02-02-2017, 13:28
Pasta / masło z wędzonej makreli
Składniki:
- 1 średnia, wędzona makrela (ok. 250 g)
- 2 - 3 łyżki miękkiego masła (można pominąć)
- 2 - 4 łyżki ulubionego keczupu
- 1 łyżeczka musztardy (można pominąć)
- w zależności od upodobań: ogórki kiszone / konserwowe / kapary / oliwki / czosnek konserwowy / papryka / cebula / chili / szczypiorek i co tam jeszcze chcecie
- świeże lub suszone zioła: rozmaryn, bazylia
- słodka papryka
- pomidory suszone
- suszona cebula (moża pominąć)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Oczyścić rybę z ości i skóry. Jeśli nie chcecie dodawać masła, dobrze zostawić tłuszcz z ryby. Ja go wyrzucam, bo mi nie smakuje.
- Oczyszczoną rybę dodajemy do masła, keczupu, musztardy i blendujemy na gładką masę. Ja robię to w wysokiej misce. Jeśli wolicie czuć strukturę ryby, wymieszajcie widelcem. Masłem i keczupem regulujemy gęstość pasty. Ma mieć kostystencję smarowidła. Dość gęsta, ale z łatwością ma się rozmarować.
- W zależności od tego, co chcecie dodać do pasty i czy ma być to w kawałkach, czy zmiksowane, dodajemy przed lub po blendowaniu. Ogórki, można zetrzeć, pokroić. Podobnie z reszą dodatków.
- Na koniec doprawiamy do smaku. Suszone zioła, szczegółnie rozmaryn, dobrze rozetrzeć w dłoniach / moździerzu, aby uwonić olejki.
- Przykryć folią spożywczą i KONIECZNIE odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Najlepiej na 6.
- Po przegryzieniu się pasty, wykładać kawałki na pieczywo, odczekać chwilę aż zmięknie i rozmarować.
Podana ilość składników wystarcza na ok. 8 połówek typowej kajzerki, czyli 4 bułki.
Życzę smacznego.
"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze;
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"