Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 3.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Toskania

Toskania - region Włoch na południe od Bolonii i na północ od Rzymu. Zwiedziłem tylko Florencje (stolica regionu) i Pizę, i to co widziałem z busa i pociągów, ale powiedzmy, że w jakimś stopniu zwiedziłem Toskanię. Region ładny, bardziej górzysty. 

Trochę dziwne, ale najbardziej mi się podobała Piza, nie dość że ładna wieża (choć krzywa) to ładna katedra, mniej turystów i ładny ogród botaniczny. Takie spokojniejsze i fajne miejsce i jak tam byłem pogoda super. 

Piza:

[Obrazek: NQ5TISP.jpg]
[Obrazek: kZje4Ra.jpg]

[Obrazek: xIl5v3B.jpg]
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
Kurde zrobiłem sporo zdjęć wieży i jakoś tak je robiłem, że na połowie z nich ta wieża jest prosta. Taki ze mnie fotograf.
Odpowiedz

Rzeczywiście wygląda na spokojne miasto a wieża widać trochę, że pochylona w lewo na zdjęciu ubawa

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Bo to zdjęcie, które mi w miarę wyszło. oczko
Odpowiedz

Ale i tak fajne wszystkie.
Masz jeszcze coś? ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

A zdjęc to mam sporo.

[Obrazek: EMTazVX.jpg]

Byłem na wystawię prac Banksyego w Pałacu Medyceuszty, w sumie to taka sobie wystawa, ale było po drodzę więc wszedłem.

[Obrazek: xHlxJbJ.jpg]

Słynny most we Florencji, widok z muzeum. Na tym moście jest pełno sklepów z biżuterią,są też chyba domy mieszkalne na moście, co pierwszy raz widziałem.

[Obrazek: ct7NiK0.jpg]

W Florencji znajduję się muzeum Uffizi, pełno tam obrazów artystów. 
We Florencji rządzili dawniej Medyceusze, kupcy którzy wzbogacili się na lichwie, coś jak dzisiejsi szejkowie z Dubaju. Mieli mnóstwo kasy więc naściągali największych artystów i budowali ogromne katedry, pałace a w nich umieszczali największe arcydzieła, m.in. Michała Anioła, Botticielego itp. Ogólnie jest tego mnóstwo we Florencji, jak ktoś jest miłośnikiem sztuki to będzie w raju jak tam pojedzie.
[Obrazek: Np32NpV.jpg]
Odpowiedz

Było trzeba gondolą się przepłynąć  ubawa2
Fajne fotki, bo nietypowe, czyli takie, jakich w necie się nie znajdzie.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie byłem tam bo moja żona ma awersję do tego kraju mimo że nigdy tam nie była. Nie wiem dlaczego.
Ale patrząc na te kilka fot to czuję że jest świetnie. Nie ma tłumów (pora roku pewnie też ma nieco znaczenia), widoki śliczne, zabytki z górnej półki, jedzenie też pewnie bardzo dobre...

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Ja m awersje do Francji a też tam nie byłem. ubawa
Odpowiedz

To jest nas dwóch. Niestety byłem wielokrotnie we Francji i nie chcę tam być. Francuzi z mojej obserwacji są dziwni. Niby przyjaźni ale potrafią być nieprzyjaźni. Zresztą zrobiło się mało Francji we Francji. Jak tam bywałem to widziałem bardziej francuską Afrykę niż Francję. To się niebawem zrobi dziki kraj na mapie Europy, Zresztą już jest taki. Mam na to mnóstwo dowodów. Osobiście radzę omijać ten kraj z daleka dla wławsnego bezpieczeństwa.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

To jest nas troje, też nie lubię Francji, bo kojarzy mi się ze średniowiecznym brudem i język mają paskudny. ubawa2
Ich łiiii, łiii, kojarzy mi się z kwiczeniem świni :lol:

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości