Rudi Schuberth- pierwsza emerytura i zonk! -
hogan - 07-01-2019
Rudi Schuberth (66 l.) wreszcie się doczekał. ZUS zaczął wypłacać mu emeryturę. Ale – jak to zwykle bywa w przypadku artystów – nie jest ona zbyt wysoka… Piosenkarz dostaje około 1200 złotych.
– Od czasu do czasu będę wciąż grał i pokazywał się publicznie, bo ta moja kwota to jest żenada. Artyści nie mają żadnych emerytur… – denerwuje się niezadowolony Schuberth w rozmowie z Faktem.
Wokalista nie gardzi jednak dodatkowym dochodem.
– Mimo wszystko to jest na tyle dużo, żeby pójść do ZUS-u i wziąć tę emeryturę. Państwo wypłaca mi pieniądze za to, że jestem obywatelem – kwituje autor takich przebojów jak „Córka rybaka” czy „Monika, dziewczyna ratownika” i właściciel folwarku na Kaszubach.
kraj.media
Dobrze, że ma duże gospodarstwo agroturystyczne, bo inaczej ciężko by było z taką "pensyjką"
RE: Rudi Schuberth- pierwsza emerytura i zonk! -
bonaparte - 08-01-2019
Za tantiemy tez ma kasę.
Bluemoon - 08-01-2019
Widocznie płacił bardzo małe składki...
martin - 08-01-2019
a te agrogospodarstwo do dostał w prezencie ? nie kasuje z gości kasy , a ile kosztuje taki urlop w takim gospodarstwie ???
ci artyści tylko narzekać potrafią.
karbon - 12-01-2019
Nie wiem jak to jest ale artyści mają problemy z niskimi emeryturami. Przecież zarabiają duże pieniądze. Nie wiem czy dostają je pod stołem czy jak? Jeżeli ma się duże dochody i odprowadza od nich składki na ZUS to emerytura powinna być wysoka. Moim zdaniem korzystali kiedyś z "luki prawnej" i nie płacili odpowiednich stawek. Teraz płaczą że mają niską emeryturę. A swoją drogą ZUS to i tak największy złodziej w kraju.
hogan - 12-01-2019
Tak sobie myślę, że to nie wina osób medialnych, że mają niskie emerytury ale niedbalstwo rządu.
Często słyszymy o aktorach czy piosenkarzach, którzy zaszli wysoko a umierali w nędzy, choćby W. Villas.
karbon - 12-01-2019
No ale Villas powinna z ZUS odbierać rentę bo była chora. Przy jej zarobkach to powinna być duuuuża kwota.
hogan - 13-01-2019
Wcześniej pewnie emeryturę też miała, bo nie słyszałam aby chorowała.
bonaparte - 13-01-2019
Nawet śmieszne, ale moja emerytura wyższa dużo wcale nie będzie, a Shubert, zaśpiewa w TVP Monika Córka Ratownika i ma pełno kasiory.
hogan - 13-01-2019
Każdy może dorabiać do emerytury, jest jakaś dozwolona stawka.