Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 37 głosów - średnia: 2.57
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Egipt

Proszę Was, abyście dodawali nowe zdjęcia i artykuły odnoszące się do wszystkiego co jest związane z Egiptem.
Zapraszam! slecausuuski

[Obrazek: egipt161.jpg]
Asuan
Egipt to bez wątpienia kraj przygody. Wielkie połacie pustyni urozmaicone zielonymi oazami, kolorowy podwodny świat, oraz grobowce pełne labiryntów zachęcają do odkrywania tego kraju. W Egipcie każdy może w sobie odkryć coś z Indiany Jonesa.

Kiedy myślimy o Egipcie, przed oczami najczęściej stają nam faraonowie, monumentalne piramidy, piękne plaże oraz potężny Nil. Egipt ma tak fascynującą i znaną przeszłość, że większość odwiedzających go turystów zapewne mogłoby więcej powiedzieć o kraju sprzed 3 tysięcy lat, niż o współczesnym Egipcie.
egipt turystyka

Egipt to prawdziwy raj dla turystów. Co ważne, jako jedno z niewielu Państw na świecie jest w stanie zagwarantować wspaniałe wspomnienia zarówno tym, którzy pragną wypoczywać aktywnie, poznając kulturę i zabytki, jak również leniuchom, spragnionym leżakowania na plaży.

Z wielkiej liczby zabytków szczególnie warto zobaczyć piramidy w Gizie, monumentalną świątynię w Abu Simbel wzniesioną przez Ramzesa II, czy też bogaty w starożytne budowle Luksor.

Egipt posiada bardzo dobrze rozbudowaną bazę hotelową i gastronomiczną, zarówno jeśli chodzi o obiekty luksusowe, jak i urokliwe hoteliki położone nieco na uboczu, z dala od dużego zgiełku. Złociste plaże Morza Śródziemnego i Czerwonego należą do najpiękniejszych na świecie.

[Obrazek: hurghada_7.jpg]
Hurganda

Egipt jak wiemy, przyciąga całe rzesze turystów i oprócz zabytków jakie kryje malowniczo niezagajająca się pustynia to także możemy miło spędzić czas przy brzegach czystych wód. Najbardziej odwiedzane są Hurghada oraz Sharm El Sheikh nad Morzem czerwonym. Widoki są niezapomniane...

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Wody morza Czerwonego to świetne miejsce do nurkowania. W Egipcie jest mnóstwo raf koralowych.
Zatem Egipt zaraz po starożytnych zabytkach kojarzy mi się z nurkowaniem.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Na pewno piękny kraj , pełen zagadek i tajemnic , mnie fascynowały zawsze piramidy oraz tajemniczy sfinks .
Na pewno kraj warty zwiedzenia i poznania z bliska kultury egipskiej oraz budowli i tajemnic z nimi związanymi, chętnie bym go odwiedził ( brak sponsora)

[Obrazek: egipt2.jpg]

Ślady na piasku przeminą,
ślady na sercu pozostaną.
Odpowiedz

Chętnie bym pojechał do EGIPTU, ale od kiedy tam zrobili rewolucje i jest straszny bajzel, raczej chyba tam niebezpiecznie.
Zolbaczyłbym piramidę i cheopsa. I taniec brzucha.
Odpowiedz

Taniec brzucha możesz zobaczyć i w Polsce, do tego nie trzeba Egiptu  ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Kiedyś pojadę(może).Co tam taniec brzucha czy Morze Czerwone!
Przede wszystkim tebańska Dolina Królów,Amarna,Giza,Luxor-Karnak i Muzeum Egipskie w Kairze.[Obrazek: 96033005.JPG][Obrazek: tut1.jpg]

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Mam podobne podejście i bardziej interesowałoby mnie dotknięcie własną ręką historii. slecausuuski

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jak kiedyś tam dotrzemy,powiemy sobie za Napoleonem Bonaparte w 1798 r.:
(...)Pamiętajcie, że czterdzieści wieków patrzy na was z wysokości tych pomników.
Egipt to jedna z kolebek cywilizacji i zaczątek monoteizmu.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Byłam w Neues Museum  w Berlinie, gdzie wystawionych jest wiele eksponatów z Egiptu.
Chyba najbardziej interesujące to popiersie Nefretiti. Warto jest iść w głąb bo tam są
najciekawsze znaleziska a nie każdy o tym wie i traci czas na oglądanie wszystkiego
i czasu na zwiedzanie może zabraknąć bo aby wszystko zobaczyć, potrzebowalibyśmy
pewnie cały dzień. ubawa

Byłam też w Muzeum Pergamonu w Berlinie, tam znajduje się oryginalna brama Isztar, bo
w Babilonie jest tylko rekonstrukcja i też nie każdy o tym wie.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

To zapewne wiesz,dlaczego Niemcy zostali wygnani z egipskich wykopalisk.
Ukradli dzieło Totmesa oblepiwszy Nefertiti gliną i wywieźli jako współczesną pamiątkę dla turystów.
Nie chcieli oddać i pozamiatane.
Trochę mniej znana rzeźba od tej najsławniejszej bez oka:[Obrazek: nefertiti_head-400.jpg]

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości