Czy poza podlewaniem kwiatków -
bonaparte - 10-11-2022
Trzeba coś przy nich robić?
RE: Czy poza podlewaniem kwiatków -
satox - 10-11-2022
Niektóre preferują półcień inne zaś cień jeszcze inne nasłonecznienie.
Zależy od kwiatów trzeba też je nawozić co jakiś czas.
Itp...
bonaparte - 10-11-2022
No właśnie to nawożenie. Nigdy tego nie robiłem.
hogan - 10-11-2022
Kwiaty można nawozić domowymi sposobami. Na przykład potłuczonymi skorupkami od jajek albo fusami
od kawy(gorzkiej kawy). Nie stosowałam ale ponoć też woda po gotowanych ziemniakach się nadaje, jak
też woda mineralna(niegazowana). Raz na dwa tygodnie dobrze jest kwiatom takich używek dostarczyć.
Na przykład, dwie łyżeczki fusów wymieszać z ziemią tą z wierzchu, to samo ze skorupkami a woda mineralna
to raz na dwa tygodnie zastąpić zwykłe podlewanie. Za dużo też nie można, bo kwiaty dostaną szoku/ wstrząsu
i mogą w ogóle uschnąć.
bonaparte - 10-11-2022
Kupiłem już jakiś nawóz do kaktusow na Allegro. No właśnie u mnie jest głównie kaktus i o niego dbam.
Dezyderiusz - 10-11-2022
Zimą (ale teraz zmiany klimatu to i rośliny inaczej się zachowują-pogubiły się) kaktusy podlewać mniej a jeżeli masz dla nich na ten czas chłodne miejsce to wogóle.Wodą mineralną jak najbardziej lecz musi troche odstać.I to co Iza napisała.Tylko zależy też czy lubią podłoże kwaśne czy zasadowe.Kawa zakwasza.Wapń odkwasza.
Latem dobrze na krótki czas w czasie deszczu wystawić je np.na balkon-niech bidulki się odświeżą.
Sprawdza się b.dobrze nawóz naturalny taki co go dżdżownice robią.
hogan - 11-11-2022
Kaktusy to jak zielsko, zawsze będą rosły
Dezyderiusz - 11-11-2022
..Jak pismeni prócz prezesa :wink:
bonaparte - 17-11-2022
Kaktus zasililem tym płynem z nawozem. Podlewam go co dwa tygodnie. .