Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 2.4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Furmanki z konmi do morskiego oka

Co o tym sądzicie? Konie padają co jakiś czas z tego co mi wiadomo. Byłem nad Morskim Okiem i żeby koń padał nie widziałem, ale na pewno wycieńczające dla konia jest ciągnięcie tylu osób w góre, a w dół nie łatwiej.
Odpowiedz

Absolutnie jestem temu przeciwna ale wielu nadal z tego korzysta, bo nie kochają zwierząt.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(18-05-2024, 22:17 )hogan napisał(a):  Absolutnie jestem temu przeciwna ale wielu nadal z tego korzysta, bo nie kochają zwierząt.
Taaaa kochajmy, nie korzystajmy.

A konie pujdą do rzeźni,
na karmę dla piesków
i nie będą się już męczyć.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Uii, niech to będzie dorożka, która powiezie z 4 osoby a nie wozy, na których siada z 20 lub więcej osób, spaślaków!

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(19-05-2024, 21:21 )hogan napisał(a):  Uii, niech to będzie dorożka, która powiezie z 4 osoby a nie wozy, na których siada z 20 lub więcej osób, spaślaków!
Koń może deko więcej, ja raczej bym optował za likwidacją twardej nawierzchni, konie się wywracają nie z wyczerpania jak sądzą 'piczki na guziczki' i reszta miastowych, co tygrysa i wilbłąda znają z ZOO a konia ino z obrazka.

Miasto powinno ukarać górala mandatem i zakazem na tydzień.
Ale nie za konia, ale za psucie wizerunku miastu.

Bo miastowe som gupie jak łowce , ale płacą, to trzai im wygodzić. ubawa 

Już on by zadbał, żeby kuń stał na nogach i się prezentował.
To na serio nie jest zadanie, ministra, premiera i połowy mediów

Odpowiedz

Może więcej ale bez przesady. 630 kg, to 1,5 raza masy własnej, plus 1/10 masy martwej, to 42 kg, razem jest to
niecałe 700 kg, tyle uciągnie jednorazowo. Na wozie usiądzie 20 spaślaków, każdy o masie niech będzie 100 kg 
ale to stanowczo zaniżona waga, co daje nam 2000 kg. To nie jest ciężar jaki koń pociągnie przez nawet 8 godzin dziennie.
Co do nawierzchni, to zgoda ale jako drugi czynnik, który nie powinien mieć miejsca.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jak widać tu są 2 konie, a 'spaślaki' nie mają po 100 kg. Racze średnia koło 75....80

Ale popatrz na konie, ten co leży to trudno ocenić, ale drugi stoi i dobrze widoczny. 
Czy on wygląda jakoś źle, jest jakiś spocony, spieniony.....? 

[Obrazek: ?u=https%3A%2F%2Frolewicz.pl%2Fwp-conten...ipo=images]

Odpowiedz

No przecież wiadomo, że różna waga jeżdżących może być, tak jak i wytrzymałość koni. Ja podałam ogólne
obliczenia, bo mimo to, dla koni przez cały dzień to za duży wysiłek.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(20-05-2024, 13:19 )hogan napisał(a):  No przecież wiadomo, że różna waga jeżdżących może być, tak jak i wytrzymałość koni. Ja podała :jenyzorm ogólne
obliczenia, bo mimo to, dla koni przez cały dzień to za duży wysiłek.
jenyzor

Podważył bym te wyliczenia i czas pracy, to w koncu nie orka non stop. Ale mi sie już nie chce.
To niech ci bedzie, że za ciężko. 
Chętnie bym wzioł takiego konia, nalepiej emeryta, u mnie miał by dobrze, od czasu do czasu powoził by moją dupę, w tempie, człapu człap. Tyle że nimam stajni....   
A ty specjalistko znasz sie na koniach, jeździsz?

Odpowiedz

Trochę amatorsko się znam a i jeździłam nawet galopem bez siodła jenyzor

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości