Egzekucja kobiety w Indiach -
hogan - 18-02-2021
Przygotowania do egzekucji kobiety w Indiach. Pierwszej od ponad 70 lat
Shabnam Ali ma być pierwszą kobietą straconą w Indiach od uzyskania niepodległości. Skazana wyczerpała już, zdaniem władz, możliwości odwołania się. W 2008 r. wraz z kochankiem zamordowała swoją siedmioosobową rodzinę, która nie zgadzała się na jej ślub, bo obydwoje należeli do dwóch różnych mniejszości muzułmańskich. W więzieniu w stanie Uttar Pradesh trwa modernizacja 150-letniej szubienicy.
Władze indyjskiego więzienia w mieście Mathura rozpoczęły przygotowania do egzekucji 38-letniej Shabnam Ali. Skazana zostanie najprawdopodobniej pierwszą kobietą powieszoną w niepodległych Indiach.
Wymordowała z kochankiem rodzinę
Shabnam Ali otrzymała wyrok śmierci za zabójstwo siedmiorga członków swojej rodziny - matki, ojca, dwóch braci, szwagierki, kuzyna i 10-miesięcznego bratanka. Skazana podała swoim ofiarom mleko ze środkami nasennymi. Gdy stracili przytomność, poderżnęła wszystkim gardła, a niemowlę udusiła.
W śledztwie ustalono, że w wieku 25 lat Shabnam Ali, mając podwójny dyplom magistra z geografii i angielskiego, związała się z Saleemem, który nie skończył szóstej klasy. Gdy powiedziała rodzinie, że pragnie wziąć z nim ślub, bliscy nie zaakceptowali jej wyboru. Shabnam Ali pochodziła z zamożnej rodziny należącej do etnicznej muzułmańskiej grupy Saifi, z kolei jej wybranek był ubogim Pasztunem, który utrzymywał się z pracy w tartaku. Zbrodnię obmyślili wspólnie i zrealizowali ją w nocy 14 kwietnia 2008 roku
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-02-18/przygotowania-do-egzekucji-kobiety-w-indiach-pierwszej-od-ponad-70-lat/?ref=slider_1491574
RE: Egzekucja kobiety w Indiach -
Siwy - 19-02-2021
Ech ta miłość nieszczęśliwa.
Facet to by się powiesił albo inne seppuku popełnił a tu takie coś.
Straszne
hogan - 19-02-2021
Na początku gdy zobaczyłam artykuł, myslałam że to jakaś kobieta skazana za nieposłuszeństwo wobec męża
albo za zdradę męża... czy choćby za zmianę wiary ale jak zaczęłam czytać, oniemiałam. Na co ona liczyła?
Że się to nie wyda? No i co z tego, że ich wszystkich wybiła, skoro i tak nie będzie ze swoją miłością?!
Idiotycznie się zachowała a teraz za to zapłaci tym samym, na co skazała swoją rodzinę.
Szkoda mi w jakimś sensie tej kobiety i się zastanawiam czy ona nie powinna być raczej leczona psychiatrycznie?
Bo nikt o zdrowych zmysłach nie dokonałby tak brutalnego czynu.
Siwy - 19-02-2021
Nie wiadomo jak i nich jest.
Pewnie w krajach bardziej cywilizowanych zamknęli by ją w psychiatryku.
W Indiach ks jest chyba dość popularna.
Tyle że jeszcze kobiety nie stracili.
hogan - 19-02-2021
Tak, egzekucje są u nich stosowane ale na mężczyznach.
Nie wiem, straszne to jest, bo jeśli jest zdrowa i popełniła takie morderstwa, to się nie dziwię, że
chcą ją zabić ale jeśli faktycznie jest psychicznie chora, to jej adorator o tym nie wiedział?
Okropnie dziwna sytuacja i przerażająca.
bonaparte - 19-02-2021
Z tego co wiem to pozycja kobiet w Indiach bardzo odbiega od naszej. Generalnie to kobiety w naszej strefie kulturowej mają bardzo dobrze, w porównaniu z Indiami.
Nie zmienia to faktu że zapewne ta kobieta to psychopatka, a takie przypadki są i w Europie.
Tak jak ten typek gdzieś w Polsce co podpalił całą rodzinę dla jakiegoś ubezpieczenia, a potem płakał za nimi na pogrzebie.
hogan - 19-02-2021
Tak, psychicznie chorych ludzi jest wszędzie ale tu chyba niby ona jest uznana za poczytalną.
Izydor hrabia Psinka - 27-02-2021
(19-02-2021, 22:26 )hogan napisał(a): Tak, psychicznie chorych ludzi jest wszędzie ale tu chyba niby ona jest uznana za poczytalną.
W zasadzie miłość to pewnego rodzaju choroba psychiczna i w ten sposób można by usprawiedliwić wszystkich którzy z miłości popełnili zbrodnie. Wtedy połowa skazanych musiałaby zostać uniewinniona, a to na dobre by społeczeństwu nie wyszło. Skoro jej kraj przewiduje taką kare za bestialski mord, powinna ona zostac wykonana
hogan - 27-02-2021
Jestem za karą śmierci ale w tym przypadku, nie potrafię racjonalnie ocenić sytuacji. Waham się a więc żaden ze mnie
sędzia. Nie umiałabym w takiej sytuacji skazać kogoś na śmierć i nie ma różnicy czy to jest mężczyzna czy kobieta.
Mordercę, jakiegoś zwyrodnialca, który morduje ludzi z "pasji", chętnie poddałabym egzekucji i to z mękami.
Ale tu, być może czysta i piękna miłość a zakończona strasznie. Nie wiem co myślała ta kobieta, nie wiem dlaczego
posunęła się do tak desperackiego kroku. Mogę jedynie gdybać. Że może jak by nie zabiła swojej rodziny, to oni
zabiliby ją. Była więc to, w takim przypadku(o ile tak było, bo tylko gdybam, rozważam wszelkie ZA i PRZECIW) walka
o własne życie. Skąd taki mój wniosek? Stąd, że w tym kraju mordują nieposłuszne żony, kobiety czy nawet córki.
I to jawnie i tacy nie stają przed sądem za morderstwo. Ona(być może) pokazała swoje prawa, swoją niezależność, wolność
i tylko taka opcja wchodziła w rachubę. Wybić innych aby uratować siebie. Może nie sądziła, że zostanie też skazana
na śmierć, skoro od wielu lat nie były tam przeprowadzane egzekucje kobiet(chyba że "nielegalnie" ale "legalnie").
Izydor hrabia Psinka - 27-02-2021
hogan napisał(a):Jestem za karą śmierci ale w tym przypadku, nie potrafię racjonalnie ocenić sytuacji. Waham się a więc żaden ze mnie
sędzia. Nie umiałabym w takiej sytuacji skazać kogoś na śmierć i nie ma różnicy czy to jest mężczyzna czy kobieta.
Mordercę, jakiegoś zwyrodnialca, który morduje ludzi z "pasji", chętnie poddałabym egzekucji i to z mękami.
Ale tu, być może czysta i piękna miłość a zakończona strasznie.
Bo jesteś prawdziwą kobietą, w twoim życiu bardzo ważną role odgrywają emocje, szczególnie te dotyczące miłości.
Znasz taką stara prawdę która głosi: "Dla kobiety sprawy miłości są całym światem, dla mężczyzny tylko jedną z spraw świata". Tego nie jesteśmy w stanie zmienić