Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 2.71
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

W gąszczu elektroniki

W tym wątku będziemy dawać   sobie  rady odnośnie kupna  elektroniki.
Gdyż zwyczajne posty są pisane a potem się o nich zapomina.
Chciałbym aby każdy się w nim udzielał.
Chodzi mi tu o dowolne urządzenie elektryczne  i elektroniczne.
Ja zaczynam:
Dobry  i tani  komputer  czy laptop oraz przewaga komputera i laptopa nad konsolą.
Napewno każde z nas zastanawiało  się za ile kupić wymarzony komputer czy laptop.
Wielu z nas uległo magii reklamy by potem zostać  przykutymi  ratami.
Wbrew pozorom kupno komputera lub laptopa  nie jest takie  proste jak się  wydaje.
Zaś  wybór wymarzonego przez nas sprzętu  zawiera się w następujących punktach:
1.Zastosowanie wybranego sprzętu.
Inne parametry będzie miał komputer lub laptop do multimediów inne dla gracza jeszcze inne do biura do modelowania 3d czy  programowania  itd..
2.Marka sprzętu
Wbrew pozorom płacimy też za  markę przez co cena może rosnąć  do  dwóch czy trzech tysięcy
Najdroższa marka sprzętu to Alienware i Razor.
Inne firmy to:
Dell
Asus
HP
Toshiba
Samsung
Itd....
3.Używany czy nowy oraz jego różnice.
Ceny nowego jak  i używanego sprzętu są  różne.
Płacimy drogo za nierozpakowany nowy sprzęt bez uszkodzeń w dodatku dostajemy  gwarancję.
Wiadomo że z  używanym sprzętem  tracimy na jego  wyglądzie  a także gwarancji sprzęt takowy w żargonie nazywa się  powystawowym.
I tu ceny są niższe od  800zł do  100zł(za sto złotych można mieć laptopa lub komputer z tz"niższej półki" głownie do starych gier lub jako funkcjonalną maszynę do pisania)
Powystawowy ma braki nie tylko w wyglądzie ale również obudowy (ubytki plastiku)
Najczęściej w starym sprzęcie psują się twarde dyski może  też  matryca(ekran lcd który się "wypala" tj diody zaczynają się w nim przepalać)
Zasilacz gdyż traci swoją pojemność przez co komputer nie włączy się(mówię tu o stacjonarnym)
4.Cena podzespołów(składanie komputera stacjonarnego)
Najdroższymi elementami komputera są : procesor, karta graficzna,zasilacz,pamięć ram.
Tańsze elementy to :monitor,zestaw klawiatura mysz,dysk twardy.
W  sprzedaży są nowsze dyski o nazwie ssd są szybsze ale mniej żywotne tj bardziej awaryjne.
5.Marża sklepu.
Zależnie od wybranego sklepu płacimy jego marżę najdrożej u samego producenta.
Wnioski :
Najtańsze są komputery i laptopy do oglądania filmów
Stosuje się w nich dwu lub trój rdzeniowy procesor.
512mb lub 1GB pamięci graficznej(karta graficzna)
dysk twardy od 160 do 320-500 GB pojemności.
pamięć ram 512 do 2GB
Wyższe wartości zaś do komputera do gier:
Trój lub cztero rdzeniowy  procesor.
3 do 6 GB pamięci graficznej
dysk twardy 500GB do 1TB
pamięć ram  od 4GB do 8GB
Przewaga komputera nad konsolą jest taka że komputer da się rozbudować zaś konsoli nie.
Temat jest oczywiście do rozbudowy.
Dziękuję za uwagę.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Od kilku lat jadę na HP i nie zawiodłam się, nawet najgorszy HP może służyć przez lata a ta marka, bo
potrzebowałam z większym monitorem. U nich te monitory są jakieś inne, przyjemniejsze dla oka.
Jak nie HP to Apple, innych bym nie chciała.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Fakt HP drukarka mi chodzi od kilku lat bez problemu.
Odpowiedz

Drukarki akurat, raczej wszystkie są na wiele lat, bo nie używamy ich tyle, co komputerów.
Moja jest jakaś stara, nieznanej marki i ma pewnie z jakieś 15 lat i nadal sprawna ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Cytat:Zasilacz gdyż traci swoją pojemność przez co komputer nie włączy się(mówię tu o stacjonarnym)
Zasilacz i pojemność?
Chodzi o kondensatory wygładzające?
Mam starego PC,którego szkoda mi wyrzucić z uwagi na ogrom danych a do serisu nie oddam.
Nie włacza się.Spróbuję zcząć od zasilacza.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(28-04-2019, 9:22 )ro_bot napisał(a):  
Cytat:Zasilacz gdyż traci swoją pojemność przez co komputer nie włączy się(mówię tu o stacjonarnym)
Zasilacz i pojemność?
Chodzi o kondensatory wygładzające?
Mam starego PC,którego szkoda mi wyrzucić z uwagi na ogrom danych a do serisu nie oddam.
Nie włacza się.Spróbuję zcząć od zasilacza.

Tak  kondensatory  elektrolityczne  one wysychają  przez co  zasilacz traci moc.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Moc zależy bardziej od wielkości tradsformatora,abo dzielników napięcia.
Funkcja kondensatorów w zasilaczu polega tylko na wygładzaniu pulsacji wyprostowanego prądu.
Dzięki za wskazanie drogi,zacznę od zasilacza.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(28-04-2019, 9:53 )ro_bot napisał(a):  Moc zależy bardziej od wielkości tradsformatora,abo dzielników napięcia.
Funkcja kondensatorów w zasilaczu polega tylko na wygładzaniu pulsacji wyprostowanego prądu.
Dzięki za wskazanie drogi,zacznę od zasilacza.

Uważaj tylko na chińskie podróbki tu lista :
https://techlipton.pl/czarna-lista-zasilaczy/
Komputer ze złym zasilaczem  może się  nie włączyć  a nawet spalić  po zwarciu.
Unikaj zasilaczy forton,ibox,huntkey to też  podróbki.
I sławetnych feel'ów  2 i 3.

Odpowiedz

Teraz to wszystko podróbki i ciężko jest dojść przez kogo wyprodukowane.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości