12-09-2023, 18:13
(12-09-2023, 17:06 )Traf napisał(a): Słabe hasło, to takie, które wykorzystuje tylko jeden typ znaków, czyli albo same małe litery, albo same wielkie lub tylko cyfry, czyli najlepiej w haśle mieć co najmniej jedną wielką literę, cyfrę i znak specjalny,Słabe hasło to takie , które idzie zapamietać. Mocne to takie np : ''ytrfAe/$^hihgDdTs}+`]rewkqTR''65ft120fafDsbD''
wtedy hasło jest trudniej złamać , bo bardzo zwiększa się liczba możliwych kombinacji w nim znaków...
,które oczywiście trza gdzieś zapissć,Na karteczce.
Ktoś ją moze znaleźć oczywiście , albo powierzyć kompowi , który to zapisze w chmurze kij wie gdzie.
A jak mu się tam włamią i kilka milionów haseł wykradną to oczywiście przeprosi userów stosownym mailem.
Dezyderiusz napisał(a):Wczoraj komp. stwierdził,że mam za słabe hasło i kazał zmienić na lepsze.Ciekawe skąd ten ktoś(podejrzewam Microsoft wiedział jakie mam hasło).Nie mogłem przeglądać internetu i była tylko plansza,na której trzeba było wpisać stare hasło i następnie 2 x nowe.Po ok. 30 minutach przypomniałem sobie jakie mam stare(bo miałem włączoną opcję bez hasła).Się porobiło..!Ja bym taki komunikat i akcje potraktował podejrzliwie. I raczej za cholere nie zrobił co każe komp.
No ale pojęcia nimam co tam masz i mam archaiczne poglądy.
Nigdy nie miałem antywirusów na kompie Zainstalowanych.
Trochu recznie łapałem wirusy i sobie oglądałem ich kod

a jednego zostawiłem , bo był grzeczny, pracował jak nie uzywałem kompa i atakował firme Adobe, której serdecznie nie lubie za ''pdf-y'' to sobie był ze 2 lata , aż zmieniłem komp.