Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 35 głosów - średnia: 2.77
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Straszne obrazy, których nie chciałbyś mieć w domu

Beksiński jest fascynujący. Polecam odwiedzić sanocki zamek, gdzie zgromadzone są Jego obrazy, ale również szkice czy fotografie.

W moim rodzinnym domu, w sypialni rodziców, wisiał portret siedzącej kobiety w ciemnozielonej sukni. Jakby nie stanął, ona zawsze tak niepokojąco wodziła oczami.

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz

(03-01-2017, 0:00 )Wąsatka napisał(a):  Beksiński jest fascynujący. Polecam odwiedzić sanocki zamek, gdzie zgromadzone są Jego obrazy, ale również szkice czy fotografie.

W moim rodzinnym domu, w sypialni rodziców, wisiał portret siedzącej kobiety w ciemnozielonej sukni. Jakby nie stanął, ona zawsze tak niepokojąco wodziła oczami.

Te oczy, to bywały na portretach trumiennych tak malowane.  Sposób malowania portretu trumiennego: odmienne od obowiązującej praktyki poczucie perspektywy, nieskomplikowany rysunek i prostota techniki. Uderzająca jest natomiast prawda rysów osoby portretowanej (bez upiększeń, "retuszu"), ze wzrokiem skierowanym wprost na widza, dającym dziwne złudzenie, że podąża on za nim, w jakimkolwiek miejscu stanie.  Ta technika malarska, odnośnie tych oczu i rodzaju portretu ma swoją nazwę. Wyleciało mi to z głowy i nie mogę doszukać się. Tak wiem że o perspektywę tu chodzi, tylko jak to się nazywało? 
Odpowiedz

Może chodzi Ci o wyraz z angielskiego, piercing? To to samo, co po polsku przeszywające.

A może chodzi Ci o oczy ikonowe?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(03-01-2017, 2:39 )hogan napisał(a):  Może chodzi Ci o wyraz z angielskiego, piercing? To to samo, co po polsku przeszywające.

A może chodzi Ci o oczy ikonowe?

Oczy ikonowe mimo że się gapią na wprost, to co innego. Zatem ten piercing muszę poszukać, ale chyba w książce z historii sztuki, lub malarstwa. Ale to w pokoju na dole mam.
A odnośnie ikon to wkleiłem w Religii. Celowo w tym dziale, bo wg ...to w materiale już.

http://kordialne.cba.pl/showthread.php?t...1#pid66611
Odpowiedz

Oczy ikonowe, to takie, że z której strony obrazu byś nie stanął, to te oczy i tak będą patrzyły na Ciebie.
Nie miałam na myśli, samych ikon jako symboli w religiach.
Tak jak rzekoma twarz Jezusa na całunie, patrzy z każdej strony a do tego, zmienia mimikę twarzy, takie
odnosi się wrażenie.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości