Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 22 głosów - średnia: 3.32
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Co wolimy, 'Rydzyka' , czy 'Gender' ?

Józiu, zgadza się, ojciec to tytuł zakonników i tu masz wyraźny dowód na to, co sam potwierdziłeś, że
nie jest księdzem i nie ma uprawnień do odprawiania mszy.

Jeśli ogólnie chodzi o moją wcześniejszą wypowiedź, to źle to napisałam i przepraszam.

Jednakże Rydzyk nadal nie ma święceń na prezbiteriat lub episkopat a tylko święcenia drugiego i trzeciego stopnia
zezwalają na odprawianie mszy. On jest tylko po pierwszych święceniach, czyli diakonat(posługa).
Tytułu doktora może co jedynie używać, bo pracę obronił z teologii. A tytułu zakonnika(ojciec) także nie może używać, bo
zakonnik nie może odprawiać mszy i zrzekł się zakonu.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Oj Iza, bawisz się teraz w poczytną gazetę i przekręcasz moją wypowiedź.
Ja napisałem, że ojciec to tytuł zakonników posiadających święcenia kałańskie, a więc ma prawo odprawiać mszę.
Zakonnik bez święceń kapłaństich to brat.

Masz może jakieś źródła, które podają, że Rydzyk nie ma święceń?

Z tego co sam słyszałem, to pierwsze pieniądze na założenie swojego radio dostał od protestanckich pastorów w Niemczech. Ale to mogą być tylko plotki.

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Nie przekręcam niczego, tu znaczenie mają poszczególne wyrazy.

Kapłan(zakonnik)- nie ma prawa odprawiać mszy
Ojciec, czyli kapłan(zakonnik I stopnia, nie brat)- nie ma prawa odprawiać mszy
Kapłan i przyszły ksiądz- nie ma prawa odprawiać mszy

Rydzyk- ma tylko święcenia kapłańskie(zakonnika)- nie ma wiec prawa odprawiać mszy
Rydzyk- może jedynie podawać komunię, odprawiać pogrzeb czy udzielać ostatniego namaszczenia, bo otrzymał TYLKO
święcenia pierwszego stopnia, czyli tzw. święcenia diakonaty, które są TYLKO posługą, nie uprawniającą do odprawiania mszy.

Nawet w wiki o tym znajdziesz.

Jak chodzi o pieniądze, ogółem otrzymał z różnych źródeł 80 milionów.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Prezbiterat 20 czerwca 1971 roku.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Rydzyk

Odpowiedz

Tak Józiu ale tu dalej jest inny problem, o którym wcześniej nie napisałam zbyt rozwijając temat, bo nie chciałam na raz wszystkiego mieszać i dlatego teraz dalszą część wyjaśniam, że on zrzekł się służby w zakonie a więc jego tytuły zakonne
już w ogóle żadne nie obowiązują. ubawa  Nie ma prawa się nimi posługiwać, nawet nie może nazywać siebie zakonnikiem.

W Wiki jest napisane tak:
Cytat:przyjął święcenia kapłańskie.[potrzebny przypis]

Wiesz dlaczego? Bo nie mają pełnych informacji o tym że nie jest już zakonnikiem, nie potwierdzone to jest i tyle.
Ale są zakonnicy, którzy o tym wiedzą i piszą.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Zobacz w ramce po prawej stronie

Odpowiedz

Co i w jakiej ramce? Nie rozumiem ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Odpowiedz

No i o tym post wcześniej pisałam. Może boją się prawdę napisać albo ktoś im nie pozwala i dlatego jest wpis "[potrzebny przypis]"

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jak spojrzysz na obrazek, który skopiowałem z wiki to przeczytasz, że Rydzyk ma prezbiteriat. Może więc odprawiać mszę.

Cytat:Prezbiteriat jest drugim stopniem w hierarchii święceń. Równocześnie jest pierwszym stopniem kapłańskim. Urząd prezbitera (powszechnie „księdza”) sięga starożytności; prezbiterzy byli wyznaczani już w pierwszych gminach chrześcijańskich, o czym wspomina w swoich listach św. Paweł (1 Tm 4, 14; 5, 17-19; Tt 1,5). Każdy prezbiter podlega biskupowi diecezji, w której pełni swoją posługę; można powiedzieć, że jest jego współpracownikiem.

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości