11-10-2023, 23:02
(11-10-2023, 17:58 )Traf napisał(a): Ruszenie Ziemi z orbity nie wystarczy, bo trzeba też równocześnie ruszyć Księżyc, który jest niezbędnym czynnikiem do tego, by jądro Ziemi nie zastygło w kamień.No dobra spiołem się i wymysliłem.
Już teraz Księżyc oddala się od Ziemi i to jest taki sam problem, jak powiększające się Słońce, czyli coś, co stanie się za miliardy lat, ale Księżyc nie ucieknie nam nigdy, ale kiedy osiągnie swoją docelową orbitę, to przestanie wywoływać pływy...
https://www.rmf.fm/magazyn/news,48765,ks...ziemi.html
Mamy miliardy lat na to, więc jeśli zaczniemy już to oddzialywanie napędu moze być bardzo słabe.
Jeśli bedzie działało miliardy lat zrobi swoje.
Żeby coś napedzić w kosmosie trzeba w przeciwną stronę wysłać jakąś masę , jak rakieta wysyła rozpędzone gazy wylotowe.
Co 'Kowalski' czy "Shmit" moze wysłać w kosmos?
No niewiele, ale może.
Właściwie tylko jedno, ŚWIATŁO. To proste, wystarczy zapalić latarkę i zaświecić w stronę słońca.
I już się nieco oddalamy od niego, oczywiście prawie nieskończenie mało, ale oddalamy.
Świecimy i wysyłamy strumień fotonów w stronę, która nam odpowiada.
Zaraz ktoś pamiętający fizyke powie 'fotony są bezmasowe' ok
(to nie takie na 100% pewne) ale ok obecnie się przyjmuje że masy nie mają i tego się trzymamy. To nieistotne.Mają ped, energie i mogą ją przekazać materi.
Jak kto pamięta doswiadczenie z fizyki , gdy wiatraczek zamkniety ww bańce szklanej w prużni , oświetlony silnym światłem się kręcił, to wie jak to działa.
Świecimy w strone słońca , wysyłamy strumień fotonów bezmasowych, ale nie jesteśmy w próżni.
Nad nami masa atomów cząsteczek n.p. co2 .
Fotony udezają w co2 i wysyłają je w strone słońca.
Mamy więc masę do 'odrzutu' (przy okazji rozwiązalem problem ocieplenia klimatu

Latarka to mały strumień, słaby odrzut, ale jak namówić i kilka miliardów ludzi I zaczną świecić gdzie trzeba i bedą to robić miliardy lat bez przerwy, efekt murowany.
Po resztą jak kogo stać moze uzyć reflektorów , laserów...
Prosto w słońce to moze nie optymalny kierunek , ale to już szczeguły techniczne , kwestia obliczeń....
No jak poświecimy sobie?