Karta czy gotówka -
hogan - 21-11-2023
Wszystkie banknoty które masz w portfelu posiadają napis ,,BANKNOTY EMITOWANE PRZEZ NARODOWY BANK POLSKI SĄ PRAWNYM ŚRODKIEM PŁATNICZYM W POLSCE". Czy takie napisy posiadają karty czy telefony? Nie, nie posiadają. Wyobraźmy sobie ,,przypadkową" awarię sieci energetycznej, bankowej lub wyłączenie internetu. Co wtedy? Podejrzewam że dla zdecydowanej większości zwolenników elektronicznych płatności zajrzało by w oczy widmo głodu lub nawet śmierci głodowej. Mając gotówkę w portfelu masz większą szansę (chociaż nie ma gwarancji) że za tą gotówkę byłbyś w stanie kupić od jakiegoś rolnika artykuły spożywcze. Wracając do napisów na każdym banknocie. Coraz częściej spotykamy się z sytuacją że duże sieci sklepów posiadają część lub nawet wszystkie kasy przystosowane tylko do płatności elektronicznej. Na straży naszej niezależności finansowej jak na razie stoi Konstytucja RP która w art. 227 p.1 stwierdza; Centralnym bankiem państwa jest Narodowy Bank Polski. Przysługuje mu wyłączne prawo emisji pieniądza oraz ustalania i realizowania polityki pieniężnej. Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość polskiego pieniądza. W tej samej konstytucji nie ma nigdzie zapisu mówiącego że o sposobach płatności i rozliczeń finansowych decydują banki komercyjne wydające karty płatnicze, producenci telefonów, operatorzy sieci komórkowych czy też najczęściej zagraniczni właściciele sieci supermarketów. Zatem sklepy, czy wyodrębnione w nich kasy nie mają prawa odmówić płatności gotówką. Takie postępowanie jest niezgodne z obowiązującym (na razie) prawem. Płatności elektroniczne mają być w założeniu ułatwieniem a nie utrudnieniem lub wręcz uniemożliwieniem posługiwania się gotówką.
RE: Karta czy gotówka -
bonaparte - 21-11-2023
Warto mieć gotówkę w zapasie bo może się karta uszkodzić.
Dlatego też za granicą mam przy sobie dwie karty.
A tak place prawie zawsze karta
hogan - 22-11-2023
A ja nie mam karty i mieć nie zamierzam. Tylko gotówka, bo chcę być wolnym człowiekiem
karbon - 10-12-2023
hogan napisał(a):A ja nie mam karty i mieć nie zamierzam. Tylko gotówka, bo chcę być wolnym człowiekiem ![[Obrazek: a070.gif]](http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a070.gif)
Mam tak samo jak Ty (cyt. Czesław Niemen)...
Też jestem niechętny do elektronicznych płatności. Bo to oszustwa informatyczne i z konta może zniknąć kasa, a to jakieś awarie w bankach i nie masz dostępu do swoich pieniędzy itd...
Jak mam gotówkę to wiem że mam. Pamiętam jak dziś gdy płynęliśmy na dwudniowy rejs z Cypru do Egiptu i Izraela było z nami pewne małżeństwo. Nie mieli gotówki tylko karty. Niestety była jakaś awaria i terminale nie działały. I niby mieli pieniądze ale nie mogli ich użyć. Wyobrażacie sobie dwa dni bez dostępu do pieniędzy? Ja miałem w gotówce. Zawsze gotowe do użycia. Pożyczyłem im kasę a później na Cyprze mi oddali. Taka elektroniczna kasa to czasami kłopot. Są też i ułatwienia. Dlatego już od dłuższego czasu przymierzam się do założenia karty płatniczej żeby ją mieć "na wszelki wypadek". Płacić i tak zamierzam tylko gotówką. Karta jako następny element do pilnowania. Gotówki niestety też trzeba pilnować. A zawsze na wyjazdy zabieram z sobą na tyle dużo żeby starczyło na bilet powrotny czy choćby na podstawowe leczenie. Mimo zawsze wykupionego ubezpieczenia może się okazać że najpierw gotówka a potem zwrot pieniędzy. Zależy od kraju w jakim jesteśmy.
hogan - 10-12-2023
Dokładnie tak jak napisałeś. Elektryka często nawala a czasem co gorsze, celowo nawala.
Traf - 10-12-2023
Ja tam płacę i gotówką i kartą, a za zakupy internetowe płacę przelewami...
Jak dla mnie, to różnica jest jedynie w kontroli wydatków, bo papierowe pieniądze wydaję z większą uwagą....
hogan - 10-12-2023
W Chinach już ludzie narzekają na brak gotówki. Znajoma mi pisała, co od wielu lat mieszka tam na stałe. I ostrzega
Polaków aby walczyli o gotówkę.