29-04-2024, 9:58
(28-04-2024, 12:27 )polliter napisał(a):Cytat:Słuszna wypowiedź. Niemniej jednak musimy przyjąć do wiadomości że narody, religie i państwa realnie istnieją i że posiadają jakieś cechy własne których inne nie posiadają.Owszem, ale tylko wtedy, gdy uogólnimy całość dla wygody lub przekazania ogólnej myśli, bo właśnie realia wyglądają zupełnie inaczej.
Nie wciskajmy narody w stereotypy, bo naród tworzą ludzie, którzy są różni.
Żydzi są dobrymi bankierami, znają się na pomnażaniu pieniędzy, są też zdolnymi artystami. Tak się przyjęło, ale znam Żydów, którzy mają problemy z prostymi rachunkami, a sztuka to dla nich czarna magia.
Polacy są narodem bitnym, chętnym do walki i zadym, a ja jestem kompletnym przeciwieństwem takiego Polaka, bardziej ze mnie takie ciepłe kluchy niż waleczny obrońca ojczyzny. A jestem Polakiem z krwi i kości. Acha, nie jestem złodziejem i pijakiem, chociaż lubię się napić, ale raczej to kontroluję. Nie jestem też pracowity, raczej jestem leniwy, więc przeczę wszystkim cechom charakteryzującym "prawdziwego Polaka".
Odnośnie cech własnych naszego Narodu to że smutkiem muszę się zgodzić z tym co caryca Katarzyna II.powiedziała o Polakach. Wracając do tematu wątku moim ulubionym musicalem jest "Fiddler on the roof".

ale kudy im do Francuskich.