Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 34 głosów - średnia: 2.91
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Co sądzisz o tym zdjęciu/ posągu

[Obrazek: 500px-9414_-_Grande_mostro_di_spaghetti_...27Orto.jpg]

Cytat:W 2011 głośny był przypadek pastafarianina z Wiednia, Niko Alma, który uznał za niesprawiedliwy przepis austriackiego prawa zakazujący pozowania do oficjalnych fotografii w nakryciu głowy. Przepis ów wyłączał przypadki, w których nakrycie głowy jest związane z wyznawaną religią. Niko Alm, wyrabiając nowe prawo jazdy, dołączył do urzędowego wniosku własne fotografie, do których pozował z durszlakiem na głowie. Austriak tłumaczył, że służące do odcedzania makaronu naczynie jest religijnym nakryciem głowy pastafarian. Urzędnicy odrzucili wniosek, jednak po trwającym trzy lata procesie sąd przyznał Almowi rację. Od tamtej pory pastafarianin legitymuje się prawem jazdy, na którym widnieje jego fotografia z durszlakiem na głowie[8].
Ja się zdajsie nawracam.  Podoba mi się nakrycie głowy i "wogle" ubawa

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

[Obrazek: 440px-PiratesVsTemp%28pl%29.svg.png]
Korelacja pomiędzy malejącą liczbą piratów a ociepleniem klimatu jest powalająca.
Kościół uznaje piratów za świętych.

Cytat:Latający Potwór Spaghetti jest miłym i dowcipnym bogiem, lubującym się w piratach i piwie. Nieustannie sprawdza naszą czujność poprzez podrzucanie nam fałszywych tropów. I jeśli kiedykolwiek zostanie udowodnione jego nieistnienie – obiecuje zniknąć.

Latający Potwór Spaghetti stworzył świat, zaczynając od gór, drzew i karła. Wszystkie dowody na rzecz ewolucji zostały specjalnie przez niego podłożone.

Ludzie wyewoluowali z piratów. Ludzie dzielą około 95% DNA z małpami, ale ponad 99,9% DNA z piratami[38].
Globalne ocieplenie, huragany, trzęsienia ziemi i inne katastrofy naturalne są bezpośrednią konsekwencją spadku liczby piratów, począwszy od początków XIX wieku. Można to zobaczyć na wykresie obrazującym odwrotnie proporcjonalną korelację między liczbą piratów a temperaturą[39].

Potwór kontynuuje kierowanie sprawami ludzkimi poprzez swą makaronową mackę. Akt konwersji, który wymaga po prostu pomyślenia czule o LPS, nazywany jest Dotknięciem Makaronowej Macki.

Pastafarianizm ma wiele nauk nieznanych w tradycyjnych religiach – takich jak wulkan piwny i striptiz w niebie czy święto religijne w każdy piątek. 

Innowiercom obiecuje „Piekło light”, w którym piwo jest rozgazowane, a striptizerki mają choroby weneryczne. Obiecuje jednakowoż program resocjalizacji i odkupienia win.
Modlitwę kończy się słowem ramen.

Jako jedyny akceptuje w świętej księdze fakt, iż ludzie miewają alergię i usprawiedliwia odmowę konsumpcji świętego dania.

Wyznawanie Latającego Potwora Spaghetti często jest łączone z teorią inteligentnego spadania, z Latającym Potworem Spaghetti jako bytem sprawczym (tzn. Macki LPS trzymają wszystko we właściwej pozycji bądź ruchu). Nazwa „pastafarianizm” pochodzi od połączenia słów rastafarianizm i pasta (z wł. makaron).
To tak dla zachęty i oriętacji ubawa

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

(07-02-2024, 0:55 )Traf napisał(a):  
(06-02-2024, 13:02 )hogan napisał(a):  Nie ma, ludzie sami sobie przypisują takie zasługi.
Jeśli myślisz, że za Teslę cewkę wynaleźli kosmici, to chyba jednak nie bardzo jest o czym dyskutować... Napisz też może w jaki sposób ten pan "odkrył" prąd przemienny, albo też to, jak niemieccy naukowcy odkryli reaktor atomowy lub Alan Turing komputer... Są rzeczy, które wynajduje się małymi kroczkami z postaci prostszych, czyli odkrywa, ale są też takie, które następują skokowo, nie mając wcześniejszego prostszego odpowiednika... Moim odkryciem na tym forum jest to, że wszystkie zasługi co do rozwoju ludzkości przypisujesz kosmitom. Po prostu nie spodziewałem się spotkać na tym forum wyznawcy UFO... choir1
To tylko Twoje spekulacje, bo nigdzie nie pisałam abym cokolwiek przypisywała jakimś kosmitom.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(07-02-2024, 11:44 )uii napisał(a):  A wyznawców :

[Obrazek: 800px-Touched_by_His_Noodly_Appendage_HD.jpg]

Cytat:Latający Potwór Spaghetti (LPS) (ang. Flying Spaghetti Monster, FSM) – bóstwo opisane po raz pierwszy w 2005 przez fizyka Bobby’ego Hendersona[1], w którego istnienie deklarują wiarę wyznawcy pastafarianizmu (pastafarianie), skupieni w Kościele Latającego Potwora Spaghetti (KLPS) (ang. Church of the Flying Spaghetti Monster).
Też nie ? 

plotkiki  tease2
Przecież sami wyznawcy tej religii zakładają, że ich bóstwo może nie istnieć...
Cytat:Wierzymy, że Latający Potwór Spaghetti stworzył nas jako istoty racjonalne i zachęca nas do kierowania się w życiu właśnie zdrowym rozsądkiem. Dlatego też On sam nie mówi nam, co jest dobre, a co złe. Wie, że sami możemy do tego dojść i dokonać słusznego wyboru. Racjonalne podejście do świata powoduje nawet, że pastafarianin może, a nawet powinien powątpiewać w istnienie Potwora, tak jak we wszystkie nadnaturalne byty. Jego Makaronowatość nie jest na tyle próżny, by wymagać od nas wiary w Niego. On cieszy się, gdy idąc za Jego wskazówkami prowadzimy dobre i szczęśliwe życie.
https://www.klps.pl/pastafarianskie-faq.html
Odpowiedz

(07-02-2024, 13:01 )hogan napisał(a):  
(07-02-2024, 0:55 )Traf napisał(a):  
(06-02-2024, 13:02 )hogan napisał(a):  Nie ma, ludzie sami sobie przypisują takie zasługi.
Jeśli myślisz, że za Teslę cewkę wynaleźli kosmici, to chyba jednak nie bardzo jest o czym dyskutować... Napisz też może w jaki sposób ten pan "odkrył" prąd przemienny, albo też to, jak niemieccy naukowcy odkryli reaktor atomowy lub Alan Turing komputer... Są rzeczy, które wynajduje się małymi kroczkami z postaci prostszych, czyli odkrywa, ale są też takie, które następują skokowo, nie mając wcześniejszego prostszego odpowiednika... Moim odkryciem na tym forum jest to, że wszystkie zasługi co do rozwoju ludzkości przypisujesz kosmitom. Po prostu nie spodziewałem się spotkać na tym forum wyznawcy UFO... choir1
To tylko Twoje spekulacje, bo nigdzie nie pisałam abym cokolwiek przypisywała jakimś kosmitom.
Nie, ty tylko twierdzisz, że ludzie w całej swojej historii niczego nie wynaleźli, a skoro nie wynaleźli, to musieli gdzieś lub od kogoś zgapić ;P
Odpowiedz

Jak będziesz siedział w jednym miejscu ze 100 lat to sam 'zagapisz' od tego co masz wokół. gwizdze 

I niczego nie twierdzę, stawiam jedynie jasno moje zdanie. jenyzor

Hogan- Izabela
Odpowiedz

No cóż, w sumie można i tak...
Tylko, że w takim wypadku encyklopedyczna definicja wynalazku nie ma sensu, bo skoro wszystko jest odkryciami, to nawet hipotetyczni kosmici nie mogli nic wynaleźć, a jedynie odkryli coś szybciej niż ludzie...

Cytat:wynalazek,
nowe oryginalne rozwiązanie techniczne lub organizacyjne o charakterze użytkowym, którego powstanie ma znamiona aktu twórczego (w czym się różni od odkrycia, będącego konstatacją czegoś, co istnieje obiektywnie).
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/wynala...98913.html
Odpowiedz

Przepraszam Cię bardzo ale w dupie mam encyklopedyczne definicje. To co się w niej znajduje, zapisali tacy sami
ludzie jak my.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Czym w takim razie jest pismo? Wynalazkiem czy odkryciem? 
Litery istniały wcześniej, zostały tylko odkryte czy są w pełni wynalazkiem człowieka powstałym w jego umyśle? One nie leżały na ziemi, człowiek ich nie podniósł i nie poukładał tylko w odpowiedniej kolejności. A może... ubawa

Cytat:I niczego nie twierdzę, stawiam jedynie jasno moje zdanie.

To, co napisałaś to masło maślane. Twoje zdanie jest przecież jednocześnie Twoim twierdzeniem. To to samo...  zenetelme
Ja twierdzę, że takie jest Twoje zdanie, ale niczego nie twierdzę, tylko "stawiam jedynie jasno swoje zdanie".

Powypisywałaś w tym temacie tyle głupot, że nie jestem w stanie i nie chce mi się wszystkich wypominać. Zresztą wisi mi to, żyj sobie w swoim świecie i wypisuj nawet najbardziej absurdalne rzeczy, ale nie wymagaj jakiejś konstruktywnej dyskusji, bo dyskusja z takimi tezami jest bezcelowa. Jestem pełen podziwu dla cierpliwości Trafa i Uiia i ich godnej szacunku chęci wytłumaczenia Ci prostych spraw. Ja tej cierpliwości nie mam. Wybacz...
Odpowiedz

Niczego od Ciebie nie wymagam i oczywiście masz takie prawo aby uważać moje zdanie za głupie, nic na to nie
poradzę, jednak Uii i Traf, raczej adwokata nie potrzebują.

Twierdzenie a własne zdanie, to całkowicie co innego.
Twierdzenie to pewnik, jak teoria a zdanie zawsze można zmienić.

I nie pytałam w tym temacie czym jest pismo, tylko co sądzisz o tym jednym, konkretnym zdjęciu.
Nie masz zdania, rozumiem i szanuję.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości