Siwulku, zgadza się. Podwyżki paliw, prądu, itd., też nie są bez powodu.
Wpierw nas cenami zabijają a potem z tej kasy co od nas zebrali, obdarowują innych.
Z jakiej racji ktoś, kto ma dzieci, ma dostawać moją kasę, na którą zarobiłam sama ciężką pracą.
Karbonku, ja też nie chcę być obdarowywana ale nóż w kieszeni się otwiera, jak tak robią i rozdają
na lewo i prawo naszą kasę. Fajnie, że znieśli podatki i emeryci dostaną te niecałe 100 zł więcej ale
dlaczego to my mamy płacić za to, dlaczego rząd nie dzieli równo?
Co do tej stówy, tak właśnie będzie i nie ma się co oszukiwać, że dostaną około 400 zł całości z podatku.
1500 złotych brutto emerytury (1270 zł na rękę) po wprowadzeniu nowej kwoty wolnej od podatku, emeryci zyskają 95 złotych, a ich emerytura na rękę wzrośnie do 1365 złotych. Przy 1800 złotych brutto (1515 złotych na rękę) jest to już wzrost świadczenia o 123 złote do 1638 złotych.
2000 tys. emerytury brutto (1679 złotych na rękę) po zmianach oznaczać będzie wzrost świadczenia do 1820 złotych na rękę (wzrost o 141 złotych). Przy 2500 złotych brutto (2088 złotych netto) emeryci otrzymywać będą 2275 złotych emerytury (wzrost o 187 złotych).
Kwota brutto nie będzie wynosiła tyle samo, co kwota netto nawet przy zniesieniu podatku dla świadczeń do kwoty 2,5 tys. brutto. Powodem jest to, że emerytury i renty są obłożone także składką zdrowotną. Zgodnie z zapowiedziami rządu Nowy Ład ma wejść w życie od początku 2022 roku.
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,270...zenia.html
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"