04-01-2016, 23:50
Anty Wirusy
05-01-2016, 17:47
Oczywiście że mogę.
Podrzucacze wirusów przeważnie pochodzą z zagranicy.
,,Polska język-trudna język"
A przy operacjach finansowych zwracam tylko uwagę czy w pasku adresu jest https zamiast http.Nie przewiozłem się jeszcze nigdy bez dorabiania żadnych cwaniaków.
Podrzucacze wirusów przeważnie pochodzą z zagranicy.
,,Polska język-trudna język"

A przy operacjach finansowych zwracam tylko uwagę czy w pasku adresu jest https zamiast http.Nie przewiozłem się jeszcze nigdy bez dorabiania żadnych cwaniaków.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
05-01-2016, 18:58
YouTube też ma https 
Bardziej patrzyłabym na końcówkę adresu, mianowicie na "exe".

Bardziej patrzyłabym na końcówkę adresu, mianowicie na "exe".
04-08-2017, 23:50
Są wtyczki do przeglądarek, mam AnviSmartDefender i systemowy.
No i system ciągle aktualizuję.
Póki co starcza.
Najbezpieczniej jednak byłoby mieć najstarszą wersję systemu Solaris i do tego Windowsa w Writualnej maszynie.
Ponoć system Solaris w najstarszej wersji jest nie do pokonania gdyż nie ma do niego dokumentacji....
Więc hakerzy musieliby się uczyć systemu od podstaw samemu. Czyli musieliby kupić maszynę z systemem i go rozpracowywać całe miesiące lub lata.
Do tego to nie jest popularny syste.
Ale na serwerach z tym systemem bardzo dobrze chodzi Windows(musi być specjalny moduł do serwerów Sun Microsystems by go tam uruchomić).
Więc wszsytkie dane na Solarisie a potencjalne wirusy zostają jak mniemam tylko na module w praktycznie pustym(bez żadnych wrażliwych danych) klastrze z Windowsem.
A taki Windows 10 można przywrócić do stanu początkowego i to bez płyty(więc instalacja systemu bezproblemowa).
Kiedyś sobie żartowałem, że dwa komputery by się przydały. Jeden do pracy(odłączony od sieci i tylko z usb(ten port musiałby być mocno zabezpieczony) a drugi do przeglądania sieci. I by było lepiej to jeszcze z różnymi systemami.
Uważajcie na gify, tam najłatwiej umieścić wirusa.
No i system ciągle aktualizuję.
Póki co starcza.
Najbezpieczniej jednak byłoby mieć najstarszą wersję systemu Solaris i do tego Windowsa w Writualnej maszynie.
Ponoć system Solaris w najstarszej wersji jest nie do pokonania gdyż nie ma do niego dokumentacji....
Więc hakerzy musieliby się uczyć systemu od podstaw samemu. Czyli musieliby kupić maszynę z systemem i go rozpracowywać całe miesiące lub lata.

Do tego to nie jest popularny syste.
Ale na serwerach z tym systemem bardzo dobrze chodzi Windows(musi być specjalny moduł do serwerów Sun Microsystems by go tam uruchomić).
Więc wszsytkie dane na Solarisie a potencjalne wirusy zostają jak mniemam tylko na module w praktycznie pustym(bez żadnych wrażliwych danych) klastrze z Windowsem.

A taki Windows 10 można przywrócić do stanu początkowego i to bez płyty(więc instalacja systemu bezproblemowa).
Kiedyś sobie żartowałem, że dwa komputery by się przydały. Jeden do pracy(odłączony od sieci i tylko z usb(ten port musiałby być mocno zabezpieczony) a drugi do przeglądania sieci. I by było lepiej to jeszcze z różnymi systemami.
Uważajcie na gify, tam najłatwiej umieścić wirusa.
17-08-2017, 12:25
Ja mam microsoftowego Windows Defender Security. Do tego systematyczne aktualizacje systemu oraz oprogramowania oraz wyłączony Flash oraz Java w przeglądarce. Do tego zdrowy rozsądek, czyli nie pobieranie załączników od podejrzanych nadawców, sprawdzanie aktualnych certyfikatów stron (zwłaszcza chodzi o sklepy i banki), no i to w podstawowej formie starcza.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona. więcej
20-08-2017, 10:55
Windows defender jak najbardziej wystarcza jeśli wchodziwy tylko na normalne strony i nie pobieramy jakiegości szajsu pirackiego.
13-11-2017, 12:39
(03-01-2016, 14:16 )hogan napisał(a): Zawsze można odinstalować i zainstalować na nowo aby nadal była próbna wersja darmowa
Zawsze tak robiłam, aż do teraz. Po 30 dniach, kiedy kończyła się darmowa wersja, odinstalowałam starego i pobierałam nowy.
Tym razem mam problem. ESET Nod32 przestał działać i nie chce się usunąc z kompa. Nowego nie mogę zainstalować, bo zamiast o e-maila, wrzeszczy o klucz aktywacyjny, a ja nie myslę płacić bodajże 180 zł za rok użytkowania :zdziwienieke:
Obserwuj, słuchaj, rzadko osądzaj i nie chciej za dużo.
/Platon/
13-11-2017, 12:49
(03-01-2016, 14:16 )hogan napisał(a): Zawsze można odinstalować i zainstalować na nowo aby nadal była próbna wersja darmowa
Nie zawsze się tak da. Niektóre programy zakładają w sobie tylko znanym miejscu jakiś plik kontrolny, w którym zapisana jest ważność programu a który pozostaje nawet po deinstalacji programu.
Przy ponownej próbie zainstalowania jest sczytywany właśnie ten plik.
13-11-2017, 20:45
Lucynko, jeśli do usuwania programów używasz standardowych narzędzi systemu Windows, niektóre pliki i foldery wcześniej zainstalowanego oprogramowania mogą pozostawać w systemie. Po usunięciu programu z komputera, zalecane jest sprawdzenie, czy w folderze Program Files nie zostały żadne pliki. Jeżeli w folderze Program Files znajdują się jakiekolwiek podfoldery lub pliki programu antywirusowego, który był wcześniej zainstalowany, należy je usunąć. Następnie spróbuj ponownie zainstalować produkt.
Drugie wyjście, jest bardziej skompilowane a więc nie będę głowy zawracała.
Józiu, myślę że wszystko można odinstalować, tylko trzeba odpowiednio do tego się zabrać i wtedy, przydadzą się te same powyższe wskazówki.
Drugie wyjście, jest bardziej skompilowane a więc nie będę głowy zawracała.

Józiu, myślę że wszystko można odinstalować, tylko trzeba odpowiednio do tego się zabrać i wtedy, przydadzą się te same powyższe wskazówki.
14-11-2017, 11:19
Hogan, do tej pory nie miałam problemu z usuwaniem NOD32 z kompa. Do usuwania programów używam Revo Unistalera.
Zawsze usuwał wszystkie pozostałości po programie. Tym razem jednak w Program Files nadal siedzi antyvir i nie da się usunąć.
Zawsze usuwał wszystkie pozostałości po programie. Tym razem jednak w Program Files nadal siedzi antyvir i nie da się usunąć.
Obserwuj, słuchaj, rzadko osądzaj i nie chciej za dużo.
/Platon/
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości