Ocena wątku:
  • 47 głosów - średnia: 3.04
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kara śmierci vs wiara w Boga

No właśnie zaprzeczyłam a nie potwierdziłam, bo wedle tego co podałeś, oznacza "mordował" a ja twierdzę
w pełnym przekonaniu, że oznacza "zabójstwa". A więc wyraz spokrewniony z "zabij, zabijać" a nie z "morduj, mordować".
To zależy od tłumacza, bo niejednemu nogi podcięłam. ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Faktycznie odnosiłaś się do pierwszego słówka.
Hm, droga Hogan to może powinnaś pomyśleć nad własnym przekłademoczko
A tak bardziej serio, to masz różnice jakby nie patrzeć w "NT" tak samo jak i w "ST".

https://cooljugator.com/gr/%CF%86%CE%BF%...F%8D%CF%89
Odpowiedz

Na biblię mam zmarnowane ponad 20 lat życia i nie zamierzam do tego wracać, skoro okazała się totalną spreparowaną farsą. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Róbta co chcetajezyk
Ja swoje zrobiłem zdziwienieke
O, jeszcze totalnie musiałaś dodaćubawa2
O tym porozmawiamy sobie w innych tematach. Pozdrawiam.
Odpowiedz

Może chcesz, to podam Ci kilka tytułów dobrych książek naukowych, w których dowiesz się w jaki sposób w ogóle
biblia powstała. Na pewno nie tak jak przedstawiają to religie.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Oki, możesz zapodać, ale może w innym temacie?
Odpowiedz

Tu Ci podam na początek: I człowiek stworzył bogów... Jak powstała religia? Pascal Boyer Jego autorstwa polecam też
inne książki. Już po nich zmienisz punkt widzenia religii albo przynajmniej zastanowisz się, czy rzeczywiście coś jest na rzeczy.
I wtedy, jak nadal nie będziesz przekonany do swoich przemyśleń, chwyć za Odczarowanie. Religia jako zjawisko naturalne
Daniel Dennett. Jak nadal będzie mało, to poczytaj sobie Bóg nie jest wielki. Jak religia wszystko zatruwa
Christopher Eric Hitchens.

Dodam jeszcze "Dwa Babilony" Aleksandra Hislopa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

i pod wpływem książek kilku pismaków Hogan uważa ze nie ma Boga , każdy ma swój punkt widzenia , ja wierze w Boga , nie wierze w kościół i w to co prezentuje oraz narzuca .

Ślady na piasku przeminą,
ślady na sercu pozostaną.
Odpowiedz

Ciekawe,czy gdyby ten Kościół nie smagał naszych przodków batami,nie tłamsił dziesięciną i nie udawał,że moralność jest jego wynalazkiem łamiąc oportunistów kołem przetrwali byśmy w łacińskiej cywilizacji?
Żydowski Bóg jak wszystkie inne musiał straszyć ludzi śmiercią,bo inaczej by Go się nie bali.
Może nie tyle przed unicestwieniem osobnika co wymarciem przekazu genów straszył.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(30-10-2018, 9:15 )martin napisał(a):  i pod wpływem książek kilku pismaków Hogan uważa ze nie ma Boga , każdy ma swój punkt widzenia , ja wierze w Boga , nie wierze w kościół i w to co prezentuje oraz narzuca .

Nie Martin, po pierwsze to wybitni naukowcy a po drugie nie twierdzę tak na podstawie kilku książek lecz na podstawie
własnej wiedzy. A takie książki, mogę niektórym pomóc otworzyć oczy.

ro_bot napisał(a):Żydowski Bóg jak wszystkie inne musiał straszyć ludzi śmiercią,bo inaczej by Go się nie bali.

Ciekawa koncepcja ale w zasadzie, to nie jakiś bóg straszył, tylko te religie czy raczej głowy tych religii. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości