Ekran/oczy -
Dezyderiusz - 06-08-2020
Pango Bright - programik do przyciemniania ekranu w windows jeżeli już sobie nie dajemy radę z ekranem/monitorem.
Mam TV z funkcją monitora i jest b.ciężko ustawić tak aby było idealnie i ten programik jest pomocny.W windows 10 jest "Wyświetlanie nocne" ale jakoś dziwnie zmienia barwy.Najbardziej popularny program F.lux coraz gorzej działa.
Warto wypróbować tego PangoBright.Prosty,wygodny i nie zmienia kolorów.
RE: Ekran/oczy -
hogan - 07-08-2020
Tu dodam taką małą informację, bo najczęściej spotkałam się na forach z czymś takim, że ludzie woleli jaśniejszy
styl. Ja też do tych należę, nie preferuję na przykład czarnego ale chodzi o to, że czarny dla oczu lub inny podobnie
ciemny jest szkodliwy dla oczu. Dlatego jasny jest lepszy. Oczywiście, też zależy jaki jasny, bo róż, zielony, żółty, także
źle wpływa na oczy, zwłaszcza jeśli ktoś długo siedzi przy takich kolorach. Niebieski jest najbardziej odpowiedni, dlatego
z brązu zmieniłam na niebieski, bo jest przyjazny naszym gałkom.
Dezyderiusz - 07-08-2020
(07-08-2020, 9:08 )hogan napisał(a): Tu dodam taką małą informację, bo najczęściej spotkałam się na forach z czymś takim, że ludzie woleli jaśniejszy
styl. Ja też do tych należę, nie preferuję na przykład czarnego ale chodzi o to, że czarny dla oczu lub inny podobnie
ciemny jest szkodliwy dla oczu. Dlatego jasny jest lepszy. Oczywiście, też zależy jaki jasny, bo róż, zielony, żółty, także
źle wpływa na oczy, zwłaszcza jeśli ktoś długo siedzi przy takich kolorach. Niebieski jest najbardziej odpowiedni, dlatego
z brązu zmieniłam na niebieski, bo jest przyjazny naszym gałkom. 
Też wolę jaśniejszy styl.Nie wiedziałem,że róż,zielony,żółty(szczególnie zielony)..
Nawet nie zauważyłem,że zmieniłaś kolor ;-)
Lubię niebieski,tapetę mam też niebieską w kompie..Ale w necie ktoś pisał,że zielony jest najlepszy jako tło/tapeta/styl dla oczu.
hogan - 07-08-2020
No właśnie nie, zielony kolor mieści się w gamie ciemnych kolorów, bodajże jako ostatni z tych, co szkodzą oczom.
Natomiast kolor żółty po jaśniejsze odcienie zieleni, to kolory, na które najbardziej oko ludzkie jest wrażliwe.
Sam żółty znowuż, to tak zwany kolor życia i chodzi tu o to, że każde stworzenie na ziemi, instynktownie kieruje
się w stronę światła żółtego(światło żółte- Słońce, Słońce- życie), bo tam gdzie Słońce, tam rozwija się pokarm
a pokarm, to życie. I dlatego do tego światła się kierują, bo jest najbardziej wyczuwalne/ zauważalne.
Po prostu, tęczówka najbardziej taki kolor wyłapuje.
Podam skrócony podział energii świetlnej według poszczególnych długości fal (częstotliwości).
(nm- skala promieniowania elektromagnetycznego), najbezpieczniejszy kolor, to kolor fioletowy.
fioletowy (360nm – 420nm),
indygo (420nm – 480nm), indygo to między niebieskim a fioletowym.
niebieski (480nm – 540nm),
zielony (540nm – 600nm),
żółty (600nm – 660nm),
pomarańczowy (660nm – 720nm) oraz
czerwony (720nm – 780nm).
Dezyderiusz - 07-08-2020
Czyli niebieski najwłaściwszy.
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
Bo fioletowy jakiś taki brzydki.
hogan - 07-08-2020
Fiolet lubię na przykład kwiaty bzu ale dla forum, wydaje mi się... brudny