Kordialne
Advocatus diaboli, diabła adwokat - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Teizm (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=162)
+--- Wątek: Advocatus diaboli, diabła adwokat (/showthread.php?tid=7191)

Strony: 1 2 3 4 5

Advocatus diaboli, diabła adwokat - uii - 21-08-2023

Zakladam samobójczy wątek  ubawa2
Chciałbym was namówić, do próby spojżenia na sprawy oczami tych , których nie lubicie
, zwalczacie, jesteście przeciw.

Pewnie rozniesiecie mnie na szablach, ale spróbuje,  :pomidor.g:

Druga strona też ma trochę racji , zawsze. Bo nikt nigdy 100% nie ma.

Warto prześledzić wrogie racje, bez zwalczania.
Zobaczyć na spoko ile tego jest na%

Na początek szczyt kotrowersji , stosunek Kościoła do aborcji  helous

Wszyscy tu, albo wiekszość potępiamy ustawy, antyaborcyjne.

Ale! Czemu kościół katolicki taki sparty?

Ano ma deko racji ubawa2
K.k. patrzy szeroko na 100, 500 lat do tyłu i do przodu.
My raczej na dziś , 1 rok, no czasem 10.

Aborcja to ingerencja w naturę, zaraz jest , badania prenatalne i selekcja płodów.
-( Uwaga! Zbliżamy się do EUGENIKI i eutanazji.)
Dalej ingerencja genetyczna , poprawianie wad.
Dalej , udoskonalanie (każdy na dziś, chce mieć super potomstwo)
Ale jak bardzo super?  Kiedy Toto przestanie być homo.

To nie kilka problemow , to jeden ciągły w 100 letniej perspektywie.

Już wiemy z innych dziedzin ze 'poprawianie natury' 
powoduje nieprzewidywalne i olbrzymie problemy.

Na pewno to jest na 100% ok?

Teraz czekam na  :pomidor.g:

RE: Advocatus diaboli, diabła adwokat - piotr - 21-08-2023

Dla mnie dziwne jest tylko to, że kosciół zabrania swoim wiernym aborcji, jednak w historii kościoła aborcje były, czasem zabijano cieżarną z dzieckiem, by się nie wydało.

Kościół to zbior hipokryzji, bo nie ma zakazu, który nie został złamany w historii kościoła, przez kapłanów i papieży.

A szczytem hipokryzji jest wymagać od społeczeństwa, by poddało się zasadom wiary kościoła, nawet wbrew osobistym zasadom etycznym.
Polska nie jest w kościele a kościół jest w Polsce..
Taka mała, wielka różnica.

RE: Advocatus diaboli, diabła adwokat - Traf - 21-08-2023

Aborcja to sprawa z pozoru tylko prosta, bo jej prawie całkowity zakaz, taki jak mamy teraz, uderza w kobiety, które noszą wadliwe płody. Napiszesz, że nawet taki ma prawo żyć, ale to naczynia połączone- jego życie diametralnie odmienia życie matki. Urodzenie zdrowego dziecka też je odmienia, ale najczęściej jedynie do usamodzielnienia się potomka... Pewnie można takie dziecko oddać, czyli zrzucić swój problem na innych, ale to tak naprawdę zły wybór.
To kobieta, która ma urodzić, powinna decydować, czy jest w stanie zaopiekować się niepełnosprawnym dzieckiem, nie żaden ksiądz, ani polityk.

RE: Advocatus diaboli, diabła adwokat - uii - 21-08-2023

(21-08-2023, 10:43 )piotr napisał(a):  Dla mnie dziwne jest tylko to, że kosciół zabrania swoim wiernym aborcji, jednak w historii kościoła aborcje były, czasem zabijana cieżarną z dzieckiem, by się nie wydało.

Kościół to zbior hipokryzji, bo nie ma zakazu, który nie został złamany w historii kościoła, przez kapłanów i papieży.

A szczytem hipokryzji jest wymagać od społeczeństwa, by poddało się zasadom wiary kościoła, nawet wbrew osobistym zasadom etycznym.
Polska nie jest w kościele a kościół jest w Polsce..

ubauba5
ubauba5

ubauba5    Powiedział co mu w duszy gra. Na inne mysli w RAM-ie miejsca brak. 

Katarynka, czy walec modlitewny jak Lamów ?

(21-08-2023, 10:55 )uii napisał(a):  
(21-08-2023, 10:43 )piotr napisał(a):  Polska nie jest w kościele a kościół jest w Polsce..

ubauba5
ubauba5

ubauba5    Powiedział co mu w duszy gra. Na inne mysli w RAM-ie miejsca brak. 

Katarynka, czy walec modlitewny jak Lamów ?
Zapytałeś, to odpowiedziałem
Miałem kłamać czy napisać laurkę?

Takie mam zdanie i żaden ksiądz mnie nie jest w stanie przekonać , że jest inaczej.
foll foll

RE: Advocatus diaboli, diabła adwokat - Traf - 21-08-2023

@uii piszesz, że aborcja to ingerencja w naturę, a wiesz może jak działa wśród zwierząt urodzenie niepełnosprawnego potomstwa? Ja ci napiszę- drapieżniki takie zjadają, a zwierzęta roślinożerne po prostu porzucają, bo ta twoja naturalność, to nic innego, niż przeżycie jedynie zdrowych i silnych, więc proszę cię, nie pisz takich banialuków, że aborcja jest nienaturalna...

A czytaliście początek tematu do diabła!!!! 
Nikt tu raczej włącznie ze mną nie jest za prawem antyaborcyjnym,  to na ch.j te tony argumentów , do kogo ?

Traf napisał(a):@uii piszesz, że aborcja to ingerencja w naturę, a wiesz może jak działa wśród zwierząt urodzenie niepełnosprawnego potomstwa? Ja ci napiszę- drapieżniki takie zjadają, a zwierzęta roślinożerne po prostu porzucają, bo ta twoja naturalność, to nic innego, niż przeżycie jedynie zdrowych i silnych, więc proszę cię, nie pisz takich banialuków, że aborcja jest nienaturalna...

A spartanie ciepali kiepskie noworodki ze skały , ciapaci wynosili na pustynie i co?

Wy nadal jesteście Katole  ubawa2  Dla mnie życie nie jest takie święte, zwyczajnie  ubawa2 i mogę o tym spokojnie.

RE: Advocatus diaboli, diabła adwokat - hogan - 21-08-2023

Moja wypowiedź nie jest atakiem na kościół, religię i wyznanie ale przedstawienie suchej prawdy jak ja to widzę.
- żadnych kościołów, wszystkie zburzyć, wyeliminować czy przerobić choćby na domy dziecka, bo będą potrzebne
na cito z powodu braku aborcji.
- żaden ksiądz nie będzie decydował o moim płodzie, bo to banda oszołomów
- nigdy nie oddałabym dziecka, którego nie mogę urodzić, szybciej zabiłabym nas obydwoje, bo matka która
nosi dziecko pod sercem, tylko rozumie w czym rzecz.
- żaden też polityk nie będzie decydował o moim i dziecka życiu
- żaden też facet ani nikt inny nie ma takiego prawa aby mnie osądzać.
- modlić się jak kto chce ale w swoim domu, nie publicznie, czyli całkowity zakaz rozprzestrzeniania się religijnej
zarazy.
- religię należy traktować jak każdą inną pasję a nie konieczność.
- na przykład w Indiach jest zakaz całowania się w miejscach publicznych. Można? Można! To samo zrobić z wszystkimi
religiami.
- zakaz symboli religijnych w miejscach publicznych, bo to jest dyskryminacja innych religii.

(21-08-2023, 12:11 )uii napisał(a):  A czytaliście początek tematu do diabła!!!! 
Nikt tu raczej włącznie ze mną nie jest za prawem antyaborcyjnym,  to na ch.j te tony argumentów , do kogo ?
Pisałem o obłudzie Kościoła. Aborcja to tylko marginalny problem.
Marginalny, ale bardzo nośny.
Homoseksualizm, pedofilia.. 
Wszystko jest bee. 

Wszystko ma swoje zapisy w historii kościoła. Nawet kazirodztwo.

Czy jestem wrogiem kościoła?
Nie, kościół jest mi obojętny.

Szokujące jest, że rozmawiając z księdzem o takich owocach wiary, dochodzi do spięcia, bo każdy może zgrzeszyć.. 
Czyli ksiądz tyko grzeszy i nie ma zaprzeczenia wiary ksiedza ale gdy to robi świecki to juz grzech smiertelny?

Lubie z nimi rozmawiać... to zazwyczaj krótka rozmowa.