07-12-2015, 21:06
Z tego co mi wiadomo to Świadkowie Jehowe odeszli od przepowiadania końca świata. Doszli do słusznego wniosku, że ich przepowiadania tyle razy się nie sprawdziły, że w kolejne nikt by nie uwierzył.
(07-12-2015, 20:13 )Filip napisał(a): Tak przy okazji mija też czas przepowiedni Świadków Jehowych o ponownym przyjściu Jezusa. Miał to być rok 1914, nie udało się, więc ŚJ podali, że miało to być w pokoleniu. Niech to pokolenie żyje 100 lat, mamy 2015 i klapa.
Cytat: bonaparte
Ale Jezus nie mówił o tym że nie przeminie pokolenie w 1914 tylko około 30 roku naszej ery.
Świadkowie Jehowy mieli swoje własne wyliczenia.
(07-12-2015, 23:16 )Filip napisał(a): Hogan a jednak ty się mijasz z prawdą i przedstawiasz nieprawdę.
Tu masz kolejną, ale zdaje sie ostatnią zmianę nauki tej organizacji cytuje Strażnica 15.01 2014 s. 31.:
„Jezus, podając szczegółowe proroctwo dotyczące zakończenia systemu rzeczy, powiedział: To pokolenie na pewno nie przeminie, dopóki się to wszystko nie stanie (odczytaj Mateusza 24:33-35).
Rozumiemy, że to pokolenie, o którym mówił Jezus, obejmuje dwie grupy namaszczonych chrześcijan.
Pierwsza z nich żyła w roku 1914 i bez trudu rozpoznała wtedy znak obecności Chrystusa. W skład tej grupy nie wchodzili ci, którzy po prostu żyli w roku 1914, ale ci, którzy w owym roku albo wcześniej zostali
namaszczeni duchem jako synowie Boży (Rzym. 8:14-17). Drugą grupę wchodzącą w skład tego pokolenia tworzą pomazańcy żyjący współcześnie z pierwszą grupą. Ale nie chodzi jedynie o zazębianie się okresów życia chrześcijan z obu tych grup, lecz raczej okresów ich namaszczenia – członkowie tej drugiej grupy zostali namaszczeni duchem świętym, gdy przynajmniej część członków pierwszej wciąż jeszcze przebywała na ziemi. Dlatego nie każdy z dzisiejszych pomazańców należy do tego pokolenia, o którym mówił Jezus.
Członkowie drugiej grupy posunęli się już w latach. A przecież słowa Jezusa zapisane w Ewangelii według Mateusza 24:34 upewniają nas, że przynajmniej część tego pokolenia na pewno nie przeminie, aż ujrzy
początek wielkiego ucisku. Powinno to wzmocnić w nas przekonanie, że już wkrótce Władca Królestwa Bożego przystąpi do zniszczenia niegodziwych i zaprowadzi sprawiedliwy nowy świat (2 Piotra 3:13)."
(07-12-2015, 22:44 )bonaparte napisał(a): Ale Jezus nie mówił o tym że nie przeminie pokolenie w 1914 tylko około 30 roku naszej ery.
Świadkowie Jehowy mieli swoje własne wyliczenia.
Teraz nastąpiła kolejna zmiana i dostosowanie do dzisiejszego stanu. 
(08-12-2015, 9:15 )Filip napisał(a): Hogan no ale ja napisałem o przyjściu Jezusa w 1914 - Ty zarzuciłaś mi kłamstwo. A jak wynika z przytoczonego fragmentu, ŚJ potwierdzają przyjście Jezusa w tym roku, ale tylko nieliczni czuli jego obecność.Teraz nastąpiła kolejna zmiana i dostosowanie do dzisiejszego stanu.
Inna ciekawa i niepotwierdzona przepowiednia, to jesień 1975 i upłyniecie 6000 tys lat istnienia ludzkości.
(08-12-2015, 10:13 )Siwy napisał(a): Tak, ale najpierw czczenie Krzyża a teraz plucie na niego to chyba przegięcie.. Prawda?