Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wiecej raka płuc u Niepalących

Cytat:Wzrost zapadalności na raka płuc wśród osób niepalących ,
 to może być tego przyczyną...

Podczas gdy liczba palaczy na świecie w stosunku do populacji spada ,
rak płuc nadal jest przyczyną prawie 2 milionów zgonów rocznie,

a nowe badania donoszą o niepokojącym wzroście liczby zachorowań wśród osób, które nigdy nie paliły papierosów
za  https://www.sciencealert.com/lung-cancer...uld-be-why

Zawsze uważałem, że to wielka ' Gówno-prawda' o strasznej szkodliwości palenia.
Papieroski troszke szkodzą niaktórym , ale nie tak bardzo, a czasem nieco pomagają nawet.

Oczywiście autorzy ( naukowcy ) muszą jakoś załatać prującą sie korelacje  palenia i raka,
to zwalają na zatrucie środowiska , 
dobrze , że nie na co2 i ocipienie klimatu ubawa

No to se tera zapole  onpali

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Przecież powietrze jest tak zanieczyszczone w prawie kazdym mieście i wsi że nie trzeba palić wcale by się truć.
Odpowiedz

Ja mając astmę unikam osób palących, bo się przy nich duszę, a to czy sami się trują, jest mi zupełnie obojętne, dopóki nie chcą truć mnie oczko
Odpowiedz

Sam kiedyś paliłem teraz niedobrze mi się robi od dymu papierosowego, chyba jest to najgłupszy nałóg,wdycha się jakieś dziwne pierwiastki a przyjemność z tego ulotna już po alkoholu przynajmniej ma się czasem jakieś rozkminy, chociaż wszystkie używki dla mnie to głupota z wyjątkiem kawy.
Odpowiedz

No dawniej to bym bronił palenia, ale dwa lata nie pale i jakoś bez wielkich problemów się obyło. Owszem najgorsze ,znaczy pierwszy tydzień bylem na oiomie to stwierdziłem że skorzystam. W domu w szufladzie kilka paczek ale wytrzymałem. No i mam spokój teraz przynajmniej z tym.
Odpowiedz

(03-03-2025, 21:55 )Siwy napisał(a):  No dawniej to bym bronił palenia, ale dwa lata nie pale i jakoś bez wielkich problemów się obyło. Owszem najgorsze ,znaczy pierwszy tydzień bylem na oiomie to stwierdziłem że skorzystam. W domu w szufladzie kilka paczek ale wytrzymałem. No i mam spokój teraz przynajmniej z tym.
Przecie ja nie mówie, że nikomu nie szkodzi  ubawa
Jeden ma astme , drugi na ojomie.....  ubawa
Jak leżałem  (ze 3 razy) na kardiologi w Aninie , Na Wołoskiej... to też nie paliłem jakiś czas.
Nikotyna wzmaga arytmie i to się czuje , jak się zapali .

Problem w tym że zwalanie wszystkiego na papierosy zaciemnia sprawe i jest alibi dla lekarzy.

Chory sam se winien bo palił i inne dobre rady i pouczenia zamiast dobrej diagnozy i leczenia.

A ja pale , a moja arytmia komorowa prawie się uspokoiła.
Leczniczo najwiecej pomógł mi rozwód.  ubawa

Odpowiedz

"Rzuciłeś" żonę, możesz to samo zrobić z paleniem ;P
Odpowiedz

(04-03-2025, 12:57 )Traf napisał(a):  "Rzuciłeś" żonę, możesz to samo zrobić z paleniem ;P
Moge ale po co ?

Jakoś z góry zakładasz , że palenie to zło, a nipalenie sam raj i nirwana.

Rozumiem, że tobie to szkodzi , ale wiekszość ludzi nie ma astmy,
a ja osobiście nie zapale przy kimś komu to szkodzi.

Z kolei mnie źle robią wszędobylskie sztuczne agresywna zapachy , odsmradzacze, napachnione, proszki , chusteczki , kadzidełka...
Z działu marketu z mydłami itp uciekam po 5 minutach, a jak mi się trafi jechać z kimś kto zawiesił se
choineczke wunderbaum  w samochodzie . To albo łeb w otwartym oknie , albo cierpie ile musze.
Fajnie by było , żeby ludzie zrezygnowali ze sztucznych ZASMRADZACZY !!!

A są badania , które wykazują , że są równie szkodliwe jak fajki i smog na ulicach.

Tera nie pomne gdzie to...  ale jk znajde znów to wkleje.

Odpowiedz

O nie to , ale też ...

Cytat:pył hamulcowy okazał się znacznie bardziej szkodliwy dla tych komórek w różnych pomiarach, które są powiązane z chorobami płuc, takimi jak rak i astma. Co ciekawe, odkryliśmy, że usunięcie miedzi z pyłu hamulcowego zmniejszyło te efekty.
całość tu: https://www.sciencealert.com/cars-make-o...dy-reveals

I co , zakazać haulców w samochodach  ubawa
Ja jestem za  paaluh
Dam rade jeździć bez hamulców ubawa
kwestia wprawy i umiejętności .

Odpowiedz

Szkodliwe są też te wszystkie wc pikery i inne płyny do mycia toalety. Najlepiej jak się to wleje do kibla to zamknąć klapę i nie wdychać tego i po 15 minutach spłukać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości