18-02-2020, 9:31
(17-02-2020, 18:34 )bonaparte napisał(a):(17-02-2020, 10:29 )ro_bot napisał(a): Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?
W zasadzie chodzi mi o to,czy co i rusz nie wyciągają pieniędzy od użytkowników na nowszą wersję wypinając się co parę lat na tych,którzy nabyli jakieś wypociny Microsoftu....
Słabo się znam ale z tego co wiem to cały sens Linuxa ze jest darmowy.
Nie tylko darmowy w sensie pieniężnym ale także open source(O otwartym kodzie) dosłownie to oznacza że każdy może edytować w dowolny sposób system i jego oprogramowanie tj pisać własne a nawet kompilować czyt "tworzyć uruchamialne pliki" można też modyfikować całkowicie system jak tylko się podoba ze stroną wizualną łącznie.
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
(18-02-2020, 9:31 )jozekkg napisał(a): No, na razie mam windę 10, więc mi wystarcza. A jak wygląda sprawa miejsca potrzebnego na dysku pod dobrego linuksa?
Jest to wielkość porównywalna z windowsem?
To zależy tak naprawdę od ciebie tj ile programów instalujesz ja na linuksa plus jego poprawki przeznaczyłem 83 GB dysku.
I poprawka nie 19.10 a 18.04 podstawowe informacje o systemie to komenda neofetch nie mogę wkleić zdjęcia dlatego dam je potem.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda