Liczba postów: 4,077
Liczba wątków: 211
Reputacja:
154
No właśnie czemu windows jest uznawany za lepszy system operacyjny?
Czy linuks nie jest aż taki zły?
Jaki system trzeba mieć zainstalowany na dysku?
Jaką dystrybucję windowsa oraz linuksa warto polecić ?
Zapraszam do dyskusji.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Liczba postów: 3,958
Liczba wątków: 12
Reputacja:
221
Wydaje mi się, że windę niestety wymuszają praktyki monopolistyczne microsoftu.
Na linuksie nie zadziałają wszystkie programy. Poza tym, choć nigdy nie miąłem kontaktu z liniksem, to wydaje mi się, że podobnie jak te wszystkie pakietu open ofice, czy libre, nie jest on dopracowany, ma więcej różnego rodzaju dziur, czy błędów.
<czapja>Miłego dnia... <hi>
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Moim zdaniem, może dlatego że zazwyczaj każdy korzysta z Windowsa i w razie czego, łatwiej znaleźć pomoc.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Reputacja:
154
(04-02-2021, 8:16 )jozekkg napisał(a): Wydaje mi się, że windę niestety wymuszają praktyki monopolistyczne microsoftu.
Na linuksie nie zadziałają wszystkie programy. Poza tym, choć nigdy nie miąłem kontaktu z liniksem, to wydaje mi się, że podobnie jak te wszystkie pakietu open ofice, czy libre, nie jest on dopracowany, ma więcej różnego rodzaju dziur, czy błędów.
No cóż może nie jest w pełni dopracowany ale trudno go dopracować bo istnieje zbyt wiele jego wersji.
Np jest debian na którym bazuje ubuntu na ubuntu bazuje pop os oraz peppermint os i inne.
Innymi słowy rozmieniają się na drobne.
Windows ma tylko jedną wersję plus poprawki.
W przypadku linuksa jest odwrotnie bo aktualizuje się go całego w tym kernel czyli jądro systemu.
Dlatego jeszcze długo twórcy tychże dystrybucji nie dojdą do ładu i porządku.
Dziękuję za uwagę Józku.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2021, 11:47 przez
satox.)
Reputacja:
154
(04-02-2021, 11:42 )hogan napisał(a): Moim zdaniem, może dlatego że zazwyczaj każdy korzysta z Windowsa i w razie czego, łatwiej znaleźć pomoc.
Bo jest popularny i prosty linuksy z reguły są dla zawansowanych użytkowników.
Dziękuję za uwagę Hogan.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2021, 11:47 przez
satox.)
Liczba postów: 1,607
Liczba wątków: 35
Reputacja:
273
Za to nazwy są fajne np. Hoża Hawajka, albo Hardy Heron.
Obowiązek obowiązkiem sygnatura musi posiadać tekst
Liczba postów: 12,805
Liczba wątków: 690
Reputacja:
592
Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.
Reputacja:
154
(05-02-2021, 19:26 )bonaparte napisał(a): Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.
Co do Billa Gatesa czytałem że nie napisał ani jednej linijki kodu.
Zaś co do windowsa nie napisali systemu ms dos a jedynie go kupili.
I pierwszy system był tylko nakładką na dos.
Miliarderzy i milionerzy rzadko myślą o innych a ich umysły zaprząta tylko władza.