Ocena wątku:
  • 30 głosów - średnia: 3.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ciekawostki i wiedza

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

W sumie to do końca nie wiem co to Wloszczyzna
Odpowiedz

(24-09-2023, 21:02 )bonaparte napisał(a):  co to Wloszczyzna
Ja też.To jakieś mdłe warzywa-tak mi się kojarzy ;-)

Odpowiedz

I to jest tragedia.
Ci młodzi ludzie to produkt dzisiejszego systemu edukacji, opartego na testach i nie wymagającego tak na prawdę wiedzy.
Dostają dokladnie tyle informacji żeby nie pozostali skończonymi dyletantami, umieli jako tako odnależć się w spoleczeństwie, byli zdolni do pracy. Ludzie tego typu są dużobardziej podatni na sugestie i manipulacje. Dlatego dużo łatwiej jest urobić ich do potrzebnej dla państwa konsystencji i namówić do np. nieograniczonej konsumpcji. To przyszle bezmyślne maszynki do robienia pieniędzy dla państwa.
PRL-owski system edukacji uczyl moje pokolenie (na co narzekaliśmy) rzeczy niepotrzebnych, czyli tzw. wiedzy ogólnej. Dlatego my potrafilibyśmy na te pytania na poziomie szkoly podstawowej odpowiedzieć bez żadnego zastanowienia.
Inna sprawa, że jest to też wina rodziców. Którzy równierz chcą w spokoju konsumować, zachlyśnięci zachodnią modą, i nie kłopotać się tym co z pociechy wyrośnie. Nie domyślają się że z pociechy pociechy mieć nie będa.Chyba że ich celem podświadomym jest żeby dziecko podobnie jak oni pracowalo, jadło i wydalalo. Ta młodzierz nie jest nawet zdolna do buntu przeciwko systemowi który drobnymi kroczkami odbierze im calkowicie wolność. Potrafią tylko krzyczeć, ale zrobienie czegokolwiek ich przerasta.
Większość z nich nie potrafi wykonywać najprostrzych prac fizycznych, nie potrafi myśleć w czasie pracy i przewidywać skutków swoich poczynań. Nie mówiąc juz o skutecznym kierowaniu grupom. Bez utartych szlaków, wyraźnie im wytyczonych nie są w stanie podołać temu zadaniu, nie mówiąc już o wypracowaniu wlasnej metody prowadzenia ludzi. To dla nich niewyobrażalna wprost sztuka.
Produkujemy kalekie psychicznie, fizycznie i emocjonalnie masy, które tak na prawdę tylko funkcjonują.
"Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie." Ci którzy chodzili do PRL-owskich szkół będą wiedzieli skąd pochodzi ten cytat bez zaglądanie do internetu
Odpowiedz

W komunie się uczyłem o ile można nazwać to aż tak szumnie..ale mniejsza z tym.Najgorszy tuman z tamtych czasów chyba posiada wiedzę ogólną większą niż 80% dzisiejszej młodzieży.
Parę przykładów (młode ekspedientki w sklepach).
-Chcę kupić "krówki" a sprzedawczyni mnie pyta " a co to?"
-W dziale monopolowym pracownica nie wie co to "małpka".
-Inna znowu zapytana o typ i smak wina odpowiada "Nie wiem ja nie piję" a gdy się do niej powie"Mnie pani życie prywatne nie ineresuje" to się obraża..!

Odpowiedz

(25-09-2023, 9:19 )Maksiu napisał(a):  I to jest tragedia.
Ci młodzi ludzie to produkt dzisiejszego systemu edukacji, opartego na testach i nie wymagającego tak na prawdę wiedzy.
Dostają dokladnie tyle informacji żeby nie pozostali skończonymi dyletantami, umieli jako tako odnależć się w spoleczeństwie, byli zdolni do pracy. Ludzie tego typu są dużobardziej podatni na sugestie i manipulacje. Dlatego dużo łatwiej jest urobić ich do potrzebnej dla państwa konsystencji i namówić do np. nieograniczonej konsumpcji. To przyszle bezmyślne maszynki do robienia pieniędzy dla państwa.
PRL-owski system edukacji uczyl moje pokolenie (na co narzekaliśmy) rzeczy niepotrzebnych, czyli tzw. wiedzy ogólnej. Dlatego my potrafilibyśmy na te pytania na poziomie szkoly podstawowej odpowiedzieć bez żadnego zastanowienia.
Inna sprawa, że jest to też wina rodziców. Którzy równierz chcą w spokoju konsumować, zachlyśnięci zachodnią modą, i nie kłopotać się tym co z pociechy wyrośnie. Nie domyślają się że z pociechy pociechy mieć nie będa.Chyba że ich celem podświadomym jest żeby dziecko podobnie jak oni pracowalo, jadło i wydalalo. Ta młodzierz nie jest nawet zdolna do buntu przeciwko systemowi który drobnymi kroczkami odbierze im calkowicie wolność. Potrafią tylko krzyczeć, ale zrobienie czegokolwiek ich przerasta.
Większość z nich nie potrafi wykonywać najprostrzych prac fizycznych, nie potrafi myśleć w czasie pracy i przewidywać skutków swoich poczynań. Nie mówiąc juz o skutecznym kierowaniu grupom. Bez utartych szlaków, wyraźnie im wytyczonych nie są w stanie podołać temu zadaniu, nie mówiąc już o wypracowaniu wlasnej metody prowadzenia ludzi. To dla nich niewyobrażalna wprost sztuka.
Produkujemy kalekie psychicznie, fizycznie i emocjonalnie masy, które tak na prawdę tylko funkcjonują.
"Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie." Ci którzy chodzili do PRL-owskich szkół będą wiedzieli skąd pochodzi ten cytat bez zaglądanie do internetu
Maksiu ale też jest smutne że łykasz ten filmik bezrefleksyjnie co do realizacji. 
I wyciągasz powazne wnioski.
Łykasz bo pan wie, że każdy uważa innych za idiotów , wiec każdy łyknie.
Ja ci powiem że pan co to robi to kawał chuja.  
A na zasadzie cięcia i wybierania mozna udowodnić każdą tezę.
Przecie nawet wpowiedzi 1 osoby są pocięte , wywalono wszystko rozsądne i poprawne , poprzeplatano dla niepoznaki
To jest towar na sprzedaż b. Tani e pozyskaniu i chodliwy jak amfa.
I tyle samo  wart.
Natomiast koledzy powyżej , też jakby nie do końca wiedzą co to włoszczyzna.
To jskoś tak nie pasi do ...... -więc ?

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

No nie żartujcie, że nie wiecie co to włoszczyzna ubauba5 
To są warzywa po prostu.

A nowalijki wiecie co to jest?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(25-09-2023, 12:51 )uii napisał(a):  I wyciągasz powazne wnioski.
Nie na podstawie tego filmu. to empiryzm.
W swoim życiu często spotykam się z mlodymi ludzmi, ogromny odsetek tych mlodych ludzi ma problem z najprostszymi zadaniami. A przy niewielkim zwiększeniu wymagań popadaja w panike. Potem jest tylko gorzej
(25-09-2023, 12:51 )uii napisał(a):  Ja ci powiem że pan co to robi to kawał chuja.  
A na zasadzie cięcia i wybierania mozna udowodnić każdą tezę.
Przecie nawet wpowiedzi 1 osoby są pocięte , wywalono wszystko rozsądne i poprawne , poprzeplatano dla niepoznaki
To akurat rzecz oczywista, a film nie wart uwagi
Odpowiedz

(25-09-2023, 14:26 )hogan napisał(a):  To są warzywa po prostu.
Nie do końca. To że np. marchew, czy cebule zalicza się dzis do wloszczyzny, to jest niekoniecznie zgodne z faktami.
Mało kto dzis jada np. karczochy, za to kapusta wloska jest powszechna, a to tylko dwa warzywa z wloszczyzny która zafundowala nam Bona
(25-09-2023, 14:26 )hogan napisał(a):  A nowalijki wiecie co to jest?
To powinno być oczywiste
Odpowiedz

Włoszczyzna to są wszystkie warzywa, nie tylko z Włoch.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości