Kordialne
Mięso z drukarki już w Niemczech! - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Mięso z drukarki już w Niemczech! (/showthread.php?tid=7357)

Mięso z drukarki już w Niemczech! - hogan - 13-01-2024

[Obrazek: 419238877_289384160781138_71223410325445...e=65A753ED]

Witamy w przyszłości. Fabryka w Holandii drukuje 3D 500 ton steków miesięcznie. Firma Redefine Meat będzie zaopatrywać
 niemieckie restauracje w drukowane filety. Około 110 niemieckich restauracji kupuje już „mięso” od Redefine Meat„.
Aby rozpocząć proces drukowania mięsa w drukarce 3D, naukowcy biopsują partię zwierzęcych komórek
macierzystych w zależności od pożądanego rodzaju mięsa – wołowiny, wieprzowiny, drobiu, a nawet ryb.
 Komórki te następnie przechodzą proces proliferacji in vitro, kąpiąc się w odżywczej wodzie , surowica bogata w składniki
 odżywcze w bioreaktorze z kontrolowanym klimatem. W ciągu kilku tygodni komórki te rozmnażają
się, wchodzą w interakcję i różnicują się w komórki tłuszczowe i mięśniowe, które tworzą biotusz.
 Następnie ramię robota używa dyszy do dozowania tego przypominającego pastę włókna z hodowanego mięsa w cienkich
 warstwach jedna na drugiej. Ramię postępuje zgodnie z instrukcjami zawartymi w przesłanym pliku cyfrowym przy użyciu
 oprogramowania do projektowania wspomaganego komputerowo, czyli CAD, w celu odtworzenia prawidłowego
kształtu i struktury zamierzonego mięsa. Materiał mięsny wydrukowany w 3D musi być lepki, a jednocześnie wystarczająco
 mocny, aby odtworzyć model strukturalny wraz z dokładnym unaczynieniem tkanek, w zależności od rodzaju i kawałka mięsa.

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - bonaparte - 14-01-2024

swinka

Jak mięso to tylko z prawdziwej świni czy krowy, a nie z probówki. 
Założę się że to z drukarki smakuje beznadziejne. 
Ale możliwe ze będą nam w przyszłości kazali coś takiego jeść .  fizja8

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - karbon - 14-01-2024

Wygląda jakby było kilkukrotnie przeżute i przetrawione...
Mam nadzieje że jeszcze długo będzie dostęp do naturalnego mięsa.

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - hogan - 14-01-2024

(14-01-2024, 7:43 )bonaparte napisał(a):  swinka

Jak mięso to tylko z prawdziwej świni czy krowy, a nie z probówki. 
Założę się że to z drukarki smakuje beznadziejne. 
Ale możliwe ze będą nam w przyszłości kazali coś takiego jeść . 

Te z drukarki smakuje jak normalne mięso i jest już serwowane i wcale się nie zdziwię, jak w Polskich sklepach też
jest od dawna.

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - karbon - 16-01-2024

Ja mam taką drukarkę 4d. Jak usiądę to też wychodzi mięso i inne potrawy przerobione. Prosto z drukarki...

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - hogan - 17-01-2024

Smakuje fizja5

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - bonaparte - 17-01-2024

(16-01-2024, 15:55 )karbon napisał(a):  Ja mam taką drukarkę 4d. Jak usiądę to też wychodzi mięso i inne potrawy przerobione. Prosto z drukarki...
XD

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - karbon - 20-01-2024

(17-01-2024, 1:28 )hogan napisał(a):  Smakuje fizja5

Nigdy nie próbowałem i nie zamierzam...  Poza tym ma wadę. Pachnie jakby była nie świeża.

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - hogan - 20-01-2024

cwaniak cwaniak cwaniak To może drukuj naleśniki ubawa2

RE: Mięso z drukarki już w Niemczech! - Traf - 20-01-2024

(16-01-2024, 15:55 )karbon napisał(a):  Ja mam taką drukarkę 4d. Jak usiądę to też wychodzi mięso i inne potrawy przerobione. Prosto z drukarki...
No jednak nie do końca- sporą część składników pochłaniają w międzyczasie nasze procesy trawienne zamieniając to w energię i dlatego ten "druk" jest trochę ubogi składnikowo ;P