Kordialne
Świecąca ścieżka rowerowa - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: PASJA (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Dział: Sport/ turystyka/ pojazdy (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=188)
+--- Wątek: Świecąca ścieżka rowerowa (/showthread.php?tid=7167)

Strony: 1 2

Świecąca ścieżka rowerowa - hogan - 08-08-2023

Słyszeliście o takim wynalazku? Raczej nie, bo to nowy wynalazek i istnieje w Polsce jako odcinek testowy, tylko
 na 100 metrów. Znajduje się na trasie, jadąc od Ornety w stronę jeziora Wielochowskiego. Owa ścieżka, powstała
w 2019 roku a więc możliwe, że już są takie ścieżki i w innych rejonach.
Świetna sprawa, zwłaszcza do jazdy nocą.

Ścieżka świeci dzięki luminoforom, specjalnym substancjom syntetycznym,  które ładują się za pomocą światła dziennego, a potem
 oddają nagromadzoną energię nawet przez 10 godzin. Taki efekt daje materiał, z którego zbudowana jest ścieżka – nie ma
 konieczności wspomagania jej dodatkowymi źródłami energii.
Świecące ścieżki rowerowe wciąż wzbudzają zainteresowanie rowerzystów na całym świecie. Podobne rozwiązanie jest
już w Holandii, gdzie fluorescencyjny wzór na ścieżce przypomina motywy znane z obrazu „Gwieździsta noc” Vincenta van Gogha.
 Trasa to fragment szlaku rowerowego poświęconego artyście. Wszystko dzięki światłom ledowym, które absorbują światło
 słoneczne, a zgromadzoną energię oddają w nocy.
Inna świecąca ścieżka znajduje się w Huston w Stanach Zjednoczonych. Z trasy korzysta wielu studentów – wielu z nich

korzysta z rowerów także po zmroku. Ze względów bezpieczeństwa trasę pokryto ekologiczną farbą.

[Obrazek: z20752793IEG,Swiecaca-w-ciemnosci-sciezk...dzbark.jpg]

RE: Świecąca ścieżka rowerowa - uii - 08-08-2023

Ładne cholera chyba pojade do ornety. Z rowerami  sie przejechać  czapja to by trza mocno pod wieczór...
Gdzie to wielochowskie ? Widze na mapie mieczowe inne a tego ni.

RE: Świecąca ścieżka rowerowa - Dezyderiusz - 08-08-2023

To chyba ta sama ścieżka co u mnie..
helous

RE: Świecąca ścieżka rowerowa - hogan - 08-08-2023

Jadąc OD ORNETY a nie DO ORNETY. ubawa2

Wbij na mapie nazwę jeziora.

(08-08-2023, 14:12 )Dezyderiusz napisał(a):  To chyba ta sama ścieżka co u mnie..
helous
No bo znajduje się na trasie Orneta- LiWar ale ja piszę od mojej strony, bo tak jadę ubawa2

RE: Świecąca ścieżka rowerowa - bonaparte - 08-08-2023

Ciekawe czy jak przejdę się tą ścieżką to też będę się świecił,? oczko

No nie będziesz, bo nie masz w sobie luminoforom, specjalnej substancji syntetycznej.

RE: Świecąca ścieżka rowerowa - uii - 08-08-2023

(08-08-2023, 14:33 )hogan napisał(a):  No nie będziesz, bo nie masz w sobie luminoforom, specjalnej substancji syntetycznej.
Może zdrapać i zjeść  fizja2

Ale gdzie to dokladnie to 40 km a tu mowia ze ta sama w lidzbarku?

Bliżej Lidzbarka, jak już w boczną drogę się skręca do Wielochowa i nad jezioro w Wielochowie.

[Obrazek: 2IHmclI.png]

[Obrazek: FgqnYMd.png]

RE: Świecąca ścieżka rowerowa - Jimmy - 08-08-2023

Dobry wieczór wszystkim. zawstydzony helousU mnie znów było chłodno i pochmurno.Czyli lato w tym roku już się skończyło,   A my z Korcią tak kochamy upały Miłego wieczorku ojokojo