Reaktor fuzyjny -
Traf - 12-06-2023
W skrócie to urządzenie, które zamienia wodór w hel i przy tej okazji wytwarza olbrzymią ilość energii,
która może być użyta na przykład do generowania prądu.
Na obecnym etapie prac trzeba dostarczyć więcej energii, niż urządzenie jest w stanie wyprodukować,
ale naukowcy są coraz bliżej ustanowienia samowystarczalności takiego urządzenia, a w następnym etapie ma być nim produkowana najbardziej ekologiczna energia nie pozostawiająca szkodliwych produktów ubocznych procesu...
Najbliżej osiągnięcia sukcesu na tym polu są Chińczycy i bardzo chciałbym, by im się powiodło dając zielona energię wszystkim, którzy będą tej energii potrzebować...
Ja mam wielką nadzieję doczekać takich czasów...
RE: Reaktor fuzyjny -
hogan - 12-06-2023
I myślisz, że Chińczycy się tym podzielą?
A nie przyszło Ci do głowy, że dzięki takiemu wynalazkowi, kupią cały Świat?
Traf - 13-06-2023
Nie tylko oni pracują nad tym zagadnieniem, a skoro jest rywalizacja, to pozostałe ośrodki, czy to europejskie, czy to amerykańskie, też w końcu osiągną podobne zaawansowanie prac. To jest zupełnie jak z bombą atomową- kiedy już zaistniała, to w kilku krajach przyspieszono nad nią prace i nie ważne, czy to szpiegostwem, czy inną metodą, ale jestem prawie pewny, że takie elektrownie nie powstaną jedynie w Chinach, bo tak neutralnej dla środowiska energii po prostu nikt nie może zlekceważyć.
hogan - 13-06-2023
Jestem sceptyczna do takich pomysłów ale jak wypali, to będę cieszyła się ze wszystkimi.
Traf - 13-06-2023
Jedyny sceptycyzm może polegać na tym, że kiedy ta technologia dojrzeje, to pierwsze skorzysta z niej wojsko...
Traf - 17-06-2023
Wczoraj przeczytałem o kolejnych postępach w tej dziedzinie:
https://wydarzenia.interia.pl/raport-media-zagraniczne/news-le-monde-nowa-rewolucyjna-technologia-niemcy-zacieraja-rece,nId,6840520
hogan - 17-06-2023
Ja poczytam jak będzie bliżej do osiągnięcia tego procesu, bo jak na razie, wykorzystanie fuzji atomowej, zakładając, że
Amerykanom i Niemcom się powiedzie lub jednym z nich, to i tak nastąpi nie wcześniej niż w 2045 roku.