Liczba postów: 7,080
Liczba wątków: 36
Reputacja:
379
Miałem podobnie jak kupowałem kiedyś auto. Poprosili o przelew lub czek. Jak powiedziałem że płacę gotówką to zrobił się problem.
Sprzedawca do mnie: ale nikt nie płaci gotówką.
Odpowiedziałem: to sprzedacie mi to auto czy mam iść do innego salonu?
Pani kasjerka zaprosiła mnie do gabinetu konferencyjnego czy jakoś tak bo stół na około 60 osób, przeliczyła gotówkę i dokonałem zakupu. To już dawno było bo 2000 rok. Ja nadal poważam tylko gotówkę a czytam że gdzieś tam (nie pamiętam kraju ale w Azji) mają całkiem wycofać się z płatności gotówką.
Moim zdaniem to jak ograniczenie swobód obywatelskich (że tak komunistycznie to określę).
Liczba postów: 12,805
Liczba wątków: 690
Reputacja:
592
Ja mYśle że obrót gotówkowy to przeżytek. Obecnie płacić kartą jest najwygodniej i bezpiecznie. Ale przelewem to chyba w życiu kilka razy płaciłem a czekiem nigdy.
To że nie chcieli przyjąć gotówki to z jednej strony źle bo powinni iść na rękę klientowi czyli tobie.
Reputacja:
379
No przyjęli ale to było dla nich dziwne. Tak samo jak dziwne było dla mnie to że nie jest preferowana płatność gotówką.
Reputacja:
379
Może dziwny jestem ale preferuję tylko gotówkę. Pieniądze z plastiku nie zawsze działają. Wiele razy się z tym spotkałem. Te systemy informatyczne są zawodne.
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Kartą Boni wcale nie jest bezpiecznie. Czytałeś temat co umieściłam, jak przestępcy działają i jakie metody
mają nowe na kasowniki? Nakrywają klawiaturę nielegalną drugą klawiaturą, z której mogą odczytać każdy
numer PIN karty i mogą wyczyścić każde konto.
Gotówka jest wygodniejsza do płacenia ale ekspedientki i ekspedienci, są po prostu zdziwieni, że ktoś
posiada przy sobie taką gotówkę, bo dziś, świat oszalał na punkcie technologii.
I myślę, że nie tyle co stwarzali problem, co może nie chciało się im liczyć :lol:
Poza tym, mając gotówkę, to jak banknot uszkodzisz, w każdej chwili możesz wejść do banku i wymienić w kilka
minut. A kartę jak uszkodzisz, to możesz i z dwa tygodnie czekać na nową.
I jeszcze jedna sprawa!
Raz czekałam na kuriera i zobaczyłam, że mam mało kasy, to pobiegłam do bankomatu żeby pobrać.
Bankomat był nieczynny i to jak się okazało aż przez dwa dni a żadnego innego w pobliżu u mnie nie ma.
Kurier pojechał a ja musiałam od nowa zamówienia składać.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"