Kordialne
Do czego służy CB Radio w samochodzie - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Elektryka (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=57)
+--- Wątek: Do czego służy CB Radio w samochodzie (/showthread.php?tid=6165)

Strony: 1 2

Do czego służy CB Radio w samochodzie - bonaparte - 15-12-2020

Fajna dyskusja; )

Moim zdaniem cb radio przydatna sprawa z tego co się nasluchalem jeżdżąc busami jako pasażer to pomaga unikac Policji i utrudnień na drodze.

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - hogan - 15-12-2020

W Polsce można stosować o ile jest sprawne ale np. w Niemczech jest zakazane.

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - bonaparte - 16-12-2020

Moim zdaniem to błąd bo takie cb radio u kierowców pomaga np rozładować korki jak kierowcy sobie podpowiadają jak je objechac. Wiech ma według mnie pozytywny wpływ na ruch drogowy. Chociaż teraz są GPS i aplikacje które robią to lepiej.

We Wrocławiu jest słynny gościu który troluje Cbradio w okolicy np nadaje jakieś kazania albo obraża kierowców. Ponoć policja go namierzyla juz dawno ale chyba pozostaje bezkarny albo nic sobie z tego nie robi. 

ubawa2

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - hogan - 16-12-2020

Pamiętam jak z Niemiec raz wracałam z Ukraińcami i mieli owe urządzenie i cały czas kontrolowali przejazd
aby uniknąć policji, podejrzewam że ściągali kradzione samochody.

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - Dezyderiusz - 16-12-2020

Mieszkam niedaleko DK 51 i jak tradycyjnie podsłuchowywuje sobie różne służby to na CB mało już gadają w dzisiejszych czasach.

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - hogan - 16-12-2020

Gadają tylko elity bo inni się boją ubawa

Ktoś z tego forum jeśli dobrze kojarzę pracuje własnie jako kierowca i jeździ też zagranicę chyba cieżarówką, mógłby może więcej napisać o tym.

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - hogan - 17-12-2020

Karbonek jeździ ubawa Ale nie wiem czy teraz też ma kursy za granicę.

RE: Do czego służy CB Radio w samochodzie - karbon - 20-12-2020

Jestem ubawa Wzywany do odpowiedzi odpisuję.
CB radio to przydatna rzecz bo gdy na ekspresówce czy autostradzie jest zdarzenie to otrzymujemy wcześniej informacje i unikamy wielogodzinnego stania w korku objeżdżając lokalnymi drogami. Informacje z Yanosika są za późno i nie da się już objechać. Google mają podobno dobrą aplikację ale nie korzystałem bo ja konserwatywny jestem. Osobiście CB tylko do tego używam. Niestety poziom wypowiedzi w CB Radio jest tak niski jak poziom inteligencji kierowców. Czasami mam wrażenie że "kierowcy" ciągników rolniczych przesiedli się na siodłowe. Od lat obserwuję jak spadła jakość i profesjonalizm w transporcie. CB Radio w trakcie kilku lat zakończy swój żywot właśnie dzięki kierowcom z małym ilorazem inteligencji.
To świetne urządzenie bo dużo wcześniej mamy informację typu: "uwaga karetka jedzie, zróbcie miejsce żeby rondo przeleciała w miarę sprawnie". To pozwala już wcześniej tak się zachować na drodze żeby innym pomóc. Niestety też jest druga strona CB radia... Wyzwiska, chamstwo, itd... Ale to jest efektem jak wyżej pisałem że pseudo kierowcy zasiedli za kierownicami profesjonalnego transportu. I właśnie te "ćwoki" zabijają taki komunikator jak CB radio...