Późne śniadanie.. -
piotr - 30-08-2023
Jem późno..
nawet wstając o 4 pierwsze śniadanie było o 9..
Teraz, odpoczywając zaczynam jeść o 11 lub 12.
Zwykle to jakieś mięso i zielenina popita barszczem.
I tu pytanie..
Jakie powinno być śniadanie?
Mięsne i treściwe, czy delikatne i warzywne?
Córka mi powiedziała dzisiaj że za dużo jem czerwonego mięsa.
Lubię i będę jadł..
Ale może córka ma rację?
RE: Późne śniadanie.. -
hogan - 30-08-2023
Czerwone mięso warto ograniczyć ale nie całkiem rezygnować. Nadmiar może powodować problemy z układem krążenia.
Jak jesz codziennie, to spróbuj jeść co drugi dzień, wtedy zmniejszysz ryzyko o połowę.
Samo czerwone mięso, nie jest aż tak szkodliwe. Szkodliwe jest to, co przetworzone, czyli wędliny i kiełbasy.
I przede wszystkim, do każdego posiłku, zawsze dołącz warzywa.
Śniadanie powinno być kaloryczne i pełnowartościowe a więc unikaj na śniadanie jedzenia jakichkolwiek śmieci, czyli
to co przetworzone, pieczone, smażone, tłuste mięsa. Jedz dużo surowych warzyw, możesz dodać jajka gotowane, nabiał, owsiankę.
Śniadania ma za zadanie, szybko zaspokoić głód a więc w grę wchodzą szybko przyswajalne węglowodany ale te wolniej
przyswajalne również, bo te drugie, dostarczą energii do następnego posiłku. Najkrócej można to ująć tak, zadbaj aby
na śniadanie dostarczyć węglowodanów, błonnika i witamin
uii - 30-08-2023
Ja tam papieros i kawa, potem papierosy , potem obiad.
Czasem kolo 13 jakaś kanapka.
uii - 30-08-2023
(30-08-2023, 8:41 )uii napisał(a): Ja tam papieros i kawa, potem papierosy , potem obiad.
Czasem kolo 13 jakaś kanapka. 
I to jest ok.
Człowiek powinien się nażreć wieczorem i poleżeć, pobarłożyć jak ma z kim.
Tak bywało jakieś powiedzmy 600 000 lat conajmniej organizm jest do tego przystosowany.
Diety , śniadania zalecane, wymyslono dopiero ze 100lat temu i to wymysł z głowy czyli z niczego.
W dzień jakieś drobne przekąski , co tam wpadnie pod rękę.
No papierosy niekoniecznie :-P
Dezyderiusz - 30-08-2023
Papieros i kawa to podstawa.
A reszta to jak tam każdego organizm sobie zażyczy.
Bym tylko uważał na surowe owoce i warzywa jeżeli nie jadło się tego masowo do tej pory-żołądki boleją nawet zdrowych ludzi.
uii - 30-08-2023
(30-08-2023, 10:35 )Dezyderiusz napisał(a): Papieros i kawa to podstawa.
A reszta to jak tam każdego organizm sobie zażyczy.
Bym tylko uważał na surowe owoce i warzywa jeżeli nie jadło się tego masowo do tej pory-żołądki boleją nawet zdrowych ludzi.
Hi hi nażarłem się ostatnio śliwek, bo lubie , ociupinkę odcierpiaoem nstępnego dnia.
hogan - 30-08-2023
Mnie życie nauczyło, że fajki i kawa na czczo, to błąd. Dziś muszę przez to, łykać leki i nie zapalę, jak
czegokolwiek nie przekąszę.
Jedna śliwka dziennie, profilaktycznie, to bardzo dobry pomysł na cały układ trawienny.
I jeszcze jedno, nie jestem za wprowadzaniem jakichkolwiek diet, co jedynie ograniczenie niektórych
produktów i w ich miejsce, dodanie tych zdrowszych, bo na przykład, unikanie czerwonego i przetworzonego
mięsa, to nie jest dieta lecz rozsądny wybór, gdyż tak właśnie jedliśmy pierwotnie.
uii - 30-08-2023
(30-08-2023, 11:50 )hogan napisał(a): Mnie życie nauczyło, że fajki i kawa na czczo, to błąd. Dziś muszę przez to, łykać leki i nie zapalę, jak
czegokolwiek nie przekąszę.
Jedna śliwka dziennie, profilaktycznie, to bardzo dobry pomysł na cały układ trawienny.
I jeszcze jedno, nie jestem za wprowadzaniem jakichkolwiek diet, co jedynie ograniczenie niektórych
produktów i w ich miejsce, dodanie tych zdrowszych, bo na przykład, unikanie czerwonego i przetworzonego
mięsa, to nie jest dieta lecz rozsądny wybór, gdyż tak właśnie jedliśmy pierwotnie.
Kilo śliwek jeszcze lepiej
Pierwotnie to raczej dużo ziaren razem plewami, mieso kopytnych , to raczej czerwone, troche ptaków
Hmmm

a jakie mięch ma mamut, czy słoń?
świnia to późniejsza sprawa. A, no i wrogowie na kolacje 'kai kai długa świnia' ale to niezdrowe, choroby się przenoszą.
Nie polecam.
bonaparte - 30-08-2023
Ja robię tak że najważniejsze dla mnie jest by śniadanie było zróżnicowane tj codziennie co innego. A nie codziennie płatki z mlekiem.
Jednego dnia jajko.
Następnego twaróg
Trzeciego bułka z jagodami
Czwartego bułka z kabanosrm
Itp. Itd
Raczej nie jadłam drugiego śniadania.
Dezyderiusz - 30-08-2023
Ja jem często i mało.Hogan mi dietę za darmo nawet ułożyła.Bułki z bananem tylko nie jem bo bym i tak nie skoczył jak Małysz.Wogóle bym nie skoczył.Wiem bo stałem na samej górze Wielkiej Krokwi,popatrzyłem w dół i już miałem dość.Za milion dolarów nie zdecydowałbym się na to.