Kordialne
Nie pij wody na siłę - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Nie pij wody na siłę (/showthread.php?tid=5258)

Strony: 1 2

Nie pij wody na siłę - hogan - 27-05-2019

Z powszechnych zaleceń znamy teorię aby wypijać dziennie minimum 2 litry wody.
Kochani, nic na siłę.
Powinniśmy wziąć pod uwagę, jakie produkty spożywaliśmy danego dnia, bo załóżmy że talerz zupy zawiera
około pół litra wody, to już te pół litra możemy odliczyć. Dodajmy inne napoje, nawet kawę.
Nie będę zanudzała tym, że każdy człowiek ma inny metabolizm, inne trawienie, inne zapotrzebowanie
czy w końcu inne pragnienie. Przyjęło się, że gdy pijemy w chwili pragnienia, to już nasz organizm jest odwodniony.
Nie wierzmy we wszystko co mówią i piszą różni specjaliści, bo nie wiemy jakie czerpią profity z tego co robią.
Tu przede wszystkim chciałam zwrócić uwagę na to abyście nie pili wody na siłę, bo... ustalona jest dawka 2- 3 litry.
Dziś bardzo wiele ludzi sugeruje się tym co usłyszy lub przeczyta, zapominając o naszym naturalnym zachowaniu.
Nasz organizm jest tak skonstruowany, że sam wie czego chce i tego się domaga.
Poza tym, pijąc zbyt duże ilości wody w chwili gdy nasz organizm tego nie potrzebuje, możemy doprowadzić do
tzw. przewodnienie hipotoniczne. Prostym językiem- zatrucie wodne.
Objawia się ono tym, że pijąc zbyt dużo wody, rozwadniamy obecne w naszym organizmie płyny fizjologiczne i tym
samym zmniejszamy poziom niezbędnych do życia elektrolitów. A to w skrajnych przypadkach może doprowadzić
do bardzo niebezpiecznego obrzęku mózgu.
Pijmy więc wodę z umiarem i w razie potrzeb.

Dietetyk ds. zdrowego odżywiania- Izabela M.

RE: Nie pij wody na siłę - bonaparte - 27-05-2019

Moim zdaniem trzeba pić tyle żeby nie być spragnionych, a nie ładować wodę w siebie na siłę.

RE: Nie pij wody na siłę - hogan - 27-05-2019

Bardzo dobre masz więc swoje zdanie ubawa

RE: Nie pij wody na siłę - ro_bot - 28-05-2019

Ktoś tam wyliczył dzienne dawki wody dla człowieka.
Ktoś inszy stwierdził,że trzeba pić zanim poczuje się pragnienie.
Osobiście stwierdzam,że nawet przy dużym wysiłku fizycznym pragnienie dopda mnie dopiero po pierwszym poczuciu wody w ustach,nawet po paru godzinach w upale.
Czy ktoś to potrafi wyjaśnić?

RE: Nie pij wody na siłę - bonaparte - 28-05-2019

Jak jest duży upał to lepiej pić wodę nawet jak się nie chce.

RE: Nie pij wody na siłę - jozekkg - 28-05-2019

Boni, możesz pić wodę, możesz zjeść zupę, a nawet nawpychać się ogórków, truskawek, soczystych czereśni, czy po prostu podjeść sobie arbuza. Wszędzie tam jest woda.

RE: Nie pij wody na siłę - hogan - 28-05-2019

Owszem Robociku, potrafię to wyjaśnić i jest bardzo proste lecz zależne od każdego indywidualnie. ubawa
Jeden będzie pił co 10 minut i nadal będzie miał pragnienie. Drugi wypije dwa razy na dzień i też będzie
miał pragnienie lub nie będzie miał wcale.
Ktoś będzie wcinał produkty zawierające większe ilości wody o o czym wspomniał Józiu albo coraz sięgnie
do gara z zupą. Zależne jest ile mamy wody w organizmie, jaką przyswajalność produktów i jakie wydalanie.
W jednym oddaniu moczu, przeciętny człowiek wydala około pół litra płynu. Jak ktoś nie oddaje często
moczu, to woda w organizmie się zatrzymuje, co nie jest zdrowe. Powinniśmy pić i wydalać, tak aby nasz
układ pokarmowy a przede wszystkim nerki miały czym pracować.
Jednak gdy ktoś zje kilogram truskawek, to pragnienia nie będzie odczuwał i to dłużej niż przy piciu wody, bo
oprócz płynu, dostarczamy z truskawkami pokarm, który musi być przetrawiony.
A  więc w normalnym tempie wydalimy sok z truskawek, tak jak wodę ale zanim wydalimy truskawki, minie
tyle samo czasu co przy wydaleniu płynu. Czyli przy truskawkach, pragnienie odczujemy dwa razy
później niż przy piciu wody.
Druga sprawa to choroby, które powodują problemy z oddawaniem moczu, wtedy też dłużej nie odczujemy
pragnienia. Trzecia sprawa to przyzwyczajenie, że pijemy mniej.
Jakby nie było, wcześniej czy później, nasz organizm upomni się o to, czego będzie mu brakowało.

RE: Nie pij wody na siłę - hogan - 30-05-2019

Wczoraj zrobiłam na sobie eksperyment potwierdzający moją tezę, żeby nie pić wody na siłę i miałam rację.
Nie da się pić ponad miarę. Czyli też, picie wody gdy nie odczuwa się pragnienia jest kłamstwem, prawdopodobnie
takie kłamstwo wyszło od dystrybutorów i producentów wody butelkowanej.
Przez cały dzień, oprócz innych pokarmów, kawy i soków, zmieściłam około 8 litrów wody ale skutki były tragiczne.
Nikomu nie polecam takiego eksperymentu.
Nerki i pęcherz się zbuntowały, oddawałam mocz co 5 minut. Do tego miałam okropny ból pęcherza moczowego.
Ostatnie pół litra wody(dwie szklanki) zwymiotowałam a ostatni łyk absolutnie już się we mnie nie mieścił, dosłownie
nie mogłam go przełknąć, coś na zasadzie podtopienia. Tak jakbym była totalnie po uszy wewnętrznie zalana wodą.
Nigdy tego nie róbcie i pijcie wtedy gdy wasz organizm tego chce i się domaga.

RE: Nie pij wody na siłę - jozekkg - 30-05-2019

Oj Iza, Ty to masz pomysły. Żeby tak eksperymentować.

RE: Nie pij wody na siłę - hogan - 30-05-2019

To tylko woda, nie rozerwałoby mnie wsydzamsie