Dokonano teleportacji! -
hogan - 26-06-2023
To ogromny przełom! Dlatego dzielę się z Wami tą informacją.
https://www.antyradio.pl/News/wielki-przelom-w-nauce-to-pierwsza-udana-teleportacja?fbclid=IwAR3mN_Vg7a28yDYyFBBlrVMFsJTMwXJ2HgpfHhIOHtwvOj99Z3_c_a4rje0
To nie film, to nie książka – naukowcom udało się dokonać teleportacji przedmiotu na odległość jednego kilometra. Nie chodzi jednak o coś, co znamy ze „Star Treka”, gdzie postaci swobodnie przemieszczają się za pomocą teleportera. Niemniej każde osiągnięcie na tym polu wiekopomnym wydarzeniem. W tym wypadku rzeczony przedmiot to tak właściwie malutka cząsteczka.
RE: Dokonano teleportacji! -
Traf - 26-06-2023
Tu jest lepiej opisana ta "teleportacja":
https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/teleportacja-jest-mozliwa-ale-wyglada-inaczej-niz-w-filmach/8qj62gk
Wygląda na to, że działa to tak: komputer "nadający" wylicza prawdopodobieństwo stanu danej cząstki w danym czasie i komputer "odbierający" powinien w tym samym czasie podać taki sam wynik...
Nic nie jest tak naprawdę wysyłane, a po prostu ustalane są identyczne warunki początkowe, które powinny dać taki sam wynik w obu urządzeniach... Normalnie śmiać mi się chce, bo oznacza to tylko tyle że jeśli dwa komputery w tym samym czasie otrzymają zadanie podania wyniku dodawania dwa do dwóch, to obydwa powinny podać cztery
Kluczem jest więc nie tyle wynik ile doprowadzenie do obydwu urządzeń założeń początkowych obliczeń w tym samym czasie... Pytanie tylko, czy te założenia początkowe faktycznie są "wysyłane", czy też również one są wyliczane z rachunku prawdopodobieństwa...
Maksiu - 26-06-2023
To jest mały krok człowieka, ale wielki skok dla ludzkości- zapewne wiecie kto to powiedział
Dezyderiusz - 26-06-2023
Ja wiem..!
Putin podpisując aneksję Krymu.
hogan - 26-06-2023
Traf, to nie tak działa.
W tym zdaniu jest to dobrze wyjaśnione w artykule co podałam.
Cytat:Bowiem jeśli teleporter rozbije nasze ludzkie cząstki na kawałki i złoży je w innym miejscu, oznacza to, że jesteśmy uśmiercani w jednym miejscu i „rodzimy” się w drugim.
Traf - 26-06-2023
@
hogan twoje źródło kłamie, bo splątaniem kwantowym nigdy nie prześle się dużego fizycznego obiektu. Cały czas mowa jest o mechanice kwantowej, która operuje na pojedynczych cząsteczkach i niby badaniu ich zachowania, tylko jak zbadać zachowanie cząsteczki, kiedy detektor (urządzenie odczytujące) nie może jej nam pokazać. Można jedynie wyliczyć jej teoretyczne zachowanie, ale to będzie jak prognoza pogody
hogan - 27-06-2023
(26-06-2023, 23:16 )Traf napisał(a): @hogan twoje źródło kłamie, bo splątaniem kwantowym nigdy nie prześle się dużego fizycznego obiektu. Cały czas mowa jest o mechanice kwantowej, która operuje na pojedynczych cząsteczkach i niby badaniu ich zachowania, tylko jak zbadać zachowanie cząsteczki, kiedy detektor (urządzenie odczytujące) nie może jej nam pokazać. Można jedynie wyliczyć jej teoretyczne zachowanie, ale to będzie jak prognoza pogody 
Mylisz się i cały czas staram się Ci to wyjaśnić.
Ty podałeś informacje sprzed roku i to ze strony onetu. To są stare informacje i już nieaktualne.
W artykule podanym przeze mnie, mówimy o najnowszych badaniach.
Naukowcy z Instytutu Nauk Fotonicznych w Katalonii (ICFO)
A u Ciebie w artykule są to badania z 2020 roku i pokonanie 22 km. Nie napisali nawet kto tego dokonał, oprócz miejsca
wysyłania- komputer kwantowy firmy Caltech, a odbiorcą była sieć kwantowa firmy Fermilab
Traf - 27-06-2023
Sprawdziłem w Nature i tam nic nie ma o jakimś przesyłaniu fizycznych obiektów.
https://www.nature.com/articles/s41467-023-37518-5
a jak wiadomo, fizyka kwantowa nie przekłada się na fizykę klasyczną...
Ty chyba nie wiesz, czym jest kubit- to jest jednostka informacji w komputerach kwantowych, tak jak bit jest jednostką informacji w komputerach klasycznych, czyli to nie kubit cokolwiek przenosi, czy teleportuje, on zawiera jedynie informację.
Wyjaśnię ci to prościej. Mamy układ dwóch aparatów fotograficznych na dwóch końcach światłowodu i robimy zdjęcie jednym aparatem, a to zdjęcie pojawia się na drugim, odległym aparacie. Fotografowany obiekt nie zostaje magicznie przeniesiony w drugie miejsce, tam pojawia się jedynie informacja o obiekcie sfotografowanym przez pierwszy aparat. Sztuczka polega jedynie na tym, że zdjęcie na aparacie odbiorniku pojawia się natychmiast po jego zrobieniu przez pierwszy aparat.
hogan - 27-06-2023
Nie czytasz tego, co piszę. Piszesz całkiem o innych danych niż ja podałam.