jeden z milionów nieudanych prób stworzenia nas.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(03-02-2024, 0:44 )hogan napisał(a):  Natomiast zwierzęta, to 'produkt' jeden z milionów nieudanych prób stworzenia nas.

Owszem, zwierzęta są niedoskonałymi nami, ale ta niedoskonałość wynika z natury, nie z jakiejś w nią ingerencji.
Z ingerencji w naturę to mamy krowy, czy zboże wyhodowane z trawy i to była ludzka ingerencja,
bo my to potrafimy- potrafimy pozwolić żyć takim organizmom, które są dla nas użyteczne, eliminując te, które są użyteczne za mało...

https://www.crazynauka.pl/oto-jak-niekto...mowilismy/
Odpowiedz

Jasne, możesz mieć swoje zdanie, moje jest deczko inne, bo nie da się nadal wyjaśnić, jak mogliśmy powstać
z niczego. Moja logika, podpowiada mi, że to jest wręcz absurdalnie niemożliwe a jednak takie jest naukowe
podejście. Uważam także za zdrowe podejście, że niczego wykluczyć nie możemy i ja tu szukam wspólnego
mianownika.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(03-02-2024, 0:37 )Traf napisał(a):  
(03-02-2024, 0:29 )uii napisał(a):  Wystarczy zrozumiieć, wtedy nie ma potrzeby zaśmiecać głowy większością żeczy .
Może i wystarczy zrozumieć, ale przecież złe zapamiętanie rodzi właśnie błędy w zrozumieniu... Przez to jakie pamięć nam płata figle mamy całą masę języków i przez to problemy z porozumiewaniem się. To nie służy rozwojowi...
Pytanie czy 'rozwój' jak go dziś rozumiemy, to jest CEL ?

Na dziś wygląda że powiniśmy się cofnąć nieco , zwolnić....
Języki powstają raczej , jako chęć odróżnienia się .

Pojawia się jakaś grupa zawodowa, subkultura i zaraz zaczyna tworzyć  slang.

Odpowiedz

(03-02-2024, 0:44 )hogan napisał(a):  Uii, jesteśmy jako ludzkość.
A po technicznej są ślady, choćby słynny komputer.

Traf, nie ma takiej opcji, Twoim zdaniem.
Jeśli zapisy Anunaki są prawdziwe, powtarzam JEŚLI, to zostaliśmy przez nich stworzeni nie po to abyśmy
zawładnęli Światem ale po to aby ich wyręczyć w pracy a takim bez rozwiniętego mózgu łatwiej jest
skupić się na pracy. Natomiast zwierzęta, to 'produkt' jeden z milionów nieudanych prób stworzenia nas.
Jaki komputer ? ? Mówisz o :
'Mechanizm z Antykithiry'
[Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Fimg.theculturetrip.com%...ipo=images]

Jak o tym , to do tego nie trzeba obcych,
ani jakiejś wiedzy przekraczającej możliwości ludzi, w okresie kiedy to powstało.

Cytat:Mechanizm składa się z 37 kół zębatych z brązu, o średnicy od 1 do 17 cm. Koła były napędzane za pomocą korby z boku i poruszały kilkoma wskazówkami......

no chyba , że jakiś inny ubawa

Odpowiedz

Tak, o ten komputer mi chodziło. Na skalę tego odkrycia przemawia to, że wtedy nie znano nawet koła, tym bardziej
zębatego, nie mówiąc o odlewie z brązu i na dokładkę zrobić coś takiego, co funkcjonowało.

I nie twierdzę, że do tego trzeba obcych lecz, że cykle na Ziemi się powtarzają.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Równie dobrze można twierdzić, że sekstansu też nie wynaleźli ludzie...
Odpowiedz

Ludzie niczego nie wynaleźli, co jedynie odkryli.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości