Wątek zamknięty
Ocena wątku:
  • 19 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PIZZA BEZ DROŻDŻY

Pewnie każdy już słyszał o tym, że pizza może być zrobiona bez drożdży. Myślę, że nie powinno się jej porównywać do tradycyjnej. Smak nie jest ani lepszy ani gorszy, jest po prostu inny. Wymaga o wiele mniej pracy.

składniki:

2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
niecała szklanka mleka
troszkę wody
sól pieprz

Można wykorzystać sos marin ara lub po prostu smaczny keczup ubawa

Składniki zagniatamy. Raczej nie ma szans, by ciasto nie wyszło, mi zawsze wychodzi, jest bajecznie proste ubawa Blaszkę smarujemy oliwą, posypujemy lekko mąką i rozciągamy na niej ciasto. Smarujemy sosem, wykładamy ulubione składniki i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"

Termoobieg czy normalnie góra dół ?..spróbuje jak wrócę ubawa

Człowiek nie jest stworzony do klęski... Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać..

[Obrazek: 29upzx4.gif]

Pizza tradycyjna jest bez drożdży :-) to tylko w Polsce piecze się takowe grube ciasta - we Włoszech spędziłem kilka lat w rejonie San Carlo, San Vicenzo i Elby , w Toskanii zawsze spodem pizzy jest podpłomyk, przecie kiedyś nie było drożdży i nawet w Polsce własnie istniał podpłomyk czy na śląsku sodziak. Miałem nawet pizzerie :-) Niestety zazwyczaj te ciasta wychodzą w piecach na żywym ogniu lub na piecach lub na ogniskach na dziurkowanych blachach.
I normalnie są bez proszku do pieczenia sama woda i maka, ale można oczywiście i tak, proponuję jeszcze zamiast proszku do pieczenia dodać sody oczyszczonej

Roślinko, piekę w prodiżu i włączam tylko pokrywę bez spodu. ubawa

Dlatego Lamparciku nie lubię włoskich pizz, bo te ciasto jest jak podeszwa. :lol:
Wolę pulchne.

Hogan- Izabela

(05-08-2014, 22:41 )hogan napisał(a):  Roślinko, piekę w prodiżu i włączam tylko pokrywę bez spodu. ubawa

Dlatego Lamparciku nie lubię włoskich pizz, bo te ciasto jest jak podeszwa. :lol:
Wolę pulchne.
Pizza jest tylko włoska :-) Polska to zwykła podróba.
A w temacie:
To kwestia wyboru, i technologii w Polsce nie ma pieców prawdziwych, są tylko elektryczne, a to lipa. Ja np nie lubię pulchnego ciasta, zapycha, po drugie po co mi tyle ciasta kalorii i drożdży w brzuchu. Włosi śmieją się, że my ciasto jemy, a nie pizze bo nie lubimy warzyw i owoców. Tak więc każdy ma swoje gusta. W każdym razie mi chodziło o coś innego, a mianowicie o to, iż napisałaś, że tradycyjne są na drożdżach, a tradycyjne są własnie bez drożdży - jeśli dobrze rozumiem tradycję :-)

Właśnie nie, bo Polska tradycyjna jest na drożdżach. ubawa2
A o takim spodzie co piszesz włoskim do pizzy, to niestety ale nie ma to ani smaku ani nic, nie wiem nawet do czego to porównać ale jest niesmaczne i jest suche a ja wolę jedzenie takie co co nie zapycha i nie staje w gardle. ubawa2

Hogan- Izabela

No jeśli można mówić o tradycji pizzy w Polsce :-) Bo pojęcie tradycji; to przekazywane z pokolenia na pokolenie treści kultury tyle słownikowo, ale jak tam sobie uważasz. Dla mnie to nie jest godne miana słowa tradycja - w tym kraju.

co do zapychania to polskie ciasto chyba bardziej zapycha bo jest go więcej - ja wole więcej nazwijmy to farszu.

Ależ nikt nie powiedział, że farszu ma byc tyle co na włoskiej pizzy, jeden kawałek sera, jakaś oliwka i plasterek pomidora :ubawa:
Dajesz wedle swoich upodobań.
Co do ciasta nie mogę się zgodzić bo ciasto drożdżowe jest bardziej pulchne i mniej kaloryczne niż takie we włoskiej pizzy.

A więc jest go więcej lecz mniej i zapychające jak też mniej kalorycznie.

Hogan- Izabela

(06-08-2014, 0:03 )hogan napisał(a):  Ależ nikt nie powiedział, że farszu ma byc tyle co na włoskiej pizzy, jeden kawałek sera, jakaś oliwka i plasterek pomidora :ubawa:
Dajesz wedle swoich upodobań.
Co do ciasta nie mogę się zgodzić bo ciasto drożdżowe jest bardziej pulchne i mniej kaloryczne niż takie we włoskiej pizzy.

A więc jest go więcej lecz mniej i zapychające jak też mniej kalorycznie.
No z drożdżami pozwolę sobie się nie zgodzić po pierwsze pizzę jemy ciepłą, a drożdże nie są zdrowe w takiej postaci gdyż nadal przebiegają pewne procesy wzrostowe szkodliwe dla naszego organizmu, to już nasze babcie wiedziały, po drugie jeśli ciasto jest pulchne i jest go dwa razy więcej, a czasami klienci biorą na podwójnym to raczej siłą logiki będą w stanie zjeść mniej warzyw czy owoców nawet gdyby nakłaść ich dużo.To tak jak z pierogami, mięsa normalnie zjem więcej niż w pierogach z mięsem, im grubsze będzie ciasto co stosują producenci, tym mniejsza ilość farszu. Zrób sobie kiedyś ciasto na drożdżach do pierogów i zobaczysz ile ich zjesz :-)

Lamparciku, nie chcę się z Tobą sprzeczać ale znów nie masz racji.
Drożdże przed pieczeniem stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosły i już nie rosną więcej gdy ich używamy do pieczenia. ubawa

A co do robienia pierogów to robię i wiem ile mogę zjeść i moim zdaniem nie ma różnicy ile jest w środku farszu lecz ile jest ciasta albo w ogóle pierogów bo jak powiedzmy będzie mało mięsa to będzie więcej ciasta i na odwrót ale objetość nie zmieni się. ubawa

Hogan- Izabela
Wątek zamknięty

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości