Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 14 głosów - średnia: 3.57
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najbielszy biały

Kiedyś była taka reklama proszku z hasłem "bielsze nie będzie",
ale jednak okazuje się, że biały może być jeszcze bardziej biały...
Właśnie poczytałem o takim wynalazku, bo w sumie chodzi o to, że kolor biały, to tak naprawdę powierzchnia odbijająca dokładnie całe padające na nią światło...
Myślę, że nigdy się nie uda uzyskać farby odbijającej 100% światła, ale w podlinkowanym artykule macie informację o farbie, która odbija bodaj 98 jego procent...

https://spidersweb.pl/2021/09/rekordowo-...farba.html
Odpowiedz

O proszku do prania.

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

Zetknęłam się już z tym i prawdopodobnie, wejdzie w życie to, że wszystkie budynki będziemy malowali na biało, dla
pozyskania energii.

A  tak w ogóle, zastanawia mnie jedna rzecz. Ciekawe jakie jeszcze istnieją kolory, nie widoczne dla ludzkiego oka.
Ponoć widzimy tylko jakieś 30% kolorów. I aż ciężko uwierzyć, że mogą tuż koło nas, istnieć inne kolory.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(12-08-2023, 23:22 )hogan napisał(a):  A  tak w ogóle, zastanawia mnie jedna rzecz. Ciekawe jakie jeszcze istnieją kolory, nie widoczne dla ludzkiego oka.
Ponoć widzimy tylko jakieś 30% kolorów. I aż ciężko uwierzyć, że mogą tuż koło nas, istnieć inne kolory.

Nam brakuje pewnego rodzaju czopka w oku (mamy ich trzy rodzaje):

Cytat:Ptasie oczy są wyposażone w cztery rodzaje czopków, czyli receptorów barw. Czopki te są wrażliwe na kolor czerwony, zielony, niebieski i ultrafioletowy/fioletowy. Dzięki temu ptaki widzą wszystkie kolory widoczne dla ludzi, jak również te niedostępne: ultrafiolet i mieszaniny ultrafioletu z innymi odcieniami, takimi jak ultrafioletowy żółty i ultrafioletowy zielony. Są to kolory, które różnią się od żółtego lub zielonego, mniej więcej tak, jak fioletowy różni się od niebieskiego lub czerwonego.

źródło: https://przystaneknauka.us.edu.pl/artyku...ina-ptakow
Odpowiedz

Nie widzimy jeszcze więcej kolorów, niż tylko ultrakolory.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

No tak, bo nie widzimy żadnego, który byłby zmieszany z tym głównym dla nas niewidocznym...
Wytłumaczyć to można tak, jakbyśmy nie posiadali okularów słonecznych. Takie okulary zmieniają wszystkie widziane przez nas kolory, a nie tylko ten, który w okularach dominuje, czyli nie widzimy nieskończenie wiele barw zawierających domieszkę ultrafioletu...

[Obrazek: ld8hcNx.jpeg]
Odpowiedz

Dopiero teraz, patrząc na wykres, zorientowałem się, że ptaki niezbyt dobrze widzą kolor zielony  <boisie>
Odpowiedz

(13-08-2023, 10:19 )Traf napisał(a):  Dopiero teraz, patrząc na wykres, zorientowałem się, że ptaki niezbyt dobrze widzą kolor zielony   boisie
Nie całkiem tak . Jak na obrazkach . My widzimy czarno szarego ptaka.
A ptaki widzą trawe dobrze, ale też czarno-szarą.  

'Nie widzenie' to czarny. 
Na czarnym tle świetnie widać kolorowe liszki żółte ziarenka, niam   ubawa2

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Każden jeden mieszkaniec tej planety postrzega kolory trochę inaczej.
Mam tylko nadzieję,że w szkołach już nie uczą głupot jak za moich czasów,że większość zwierząt nie widzi kolorów..

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

@uii no właśnie, a ja zawsze się zastanawiałem, jakim cudem ptaki tak łatwo wydziobują robale z trawy, a one po prostu mają filtr, który im trawę poszarza...
@Dezyderiusz nie wiem jak uczą, ale mnie niestety uczyli jeszcze o tym "niewidzeniu"...
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości