Kłótnia o "lubię to" -
hogan - 28-11-2021
Można by pomyśleć, że klikanie „lubię to” i komentowanie postów na Facebooku jest niegroźną zabawą, głównie dla nastolatków, a dorośli nie przywiązują do tego większej wagi. Nic bardziej mylnego. Przekonała się o tym niedawno mieszkanka stanu Teksas w USA, która na własnej skórze odczuła, czym grozi uzależnienie i zatracenie w świecie wirtualnym.
Jej mąż, z którym była w separacji, umieścił na swojej facebookowej tablicy wpis o rocznicy śmierci matki. Jego znajomi żywo zareagowali na zamieszczoną wiadomość, milczała tylko żona.
Rozzłoszczony współmałżonek znajdując się pod wpływem alkoholu, wybrał się do partnerki i wdał się z nią w szarpaninę, która zakończyła się ciosem wymierzonym przez krewkiego męża. Pokrzywdzona kobieta czym prędzej zawiadomiła policję i męża czeka teraz sprawa w sądzie.
Biedna kobieta nie miała pojcia, jak bardzo mąż uzależniony jest od facebookowego życia. Cienka jest granica pomiędzy niegroźnym korzystaniem z dobrodziejstw internetu, a chorobliwym zaangażowaniem się w życie wirtualne.
AW2
RE: Kłótnia o "lubię to" -
hogan - 28-11-2021
Coś nowego!
Polubienie obraźliwej treści może rodzić prawną odpowiedzialność. Za granicą są już pierwsze procesy.
Włoskie media doniosły niedawno o postawieniu przed sądem siedmiu osób, które polubiły tekst krytykujący burmistrza i lokalnych urzędników. W Szwajcarii zaś pod koniec maja pewien mężczyzna został skazany na 4 tys. franków grzywny za lajkowanie komentarzy oskarżających obrońcę praw zwierząt o antysemityzm i rasizm. Sąd uznał, że lajk jest równoznaczny z podpisaniem się pod komentarzem, a więc aprobowaniem jego treści.
Dorota Głowacka z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka wskazuje, że lajkowanie na Facebooku nie jest do końca niewinną czynnością. – Zwiększa bowiem liczbę użytkowników, którzy zobaczą bezprawną treść, np. mowę nienawiści – tłumaczy. – Lajk umieszczony pod wpisem, który stanowi przestępstwo, mógłby zostać uznany za pochwalanie tego przestępstwa, co jest penalizowane przez kodeks karny i kodeks wykroczeń – stwierdza.
https://www.rp.pl/prawo-karne/art2375591-lajk-na-facebooku-moze-pochwalac-przestepstwo
jozekkg - 29-11-2021
No to lepiej niech FB wyłączy możliwość lajkowania, bo to co dzisiaj jest akceptowalne, za chwilę też może stać się wyrazem jakichś zakazanych poglądów.
hogan - 29-11-2021
Szczerze? Ja już głupieję w tym wszystkim. No nie dogodzisz dla każdego i jeden będzie miał "za" a drugi "przeciw".
Po jakie licho w ogóle to wprowadzili, gdziekolwiek. No ja to jak papuga zrobiłam na Kordialnych... no bo jak?! Wszyscy
mają a ja nie?! To jest mój błąd. Z 20 lat temu, forum było ok, bez żadnych pierdółek i też było dobrze.
jozekkg - 29-11-2021
Dobrze wszystkim było nawet wtedy gdy był tylko jeden wątek na wszystkie tematy.
hogan - 29-11-2021
No właśnie! Sam zapewne widzisz, że i tak najczęściej wypowiadamy się w jednym temacie

A reszta tematów jest po to aby forum trochę urozmaicić.
jozekkg - 30-11-2021
Na kordialnym tak.
Jak kiedyś pisywałem na forum informatycznym, to można było zebrać niemałą burę, jak ktoś napisał w niewłaściwym wątku.
hogan - 30-11-2021
Wcześniej u mnie też można było dostać burę a potem podeszłam do tego bardziej lajtowo