Liczba postów: 4,077
Liczba wątków: 211
Reputacja:
154
Trzeba przyzwyczajać się do linuxa nie polecę windows 10 bo ma telemetrię czyli namierzanie nie ma też wstecznej kompatybilności oraz blokuje aplikacje czyli te które nie zostały kupione w tym gry.
Z innego artykułu dowiedziałem się że windows7 będzie przypominał o aktualizacji do windows 10 oraz po zakończonej dacie czyli 14 stycznia 2020 ma zablokować komputer nie wiem ile w tym prawdy.
Tu link do innego artykułu w tym temacie :
https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Aktu...eda-platne
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Liczba postów: 2,804
Liczba wątków: 49
Reputacja:
285
Zodiak: skorpion
Jeruka,znaczy,muszę wstrzymać się z zakupem nowego oprogramowania skoro uparcie trwam przy xp?
A co sądzisz o Mac firmy Apple?
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Reputacja:
154
(11-04-2019, 9:10 )ro_bot napisał(a): Jeruka,znaczy,muszę wstrzymać się z zakupem nowego oprogramowania skoro uparcie trwam przy xp?
A co sądzisz o Mac firmy Apple?
Mac tylko dla bogaczy ale mają dopracowane stery no niestety większość sterowników jest tylko dla windowsów w tym xp druga rzecz to ip6 bo adressy ip4 już się kończą.
System który ma pełno sterowników oraz wspiera ip6 to najlepszy wybór.
Oprogramowania nie trzeba koniecznie kupować bo są programy darmowe (freeware) jak i te o otwartym kodzie źródłowym(open source).
Ideą open source jest to że każdy może poprawić program oraz skompilować(czyli utworzyć plik wykonywalny) na swoim systemie.
Zostań na xp jeśli zależy ci na starych grach ale do przeglądania sieci nie będzie się nadawał.
Na macu nie znam się ale nie znam żadnej gry na ten system gry są głównie na windowsy oraz nieliczne na linuxa choć może kilka by się na maca znalazło.
Do nowszych gier windows 7 ale też bez neta( bo wsparcie się przecież zakończy).
Ja będę przesiadał się na linuxa zastanawiam się pomiędzy debianem a arch linuxem.
"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Reputacja:
154
Rozważam też windows 8.1 ale linux wydaje się ciekawszym wyborem czy lepszym ?
Nie wiem zobaczę póki co podoba mi się perspektywa pracy z linuxem bo jest dla programistów a kompilować programy oraz je pisać potrafię.
Liczba postów: 12,805
Liczba wątków: 690
Reputacja:
592
Ja z Windowsem 10 tez nie miałem problemów, tyle że ja używam komputera tylko do podstawowych rzeczy i gier ze Steam.
Reputacja:
154
Ostatnio testuje FreeBSD to tz unix w przeciwieństwie do linuxa jest bardziej stabilny ale uruchamia się go z basha(linia komend).
Jak nauczę się lepiej go obsługiwać to pewnie go zainstaluję.
Muszę poczytać jego pełną dokumentację i podręcznik użytkownika o ile takowy posiada.
Bonaparte poczytaj o :
https://store.steampowered.com/steamos/b...n?l=polish