Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 26 głosów - średnia: 3.19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najlepsze baseny i pływalnie w Polsce i w okolicach

Wczoraj, przy okaji jak byłam w szpitalu, dowiedziałam się od Pana z taksówki, że na przeciwko tego wojewódzkiego
szpitala(po drugiej stronie ulicy), w którym będę niedługo pacjentką, znajduje się największy w Polsce basen.
Jestem bardzo ciekawa, czy to jakieś super cacko, czy ot taka zwykła, odkryta pływalnia. ubawa

W necie znalazłam dokładniejsze dane i okazuje się, że od dawna jest nieczynny a szkoda...

Elbląg nazywano kiedyś miastem parków ze względu na liczne tereny zielone - Park Kajki, Modrzewie czy Park 25-lecia zwany Dolinką , wciąż przyciągają przez cały rok tłumy elblążan. Szczególnym miejscem jest Park 25-lecia, w którym oprócz góry saneczkowej i amfiteatru znajduje się unikat na skalę europejską - największy pod względem powierzchni odkryty basen na Starym Kontynencie. Zbudowany w 1934 r. obiekt ma długość 340 m, szerokość od 80 do 125 m, a łączna powierzchnia lustra wody wynosi 3,35 ha. Zaniedbany gigant w tej chwili stoi zamknięty, a jego wielkość można podziwiać jedynie przez zamknięte bramy. Miejsce cieszyło się ogromną popularnością wśród mieszkańców, którzy w lato tłumnie przychodzili się tu kąpać i opalać.
Więcej tu: https://turystyka.wp.pl/elblag-6-powodow...7403009g/6

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości