Nieśmiertelność może być wkrótce osiągalna -
hogan - 08-04-2019
Nieśmiertelność może być wkrótce osiągalna jako technologia medyczna
Naukowcy wciąż opracowują kolejne technologie, które mogą zapewnić długowieczność. Specjaliści z Uniwersytetu Stanforda, odkryli jak stworzyć w pełni bezpieczne końcówki chromosomów, które są odpowiedzialne za starzenie się komórek ludzkiego organizmu.
Te końcowe fragmenty chromosomów to tak zwane telomery. Z czasem skracają się one co charakteryzuje się brakiem możliwości podłączenia do innych chromosomów. Nazywa się to limitem Hayflicka. Z tego powodu, podczas podziału komórki ludzkie w hodowli komórkowej obumierają po około 50 podziałach, a wcześniej zaczynają wykazywać oznaki starzenia, gdy zbliżają się do granicy.
Naukowcy na całym świecie od wielu lat poszukują sposobu na przedłużenie tych odcinków DNA. Liczne badania wykazały, że pomaga w tym utrzymanie zdrowego stylu życia i niektóre diety, które mogą spowolnić skracanie telomerów. Gdy telomery zbliżają się wielkością do limitu Hayflicka, człowiek zaczyna się starzeć i gwałtownie zwiększa się ryzyko zachorowania na raka.
Wcześniej w poszukiwaniu nieśmiertelności badano homary, duże skorupiaki morskie, które w ogóle się nie starzeją. Okazuje się, że posiadają mechanizm samoleczenia swojego DNA i potencjalnie mogą żyć wiecznie. Enzym zaangażowany w ten proces nazwano telomerazą. Jest on zaangażowany w naprawę DNA, co wpływa na telomery, powodując ich rozszerzenie i przywrócenie ich pierwotnej długości.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nową technologię, która wykorzystuje zmodyfikowane RNA, zawierające gen telomerazy. Wprowadzenie takiego kwasu rybonukleinowego do hodowli ludzkich komórek pozwoliło na uruchomienie aktywności telomerazy i w ciągu dwóch dni telomery się wydłużyły, a następnie zaprogramowane nowe RNA uległo całkowitemu rozkładowi. Powstałe nowe komórki zachowują się jakby były młodsze i dzielą się o wiele razy częściej niż inne w grupie kontrolnej.
https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/niesmiertelnosc-moze-byc-wkrotce-osiagalna-jako-technologia-medyczna
Może zdążę
RE: Nieśmiertelność może być wkrótce osiągalna -
ro_bot - 08-04-2019
Oby nigdy do tego nie doszło.
Gdyby istniało coś takiego jak nieśmiertelność,egzystowali byśmy jako coś w rodzaju ameby.
Trza zawsze dawać pole do popisu osobnikom lepiej przystosowanym od nas.
Może nienajweselsze to stwierdzenie,ale wydaje mi się prawdziwe.
hogan - 08-04-2019
A ja tak nie chcę i chcę żyć wiecznie!
satox - 09-04-2019
Jest jeszcze jedna możliwość nieśmiertelności to przeniesienie świadomości w maszynę czyli zostanie robotem kiedyś o tym czytałem.
hogan - 09-04-2019
E tam, tak też nie chcę
Wolę odbudowę starych komórek.
satox - 09-04-2019
Tylko kto by chciał żyć wiecznie bez przyjaciół i ukochanych osób.
Wieczna męka gdy ty żyjesz a twoi bliscy odchodzą.
hogan - 09-04-2019
To niech też żyją!
ro_bot - 09-04-2019
jeruka9 napisał(a):Jest jeszcze jedna możliwość nieśmiertelności to przeniesienie świadomości w maszynę czyli zostanie robotem kiedyś o tym czytałem.
Jakieś zaczątki sensu mogą być w tym o czym piszesz Jeruka.
Nasz system nerwowy tak w zasadzie działa jak elektryczny.
Wystarczy wykombinować w naszej glowie gniazdo usb i podłączyć pamięć przenośną.
Niczego nie trza się uczyć.Wystarczy włożyć pendriwa.
...
(oby tylko nie łączono mnie z systemem Windows)
karbon - 13-04-2019
(09-04-2019, 19:20 )ro_bot napisał(a): jeruka9 napisał(a):Jest jeszcze jedna możliwość nieśmiertelności to przeniesienie świadomości w maszynę czyli zostanie robotem kiedyś o tym czytałem.
Jakieś zaczątki sensu mogą być w tym o czym piszesz Jeruka.
Nasz system nerwowy tak w zasadzie działa jak elektryczny.
Wystarczy wykombinować w naszej glowie gniazdo usb i podłączyć pamięć przenośną.
Niczego nie trza się uczyć.Wystarczy włożyć pendriwa.
...
(oby tylko nie łączono mnie z systemem Windows)

I zawiesi się taki Windows czy inny program (może wirus zamiast zapalenia płuc), trzeba postawić system od nowa. I po Robociku (Jego wspomnieniach, odczuciach itd.)

Też nadejdzie śmierć techniczna jak i naturalna...
Według ufologów i naukowców istnieje nieśmiertelność. Ciało to tylko jeden z etapów bytu.
Krzysiek - 15-04-2019
Po co szukać czegoś, co juuż mamy?
Przecież nasza dusza jest nieśmiertelna.
Potykamy się w naszym myśleniu o dwa pojęcia:
"tu i teraz" - co oznacza daną chwilę
oraz wieczność,
która jest bezczasową całością.