Liczba postów: 4,077
Liczba wątków: 211
Reputacja:
154
(08-02-2021, 19:07 )bonaparte napisał(a): (06-02-2021, 7:36 )jeruka9 napisał(a): (05-02-2021, 19:26 )bonaparte napisał(a): Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.
Co do Billa Gatesa czytałem że nie napisał ani jednej linijki kodu.
Zaś co do windowsa nie napisali systemu ms dos a jedynie go kupili.
I pierwszy system był tylko nakładką na dos.
Miliarderzy i milionerzy rzadko myślą o innych a ich umysły zaprząta tylko władza.
Pamiętam, że większość zajęć na informatyce w szkole (miałem na prawdę kiepskie nauczycielki od tego więc nie wiem jak było na normalnych lekcjach informatyki) to była obsługa DOSa. Wpisywanie tych debulnych komend. Dzisiaj w domu czy w pracy w ogóle nie jest mi do niczego to potrzebne. Nawet w czasach szkolnych na Amidzę miałem Workbencha, który był prawie dentyczny jak Windows a nie jakiegieś DOSy.
Pamiętam że na informatycę graliśmy non stop w Liero albo w Diablo. Diablo to chyba nawet przeszedlem na informatycę kiedyś 
Niby komendy pomagają by używać system bez nakładki graficznej.
Windows XP też był nakładką na dos wszystko się zmieniło w nowych systemach.
U mnie w szkole na informatyce graliśmy w worms armagedon oraz taką starą grę sterowało się statkiem w asteroidy i strzelało w nie spacją gra była czarnobiała ale nie pamiętam już nazwy.
I oczywiście solitare czyli pasjans jak i w tego pinballa.
Taki mały oftop.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Liczba postów: 3,958
Liczba wątków: 12
Reputacja:
221
Jeruka, pomyliłeś systemy. XP to samodzielny system. Zresztą nie taki stary, do dziś działa na wielu komputerach.
Ty pewnie miałeś na myśli Win 3.2, który rzeczywiście był odpalany z poziomu dosa.
<czapja>Miłego dnia... <hi>
Reputacja:
154
(10-02-2021, 8:18 )jozekkg napisał(a): Jeruka, pomyliłeś systemy. XP to samodzielny system. Zresztą nie taki stary, do dziś działa na wielu komputerach.
Ty pewnie miałeś na myśli Win 3.2, który rzeczywiście był odpalany z poziomu dosa.
Aha ale na xp też chodziły gry dosowe z tego co pamiętam.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Liczba postów: 3,958
Liczba wątków: 12
Reputacja:
221
Tak. Na XP chodziły programy kompilowane pod dosa. Otwierało się wtedy specjalne okienko.
<czapja>Miłego dnia... <hi>
Reputacja:
154
(10-02-2021, 11:04 )jozekkg napisał(a): Tak. Na XP chodziły programy kompilowane pod dosa. Otwierało się wtedy specjalne okienko.
Dokładnie to było okienko z napisaną komendą jaką się uruchamiało.
Teraz już jest emulator dosa zwany dosboxem.
Tylko że te aplikacje z tego ci pamiętam były 16 bitowe no i tworzyło się uruchamialny skrót .pif lub .bat.
Co do linuksa czy chciałbyś go potestować jest w wersji OEM jak windows i normalnej.
Wersja OEM jest dla twórców sterowników.
Nakładki graficzne na linuksa to m.i.n lxde,xfce,gnome,mate itp...
Na distrowatch podawane są popularne linuksy.
Najlepsze póki co to Fedora i Ubuntu są też inne ale to w moim temacie o linuksie.