Ocena wątku:
  • 17 głosów - średnia: 3.41
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pascal jak ogarnąć

@jozekkg  Kolejny  program  ale coś  nie działa  zbyt dobrze:

https://github.com/JERUKA9/Fix-And-Impro...rogram.pas

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Jeruka,nie będzie działał poprawnie.
W pierwszym poleceniu podstawiasz od V jakieś nieokreślone dane, czyli przypadkowe z pamięci komputera.
Dalej wczytujesz z klawiatury A i H2 i wykorzystujesz je do wyliczenia Pp
Wyniku jednak nigdzie nie wykorzystujesz, bo zaraz potem zmieniasz go na wartość podaną z klawiatury.
W kolejnym kroku wprowadzasz wartość H1.
Dane te wykorzystujesz w instrukcji warunkowej, gdzie po przemnożeniu próbujesz je porównać z wartością V, której wielkość, jak już napisałem, jest przypadkowa i może być od minus ileś do plus ileś.
Jeżeli przypadkiem będzie mniejsza od Pp*H1 to program wyświetli wynik, jeśli większa, to program nic nie zrobi.

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(23-02-2021, 10:46 )jozekkg napisał(a):  Jeruka,nie będzie działał poprawnie.
W pierwszym poleceniu podstawiasz od V jakieś nieokreślone dane, czyli przypadkowe z pamięci komputera.
Dalej wczytujesz z klawiatury A i H2 i wykorzystujesz je do wyliczenia Pp
Wyniku jednak nigdzie nie wykorzystujesz, bo zaraz potem zmieniasz go na wartość podaną z klawiatury.
W kolejnym kroku wprowadzasz wartość H1.
Dane te wykorzystujesz w instrukcji warunkowej, gdzie po przemnożeniu próbujesz je porównać z wartością V, której wielkość, jak już napisałem, jest przypadkowa i może być od minus ileś do plus ileś.
Jeżeli przypadkiem będzie mniejsza od Pp*H1 to program wyświetli wynik, jeśli większa, to program nic nie zrobi.

Nie mogłem  wstawić  poprawnych  zmiennych  konflikt  nazw.

Nie wiem jak to ogarnąć choć rozumiem  napisane programy. mutasek2

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Co, wg Twojego zamiaru, ten program miał robić?

Odpowiedz

(23-02-2021, 12:51 )jozekkg napisał(a):  Co, wg Twojego zamiaru, ten program miał robić?

Obliczać  objętość graniastosłupa czy sześcianu.

Wiem o co chodzi  tyle że  nie potrafię  napisać.

Odpowiedz

program objetosc;
var
a,b,h,v : integer;

Begin
clrscr;
write('Podaj wymiar a= '); readln(a);
write('Podaj wymiar b= '); readln(b);
write('Podaj wymiar h= '); readln(h);
v:=a*b*h;

if (a=b) and (b=c) then
write(' Objetosc szescianu o wymiarach ',a,' x ',b,' x ' ,c,' wynosi V= ',v)
else
write(' Objetosc graniastoslupa o wymiarach ',a,' x ',b,' x ' ,c,' wynosi V= ',v);

readln;

end.

To tak na szybko. Nie wiem, czy nie wskoczył jakiś błąd składniowy. ubawa

Odpowiedz

(23-02-2021, 15:41 )jozekkg napisał(a):  program objetosc;
var
    a,b,h,v : integer;

Begin
  clrscr;
  write('Podaj wymiar a= '); readln(a);
  write('Podaj wymiar b= '); readln(b);
  write('Podaj wymiar h= '); readln(h);

if (a=b) and (b=c) then
      write(' Objetosc szescianu o wymiarach ',a,' x ',b,' x ' ,c,' wynosi V= ',v)
      else
            write(' Objetosc graniastoslupa o wymiarach ',a,' x ',b,' x ' ,c,' wynosi V= ',v);

readln;

end.

To tak na szybko. Nie wiem, czy nie wskoczył jakiś błąd składniowy. ubawa
Ucz mnie  mistrzu. dooku

Bo  mi nie wychodzi.

Znam się trochę lepiej na linuksach i językach obcych.

@jozekkg I uzywam freepascala zatem clrscr jest już nie potrzebne.

Odpowiedz

Twój program został zmodyfikowany przezemnie aby się kompilował na free pascalu bo nie chciał się kompilować wersja pascala linux 86_64:

program objetosc;
var
a,b,c,h,v:integer;

Begin
writeln('Podaj wymiar a= ');
readln(a);
writeln('Podaj wymiar b= ');
readln(b);
writeln('Podaj wymiar h= ');
readln(h);

if (a=b)and (b=c) then
writeln(' Objetosc szescianu o wymiarach ',a,' * ',b,' *' ,c,' wynosi V= ',v)
else
writeln(' Objetosc graniastoslupa o wymiarach ',a,' * ',b,' * ' ,c,' wynosi V= ',v);

readln;

end.

W każdym razie dzięki :

@jozekkg

I tak na marginesie writeln zajmuje się liczbami i wszelkimi znakami zaś write tylko jednym znakiem.

Odpowiedz

Nie. Write wyświetla tekst i pozostawia kursor w tej samej linii, natomiast writeln wyświetla tekst i przenosi kursor na początek nowej linii.

Odpowiedz

Niedługo powrót do pisania i rozpoczęcie algorytmiki to pomoże mi pisać.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości