Certyfikat forum kordialne -
satox - 14-03-2019
Czy można zrobić certyfikat ochrony strony tak aby ta kłódka na górze nie była przekreślona.
Dziękuję za uwagę.
RE: Certyfikat forum kordialne -
hogan - 14-03-2019
To nie jest wina forum, tylko Twego antywirusa i przeglądarki.
Także więc, odpowiedź brzmi nie, bo ja nie mam tego problemu a jak go nie mam, to nie znajdę.
Earl - 14-03-2019
To nie jest niczyja "wina"

jeruka9 po prostu pyta o certyfikat SSL. Ostatnio jest na to moda, wręcz nacisk od Google, bo to np. teoretycznie zwiększa bezpieczeństwo haseł podczas logowania.
"Przekreślona ikona kłódki w przeglądarce internetowej oznacza, iż nie wszystkie informacje znajdujące się w wyświetlonym serwisie WWW są przesyłane szyfrowanym połączeniem SSL."
Prawda jest jednak taka, że nawet z zainstalowanym certyfikatem ikona bywa przekreślona.
"Możliwe przyczyny przekreślonej kłódki w przeglądarce
- Nie wszystkie elementy strony WWW (np. pliki graficzne, JavaScript, CSS) są przesyłane z tego samego (szyfrowanego) adresu URL.
- Serwis korzysta z elementów (np. pliki graficzne, JavaScript, CSS), które są umieszczone na zewnętrznym serwerze. Należy pamiętać, że procesowi szyfrowania podlegają pliki, które są umieszczone na serwerze, gdzie certyfikat SSL jest zainstalowany.
- Serwis korzysta z zewnętrzych serwisów reklamowych lub systemów statystyk (np. Google Analytics.), w połączeniu niezaszyfrowanym."
ro_bot - 15-03-2019
Forum to nie bank ani jakaś prywatna poczta.Czego Jeruka się obawia?
Earl - 15-03-2019
Niektórzy mają takie same hasła w kilku różnych serwisach (błąd), więc wykradzenie hasła w jednym naraża na włam w innym. W certyfikacie SSL chodzi m.in. o szyfrowanie haseł - mój dostawca internetu ani nikt inny nie podejrzy, jakie mam hasło do danego serwisu.
Ja bez obaw korzystam ze stron bez SSL, ale mam bzika na punkcie swojej prywatności i staram się być świadomym użytkownikiem

Potrafię docenić SSL. Tyle, że to trochę kosztuje, trzeba wyłożyć pieniądze z własnej kieszeni.
hogan - 15-03-2019
Nie mogę się z tym zgodzić, bo Jeruka ma kłódkę a ja jej nie mam.
Gdyby wszyscy mieli taką kłódkę, wtedy Twoja odpowiedź mogłaby być uznana za oczywistą.
Earl - 15-03-2019
Ok, sposób prezentacji, czy dana strona ma certyfikat, czy nie, zależy od przeglądarki.
hogan - 15-03-2019
Nie lubię jak ktoś mi przytakuje
bonaparte - 15-03-2019
Jak place karta to patrze czy jest klodka.
Na kazdej stronie mam inne haslo wiec tam sie nie boję.
jozekkg - 18-03-2019
Co do haseł, to wydaje mi się, że hakerowi nie są niezbędne do życia.

Mam pocztę na wirtualnej, kiedyś, mimo iż co chwila zmieniałem hasło, z mojego konta szedł spam do ludzi z mojej książki adresowej.
Co ciekawe, ani w datach ostatniego logowania nie było śladu, żeby ktoś w tym czasie się logował, ani w folderze wysłanych też nic się nie pojawiało.