Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 2.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Windows vs Linuks

To normalne, że miliarder nie napisze żadnego kodu, od tego ma ludzi ale wszystko jest jego, bo płaci. Nic na to nie
poradzimy a z drugiej strony, żeby nie tacy miliarderzy, to do wielu rzeczy, ludzie by nie doszli.
Czytałam, że on opłaca wybitnych studentów a potem zapewnia u siebie pracę. To też jest plus dla niego.

I widzisz Jeruka! Tak jak gdzieś pisałam, jestem samoukiem i nie znam się na nazwach technicznych, itd., ale
nasze forum Kordialne, właśnie jest na Linuxie a umiem go obsługiwać(PHP stoi na Linuxie) ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(06-02-2021, 7:36 )jeruka9 napisał(a):  
(05-02-2021, 19:26 )bonaparte napisał(a):  Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.

Co do Billa Gatesa czytałem że  nie napisał  ani jednej  linijki  kodu.

Zaś co do windowsa nie napisali  systemu ms dos a jedynie  go   kupili.

I  pierwszy system  był  tylko nakładką na  dos.

Miliarderzy  i milionerzy  rzadko myślą o innych a  ich umysły zaprząta tylko władza.

Pamiętam, że większość zajęć na informatyce w szkole (miałem na prawdę kiepskie nauczycielki od tego więc nie wiem jak było na normalnych lekcjach informatyki) to była obsługa DOSa. Wpisywanie tych debulnych komend. Dzisiaj w domu czy w pracy w ogóle nie jest mi do niczego to potrzebne. Nawet w czasach szkolnych na Amidzę miałem Workbencha, który był prawie dentyczny jak Windows a nie jakiegieś DOSy.
Pamiętam że na informatycę graliśmy non stop w Liero albo w Diablo. Diablo to chyba nawet przeszedlem na informatycę kiedyś oczko
Odpowiedz

(08-02-2021, 19:07 )bonaparte napisał(a):  
(06-02-2021, 7:36 )jeruka9 napisał(a):  
(05-02-2021, 19:26 )bonaparte napisał(a):  Zaletą Windowsa jest wsparcie od koncernu Billa Gatesa. Szkoda, że za kasę z Windowsa Bill Gates chce zdobyć dominację na światem.

Co do Billa Gatesa czytałem że  nie napisał  ani jednej  linijki  kodu.

Zaś co do windowsa nie napisali  systemu ms dos a jedynie  go   kupili.

I  pierwszy system  był  tylko nakładką na  dos.

Miliarderzy  i milionerzy  rzadko myślą o innych a  ich umysły zaprząta tylko władza.

Pamiętam, że większość zajęć na informatyce w szkole (miałem na prawdę kiepskie nauczycielki od tego więc nie wiem jak było na normalnych lekcjach informatyki) to była obsługa DOSa. Wpisywanie tych debulnych komend. Dzisiaj w domu czy w pracy w ogóle nie jest mi do niczego to potrzebne. Nawet w czasach szkolnych na Amidzę miałem Workbencha, który był prawie dentyczny jak Windows a nie jakiegieś DOSy.
Pamiętam że na informatycę graliśmy non stop w Liero albo w Diablo. Diablo to chyba nawet przeszedlem na informatycę kiedyś oczko

Niby  komendy  pomagają  by używać  system  bez  nakładki  graficznej.

Windows XP  też był  nakładką na dos wszystko się  zmieniło w nowych systemach.

U  mnie w szkole na informatyce  graliśmy  w worms  armagedon oraz  taką starą grę sterowało się statkiem w  asteroidy  i strzelało  w nie spacją gra była czarnobiała ale nie pamiętam już nazwy.

I  oczywiście solitare czyli pasjans jak i w tego  pinballa.

Taki mały  oftop.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Jeruka, pomyliłeś systemy. XP to samodzielny system. Zresztą nie taki stary, do dziś działa na wielu komputerach.

Ty pewnie miałeś na myśli Win 3.2, który rzeczywiście był odpalany z poziomu dosa.

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(10-02-2021, 8:18 )jozekkg napisał(a):  Jeruka, pomyliłeś systemy. XP to samodzielny system. Zresztą nie taki stary, do dziś działa na wielu komputerach.

Ty pewnie miałeś na myśli Win 3.2, który rzeczywiście był odpalany z poziomu dosa.

Aha ale   na  xp  też  chodziły  gry dosowe z  tego co pamiętam.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Tak. Na XP chodziły programy kompilowane pod dosa. Otwierało się wtedy specjalne okienko.

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(10-02-2021, 11:04 )jozekkg napisał(a):  Tak. Na XP chodziły programy kompilowane pod dosa. Otwierało się wtedy specjalne okienko.

Dokładnie to było okienko  z napisaną  komendą jaką się uruchamiało.

Teraz już jest emulator dosa zwany dosboxem.

Tylko że  te aplikacje z tego ci pamiętam były 16  bitowe no i tworzyło  się  uruchamialny skrót  .pif  lub .bat.

Co do  linuksa czy chciałbyś go potestować  jest  w wersji  OEM  jak  windows i  normalnej.

Wersja OEM jest dla twórców sterowników.

Nakładki  graficzne  na linuksa to m.i.n lxde,xfce,gnome,mate  itp...

Na  distrowatch  podawane są popularne linuksy.

Najlepsze póki co to Fedora i Ubuntu  są też inne ale to w moim temacie o linuksie.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości