Ocena wątku:
  • 22 głosów - średnia: 3.32
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Picie kawy chroni przed alzheimerem i parkinsonem

Naukowcy mają dowód na to, że kilka filiżanek dziennie chroni człowieka przed chorobami Alzheimera i Parkinsona. Wyniki badań opublikowano w "Frontiers in Neuroscience". Naukowcy z Krembil Brain Institute w Kanadzie udowodnili, że niektóre rodzaje kaw hamują proces zwijania się białek. A dokładniej fenylindany, które powstają podczas palenia ziaren kawy, zatrzymują zlepianie się i nieprawidłowe fałdowanie się dwóch rodzajów białek, których nagromadzenie się w złej formie wywołuje choroby neurodegeneracyjne. To, jak fenylindany wpływają na białka odpowiedzialne za wywołanie alzheimera i parkinsona, zbadano po raz pierwszy. Teraz trzeba jeszcze sprawdzić zdolność fenylindanów do wnikania w układ krążenia i przenikanie bariery krew-mózg.

wp.pl

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(10-11-2018, 13:04 )hogan napisał(a):  Naukowcy mają dowód na to, że kilka filiżanek dziennie chroni człowieka przed chorobami Alzheimera i Parkinsona. Wyniki badań opublikowano w "Frontiers in Neuroscience". Naukowcy z Krembil Brain Institute w Kanadzie udowodnili, że niektóre rodzaje kaw hamują proces zwijania się białek. A dokładniej fenylindany, które powstają podczas palenia ziaren kawy, zatrzymują zlepianie się i nieprawidłowe fałdowanie się dwóch rodzajów białek, których nagromadzenie się w złej formie wywołuje choroby neurodegeneracyjne. To, jak fenylindany wpływają na białka odpowiedzialne za wywołanie alzheimera i parkinsona, zbadano po raz pierwszy. Teraz trzeba jeszcze sprawdzić zdolność fenylindanów do wnikania w układ krążenia i przenikanie bariery krew-mózg.

wp.pl

Srali muszki, bedzie wiosna!
Cytat:Naukowcy mają dowód na...
-WSZYSTKO!

A ja lubie i piję!
I niech se w Du... wsadzą swoje badania . Bez badań wiem co dobre.
Żal tylko zmarnowanej kasy , mogli by mi dać i zbadał bym , stosunek Muszki plujki do żuczka gnojarka.

Wadomo bowiem powszecnie że:

''Muszka plujka i żuczek gnojarek
stanowili dość dobraną parę
ona była plujka 
a on nie miał wujka.....''

Pozatym ubawa

''....
Muszka plujka i żuczek gnojarek
co dzień wokół krowiej kupki odprawiali balet 
Ona była.....''

potem :smutek: był koniec idylli i zginęli  jak to w życiu, ale jakie to romantyczne.

Wiadamo powszecnie że........., ale nie wiadomo czemu?

Ale tak czy inaczej , to czemu , czy i jak jest bardziej godne badań niż co mi kawa zrobi , dobrze czy źle.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Rozumiem Twoje podejście lecz ja się cieszę, że nie dopadną mnie w/w choroby, bo zawsze myślałam, że kawa
szybciej mi na coś zaszkodzi pijąc w takich ilościach jak ja. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(10-11-2018, 21:28 )hogan napisał(a):  Rozumiem Twoje podejście lecz ja się cieszę, że nie dopadną mnie w/w choroby, bo zawsze myślałam, że kawa

ubawa A JAKI MASZ STOSUNEK DO MUSZKI PLUJKI I JEJ ETHOSU?

Odpowiedz

Muszka plujka i żuczek zginęli i my też zginiemy kiedyś tam ale póki żyjemy, to możemy cokolwiek zrobić
aby przynajmniej na starość, poznać własne dzieci nie mając alzheimera. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nauka !!!!!
z: https://kopalniawiedzy.pl/genom-mapa-gen...siak,29089

taki portalik uniwersytecki - nowinki naukowe.

Napisało:
Cytat:W naszym kraju mamy jedno z największy zróżnicowań genetycznych w Europie, co czyni nasze badania wyjątkowymi – podkreślił Wojciechowicz. Jego zdaniem, wynika to z tego, że nasz kraj narażony był na liczne wojny i migracje ludności, co doprowadziło do wymieszania wielu grup.

Nie dawno na tym samym portaliku , czytałem coś dokładnie odwrotnego : że polacy są najbardziej jednolitym genetycznie narodem.

TO OCZYWIŚCIE INNY NAUKOWIEC PISAŁ!! ubawa
To niesa pierdoły gazetowe , zazwyczaj nowinka ma odnośnik do oryginalnego szerokiego opracowania.

To jest nauka :ubawa albo nasze jej rozumienie .
Bo to nie musi byc sprzeczne , każden naukowiec, se tara skrobie malutką norkę i dokopuje sie do jakiegoś fragmenciku wiedzy , co ogłasza jako wiekopomne i powszechne.
Drugi obok ryje norkę , nawet nie widząc sąsiada i znajdzie inny fragmencik.

Możemy być zróżnicowani jednostkowo , ale dobrze równomiernie rozmieszani , a nie mamy mniejszości narodowych , genetycznie mocno innych.

Ocena może być diametralnie rożna w zależności od skali oglądu.

A kawa na jedno szkodzi , na drugie pomaga , jak wszystko co jemy , pijemy, robimy i nie robimy ubawa

Odpowiedz

Nauka !!!!!
z: https://kopalniawiedzy.pl/genom-mapa-gen...siak,29089

taki portalik uniwersytecki - nowinki naukowe.

Napisało:
Cytat:W naszym kraju mamy jedno z największy zróżnicowań genetycznych w Europie, co czyni nasze badania wyjątkowymi – podkreślił Wojciechowicz. Jego zdaniem, wynika to z tego, że nasz kraj narażony był na liczne wojny i migracje ludności, co doprowadziło do wymieszania wielu grup.

Nie dawno na tym samym portaliku , czytałem coś dokładnie odwrotnego : że polacy są najbardziej jednolitym genetycznie narodem.

TO OCZYWIŚCIE INNY NAUKOWIEC PISAŁ!! ubawa
To niesa pierdoły gazetowe , zazwyczaj nowinka ma odnośnik do oryginalnego szerokiego opracowania.

To jest nauka :ubawa albo nasze jej rozumienie .
Bo to nie musi byc sprzeczne , każden naukowiec, se tara skrobie malutką norkę i dokopuje sie do jakiegoś fragmenciku wiedzy , co ogłasza jako wiekopomne i powszechne.
Drugi obok ryje norkę , nawet nie widząc sąsiada i znajdzie inny fragmencik.

Możemy być zróżnicowani jednostkowo , ale dobrze równomiernie rozmieszani , a nie mamy mniejszości narodowych , genetycznie mocno innych.

Ocena może być diametralnie rożna w zależności od skali oglądu.

A kawa na jedno szkodzi , na drugie pomaga , jak wszystko co jemy , pijemy, robimy i nie robimy ubawa

Zalecam też alkohol , dużo alkoholu !!!!!

WSZYSCY WIELCY PILI !!!
Churchill.... Hemingway....
A niby mówiono że niszczy neurony i demencja.

I to prawda zabija neurony , ale po odkryciu że , to g. prawda że neurony nowe nie powstają, grzebano dalej i okazało się, że te zabite przez alkochol sa zastępowane nowymi .
Dzieki temu mózg nie kostnieje sklerotycznie, jest stale elastyczny , młody ,zdolny do nauki do starości.

Więc należy pic dużo i systematycznie , no i niestety myśleć przy tym, jak Kopernik , czy ci : Churchill.... Hemingway....

Niestety samo picie nie wystarcza ubawa 

To nie są informacje szeroko propagowane :ubawa przecie zwalczamy , picie, palenie i inne nie CE nawyki nieładne .
To to niepolityczne jest. ubawa

Odpowiedz

(10-11-2018, 21:28 )hogan napisał(a):  Rozumiem Twoje podejście lecz ja się cieszę, że nie dopadną mnie w/w choroby, bo zawsze myślałam, że kawa

I przez jakiś artykuł zmieniłaś zdanie? Organizm sam wie lepiej czy coś mu szkodzi czy nie. Słuchać należy organizmu a nie naukowców.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Cytat:Nie dawno na tym samym portaliku , czytałem coś dokładnie odwrotnego : że polacy są najbardziej jednolitym genetycznie narodem.

Chyba czytasz niedokładnie, bo zróżnicowana jest Europa a Polska jest jednolita. ubawa2

Sceptycznie podchodzę do wszelakich odkryć naukowych ale z drugiej strony, gdyby nie naukowcy, to pewnie jeszcze żylibyśmy
w jaskiniach i jedli z kotła ugotowane muszki plujki. :lol:
Obserwowałam poczynania mego syna na studiach i widziałam rzeczy wręcz z pozoru niemożliwe.
Ale wiadomo, że nie wszystko jest trafione lub zbyt naciągane i dopóki sama się nie przekonam, że jest w tym jakaś racja, to i tak
na 100% nie uwierzę. Jedynie co mogę przytaknąć, że jest być może w tym ziarnko kawy... w tej całej kawie.
Co do alkoholu, nie sądzę aby komukolwiek służył w czymkolwiek.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości