Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 18 głosów - średnia: 3.06
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bułgaria

Czy byliście? 
Ciekawi mnie jak tam działają pociągi?
Odpowiedz

Karbon chyba był ubawa
Ja nie byłam.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Byłem w Balcziku w ubiegłym stuleciu.
To trudno mi na dzisiejszy dzień coś powiedzieć.
Odpowiedz

Podejrzewam że jak Polska Bułgaria zmieniła się.
Odpowiedz

W Bułgarii akurat nie byłem. Wielokrotnie była na moim celowniku ale ostatecznie wybrałem inny kierunek. W tym roku nawet nie brałem pod uwagę. Kraj zmęczony nieco prze komunę więc na razie się wstrzymuję z wyjazdem. Może w przyszłym roku. Szwagier był kilka lat temu to mówił że szczury po śmietnikach biegały i okradli go w hotelu. Może dlatego jakaś niechęć przed Bułgarią. Pociągiem jeździłem w Tunezji, Czechach i na Węgrzech i miło wspominam takie podróżowanie. W Bułgarii pociągi pewnie nie będą punktualne jak w Japonii.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Nie byłam, ale jeszcze nic straconego.
Bułgaria wchodzi do strefy euro. My też moglibyśmy do Eurolandu wejść, spełniamy cztery z 5 kryteriów Maastricht.
Odpowiedz

Dziękuję Karbonku za sprostowanie ubawa2
Pewnie z Czechami pomyliłam.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(28-04-2018, 6:54 )bonaparte napisał(a):  Czy byliście? 
Ciekawi mnie jak tam działają pociągi?

Trzeba uważać bo Bułgarzy odwrotnie głowami kiwają niż reszta ludzi.
Odpowiedz

To fakt można się pomylić. Mówią niby tak a głową kiwa że nie. Czy może odwrotnie?...
Boni jedź i podziel się z nami wrażeniami to może bym w przyszłym roku się wybrał. Plaże mają fajne więc chyba nie będzie tak źle jak to niektórzy opisują.

Boldusia napisał(a):Nie byłam, ale jeszcze nic straconego.
Bułgaria wchodzi do strefy euro. My też moglibyśmy do Eurolandu wejść, spełniamy cztery z 5 kryteriów Maastricht.

Wejście do strefy euro wiąże się z wyższymi cenami. A to duże utrudnienie. Zwłaszcza dla tych mniej zamożnych. Po kilku latach się wszystko normuje i są jakieś korzyści z euro. Z drugiej strony nie wiadomo jak ta waluta będzie reagować na sytuacje w UE. Osobiście z dużym dystansem podchodzę do wejścia w strefę euro. Zresztą jest kilka krajów w UE gdzie mają nadal swoją walutę i nie są jakoś tym faktem zasmuceni.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Popieram Twoje zdanie Karbonku odnośnie euro. Nawet Niemcy nie są tym faktem zachwyceni i do dziś
żalą się, że na dobre to im nie wyszło, czyli wejście w inną walutę. Ale my tu o Bułgarii.

Ogólnie Bułgaria kojarzy mi się z Cyganami, Turkami czy choćby Mongołami.
Tereny mają piękne, potrawy smaczne, prawie jak polskie ale ogólnie nie wiem dlaczego, nie ufałabym im.

Warto zobaczyć: Przylądek Kaliakra, Warna- ruiny budowli rzymskich, fortyfikacji bizantyjskich z VI wieku n.e. czy
 zabytki architektury tureckiej, Melnik otoczony skałami z piaskowca, Nesebyr, założony około 3 tyś. lat temu,
kompleks klasztorny położony w paśmie górskim Riła- Monastyr Rylski, Sozopol sięgający epoki brązu,
 Płowdiw- nadal czynny teatr rzymski z I wieku p.n.e., miasto składające się z dziwacznych skał- Bełogradczik,

Co do komunikacji, tu coś znalazłam: http://gdziewyjechac.pl/3740/komunikacja...garii.html

I tu: http://www.balkanfunk.pl/autobusy-i-tramwaje/

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości