Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 23 głosów - średnia: 3.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mydło

[Obrazek: soap-610x380-728x454.jpg]

Jeśli komuś wydaje się, że ten „luksusowy” produkt higieniczny jest wynalazkiem współczesnym to jest w błędzie.
 Najstarsze ślady mydło podobnej substancji, datowane są na 2800 lat przed nasza erą. Przepis na myjącą
 substancję z wody, zasady i oleju cynamonowego znaleziono na liczącej 4 tysiące lat glinianej tabliczce, na terenach starożytnego Babilonu.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Jaka ewolucja! Teraz bardzo często mydło jest w stanie płynnym. Skład też się różni. Zastanawiam się nad różnicą między nimi typu skuteczność a szkodliwość.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Myślę, że te z dawnych czasów, były o wiele zdrowsze niż obecnie. Dziś we wszystkim przeważa chemia.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

No właśnie. Człowiek z obecną wiedzą powinien dążyć do wytwarzania produktów nam przyjaznych a nie szkodliwych. Niestety chęć zysków wszystko zmienia. Tak zmienia że zdrowie ludzkie staje się przy produkcji czynnikiem zupełnie nieistotnym.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Ci co dopuszczają do takich produkcji są temu winni lecz oni znowuż tłumaczą to tym, że jak dziś wszyscy zaczęliby
używać wszystkiego co jest zdrowe, to na krótko by nam wszystkiego na Ziemi wystarczyło, czyli że niby muszą
"mieszać" z chemią aby zasoby dziesięciokrotnie powiększyć. Albo może nawet stukrotnie.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jestem fanem mydła używam go codziennie zwykłe w kostce. Spada kilka razy to podniosę i używam dalej. Mydło lepiej odkaża niż nowoczesne środki antybakteryjne. Może być stosowane również zamiast szamponu do głowy. Kostka mydła jest również świetną zabawką dla dzieci.  Można za jego pomocą robić bańki. :wink:
Odpowiedz

Chyba do tego, to raczej nadaje się tylko mydło szare, bo te nowoczesne, jak wyżej pisałam, to tylko chemia.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Mydło Biały Jeleń jest dosyć zdrowe z tego co kojarzę.
Odpowiedz

Tak, masz rację ale nie jestem pewna co do tego mydła dzisiaj, bo kiedyś było dobre a teraz nie wiem. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości