03-09-2019, 20:51
]Ten gryzoń z rodziny kretoszczurów urzęduje na pustynnych terenach Afryki Wschodniej, gdzie buduje rozległe, podziemne siedliska składające się z sieci długich korytarzy. Nigdy nie wychodzi na powierzchnię, dlatego ani futro, które chroniłoby jego delikatną, cienką skórę przed palącym słońcem, ani wzrok nie są mu potrzebne. Jest więc i łysy, i ślepy. Długie siekacze służą mu nie tylko do gryzienia bulw korzeni, którymi się żywi, ale i kopania wspomnianych tuneli.[/font][/size][/color]
![[Obrazek: 6257372409_e7e3f67c31_b.jpg]](https://staging.animalistka.pl/wp-content/uploads/2017/12/6257372409_e7e3f67c31_b.jpg)
[img=608x0]https://staging.animalistka.pl/wp-content/uploads/2017/12/6257372409_e7e3f67c31_b.jpg[/img]Golce nie potrzebują wzroku ani futra, które chroniłoby je przed słońcem
Najbardziej fascynujące u golców jest to, że żyją one w stadach, które liczą od kilkudziesięciu do nawet 300 osobników i mają strukturę podobną do społecznych owadów, takich jak mrówki czy pszczoły. Kolonia golców ma podział kastowy: jest królowa, która jako jedyna, wraz z jednym (a maksymalnie trzema) samcem ma prawo się rozmnażać. Poza nimi w kolonii znajdują się robotnice, zarówno samice jak i samce, które są sterylne – ich narządy rozrodcze nie są w pełni wykształcone. Dopiero jeśli królowa umrze, jedna z samic, która wygra z konkurentkami, zajmie jej miejsce i dokończy rozwój narządów płciowych.
[img=608x0]https://staging.animalistka.pl/wp-content/uploads/2017/12/6257901456_68dcc523c7_b.jpg[/img]Nawet 300 osobników może żyć w jednym gnieździe
Robotnicy mają jasny podział zadań, uzależniony od wielkości zwierząt: większe golce są żołnierzami i bronią kolonii przed atakiem drapieżników, mniejsze zajmują się rozbudową sieci korytarzy, zbieraniem pożywienia lub pomagają w opiece nad młodymi.
Standardowo golce mierzą do 10 cm długości i ważą do 35 gramów, ale królowa może być nawet trzy razy większa. Co ciekawe, wielkość samicy-królowej nie jest jej cechą wrodzoną. Dopiero, kiedy staje się królową, odstęp między kręgami w jej kręgosłupie zwiększa się, dzięki czemu może donosić ciążę z kilkoma do kilkunastu młodych (chociaż zdarzają się mioty liczące blisko 30 osobników).
To co, czy dopisalibyście jeszcze jakieś zwierzę do tego zestawienia.
![[Obrazek: 6257372409_e7e3f67c31_b.jpg]](https://staging.animalistka.pl/wp-content/uploads/2017/12/6257372409_e7e3f67c31_b.jpg)
[img=608x0]https://staging.animalistka.pl/wp-content/uploads/2017/12/6257372409_e7e3f67c31_b.jpg[/img]Golce nie potrzebują wzroku ani futra, które chroniłoby je przed słońcem
Najbardziej fascynujące u golców jest to, że żyją one w stadach, które liczą od kilkudziesięciu do nawet 300 osobników i mają strukturę podobną do społecznych owadów, takich jak mrówki czy pszczoły. Kolonia golców ma podział kastowy: jest królowa, która jako jedyna, wraz z jednym (a maksymalnie trzema) samcem ma prawo się rozmnażać. Poza nimi w kolonii znajdują się robotnice, zarówno samice jak i samce, które są sterylne – ich narządy rozrodcze nie są w pełni wykształcone. Dopiero jeśli królowa umrze, jedna z samic, która wygra z konkurentkami, zajmie jej miejsce i dokończy rozwój narządów płciowych.
[img=608x0]https://staging.animalistka.pl/wp-content/uploads/2017/12/6257901456_68dcc523c7_b.jpg[/img]Nawet 300 osobników może żyć w jednym gnieździe
Robotnicy mają jasny podział zadań, uzależniony od wielkości zwierząt: większe golce są żołnierzami i bronią kolonii przed atakiem drapieżników, mniejsze zajmują się rozbudową sieci korytarzy, zbieraniem pożywienia lub pomagają w opiece nad młodymi.
Standardowo golce mierzą do 10 cm długości i ważą do 35 gramów, ale królowa może być nawet trzy razy większa. Co ciekawe, wielkość samicy-królowej nie jest jej cechą wrodzoną. Dopiero, kiedy staje się królową, odstęp między kręgami w jej kręgosłupie zwiększa się, dzięki czemu może donosić ciążę z kilkoma do kilkunastu młodych (chociaż zdarzają się mioty liczące blisko 30 osobników).
To co, czy dopisalibyście jeszcze jakieś zwierzę do tego zestawienia.


